Πόσο θα διαρκέσει ο πανικός στα χρηματιστήρια;

Πόσο θα διαρκέσει ο πανικός στα χρηματιστήρια;

Του Θεόδωρου Σεμερτζίδη

Τα διεθνή χρηματιστήρια βρίσκονται από τα τέλη του προηγούμενου έτους σε κατάσταση πανικού, ο οποίος τροφοδοτείται κυρίως σε μακροοικονομικό επίπεδο από τα σημάδια «κόπωσης» της παγκόσμιας οικονομίας.

Αυτό ήταν αρκετό ώστε να πυροδοτήσει ένα κύμα πωλήσεων στα χρηματιστήρια, οδηγώντας πολλά από αυτά σε χαμηλά επίπεδα, χωρίς ωστόσο ο πανικός να φαίνεται ότι έχει κοπάσει.

Στην προσπάθεια μας να αναζητήσουμε την χρονική διάρκεια του sell off που βρίσκεται σε εξέλιξη στις διεθνείς αγορές, θα εξετάσουμε κάποιους τεχνικούς δείκτες, παρατηρώντας πόσο πραγματικά άσχημα μπορεί να είναι τα πράγματα για τα χρηματιστήρια.

Θα ξεκινήσουμε με τον δείκτη VIX ο οποίος μετράει την μεταβλητότητα του δείκτη S&P 500 και με τον οποίο (όπως παρατηρούμε) έχει σχεδόν τέλεια αρνητική συσχέτιση. Όπως παρατηρούμε ο δείκτης VIX βρίσκεται στα υψηλότερα επίπεδα από τον Σεπτέμβριο του 2015 και μάλιστα διατηρεί την ανοδική του τάση για να κινηθεί προς τα υψηλά επίπεδα του Αυγούστου του 2015 αλλά και αυτά του Αυγούστου-Οκτωβρίου του 2012.

Όσο διατηρείται σε υψηλά επίπεδα ο δείκτης VIX τόσο θα επικρατούν και πτωτικές τάσεις στον δείκτη S&P 500.

 

Πηγή γραφήματος:stockcharts.com

Ένας επίσης σημαντικός δείκτης είναι αυτός του put/call όπου μετράει τις θέσεις short (πώλησης) έναντι των θέσεων long (αγοράς) στο αμερικανικό χρηματιστήριο.

Όπως διακρίνουμε ο συγκεκριμένος δείκτης βρίσκεται κοντά στα υψηλά των τελευταίων τεσσάρων ετών με τάση διάσπασης αυτών. Όσο θα διατηρείται κοντά στα υψηλά η σχέση put/call τόσο θα παραμένει η πτωτική τάση για το αμερικανικό χρηματιστήριο, το οποίο επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό και τα υπόλοιπα.

 

Πηγή γραφήματος:stockcharts.com

Ακόμη ένας σημαντικός δείκτης είναι αυτός ο οποίος μετράει την απόδοση των κερδών των εταιρειών του S&P 500. Όπως παρατηρούμε και στο παρακάτω γράφημα, από τα υψηλά του Οκτωβρίου του 2012 κι έκτοτε ακολουθεί πτωτική πορεία για να βρεθεί στο χαμηλότερο επίπεδο στα τέλη Δεκεμβρίου.

Το σύνολο των αποτελεσμάτων των εταιρειών σε ΗΠΑ και Ευρώπη αποτελεί ένα σημαντικό κριτήριο για την πραγματική οικονομία και την ανάπτυξη καθώς πιθανώς αδύναμα αποτελέσματα (κάτω των εκτιμήσεων της αγοράς) του συνόλου των εταιρειών είναι ικανά να προκαλέσουν έναν νέο γύρο πτώσης για τα χρηματιστήρια.

 

Πηγή γραφήματος:stockcharts.com

Ενδιαφέρον όμως έχει να δούμε και την σχέση του Dow Jones με την τιμή του χρυσού, ο οποίος μετράει πόσες ουγγιές χρυσού χρειάζεται για να αγοράσει κανείς τον Dow Jones. Όπως διακρίνουμε (βλ. παρακάτω γράφημα) αυτή λίγο πριν τον δεκαετή ανοδικό κύκλο της τιμής του χρυσού ήταν (Ιούλιος 1999) στο 41,61 για βρεθεί τον Απρίλιο του 2012 όπου η τιμή του χρυσού έφθασε στα ιστορικά υψηλά της στο 8 και στο πρώτο δεκαπενθήμερο του Ιανουαρίου να βρίσκεται στο 14,66 με την χαμηλότερη τιμή της παραπάνω σχέσης να καταγράφεται τον Φεβρουάριο του 1980 στο 1,30.

Προφανώς όσο θα πέφτει ο δείκτης Dow Jones και θα ανεβαίνει η τιμή του χρυσού ή θα παραμένει περίπου στα ίδια επίπεδα, η παραπάνω σχέση θα καταγράφει χαμηλότερες τιμές οδεύοντας προς την τιμή του 8 όπου καταγράφηκε τον Απρίλιο του 2012. Αλήθεια στην τιμή του 8 θα βρίσκεται σε υποτιμημένα επίπεδα ο Dow Jones ή θα θεωρείται ακόμη «ακριβός»;

 

Πηγή γραφήματος:Macrotrends

Όπως συνάγεται από τα παραπάνω, όσο θα κινούνται ανοδικά πολλοί από τους παραπάνω δείκτες, τόσο θα διατηρείται και ο πανικός στα χρηματιστήρια.

Μέχρι στιγμής οι πιθανότητες είναι υπέρ του πανικού και κατά της ηρεμίας, διατηρώντας την μεταβλητότητα σε υψηλά επίπεδα.