Πόσο κοντά και πόσο μακριά είναι το ΧΑ από τις 1.000 μονάδες

Πόσο κοντά και πόσο μακριά είναι το ΧΑ από τις 1.000 μονάδες

Η διάσπαση των 781 μονάδων έδωσε το έναυσμα ώστε η αγορά της Αθήνας να κινηθεί σε υψηλότερα επίπεδα. Μπορεί η ρευστότητα στο σύστημα να είναι περιορισμένη, παρόλα αυτά ακόμη και μικρές εισροές κεφαλαίων, μπορούν να «τρέξουν» την αγορά.

Η Αχίλλειος πτέρνα είναι ο τραπεζικός κλάδος, με την ελπίδα ότι το 2021 θα έχουμε και μία ουσιαστική λύση που θα ξεκαθαρίσει διά παντός το πρόβλημα. Για να καταλάβουμε πόσο μεγάλη στρέβλωση έχει η αγορά θα δούμε μερικά παραδείγματα τιμών με σύγκριση το υψηλό του ΓΔ το 2014 στις 1379 μονάδες και το σήμερα με τον ΓΔ στις 800 μονάδες.

Παρατηρώντας τα παραδείγματα τιμών, θα καταλάβουμε ότι αν δεν ήταν ο τραπεζικός με την τεράστια απαξίωση που έχει υποστεί, ο Γενικός Δείκτης θα ήταν αν όχι σε υψηλότερα, αλλά τουλάχιστον στις παρυφές των 1400 που ήταν το 2014.

Από την άλλη θα καταλάβουμε το τι μπορεί να συμβεί αν ο τραπεζικός κλάδος λύσει τα προβλήματα του και μπει σε τροχιά χρηματιστηριακής ανάκαμψης. 

Oυσιαστικά ο τραπεζικός έχει χάσει το 98% της αξίας του από το 2014 και όχι μόνο από τα υψηλά του 2008. Καταλαβαίνουμε ότι από την περίοδο εκείνη, σχεδόν το σύνολο των ζημιών προήλθαν από τις τράπεζες, μιας και ακόμα και αν κάποιος είχε τύχει να επιλέξει μέρος των μετοχών του ΧΑ με τις χαμηλότερες ή και με αρνητικές αποδόσεις θα είχε σώσει σημαντικό μέρος των κεφαλαίων του.

Αν λοιπόν οι Αρχές είχαν αποφασίσει ο τραπεζικός κλάδος να έχει πολύ μικρότερη στάθμιση,  τότε σήμερα θα βλέπαμε μία πολύ διαφορετική τιμή στον ΓΔ.

Το να προσέχεις την εικόνα της αγοράς σου είναι πολύ σημαντικό μέλημα σε άλλες χώρες, με τον θεσμό στην Ελλάδα να έχει στιγματιστεί σε μεγάλο βαθμό από το παρελθόν.

Ένα από τα βασικά προβλήματα του Ελληνικού χρηματιστηρίου είναι ότι οι επενδυτές δεν έχουν πολλές επιλογές.

Οι καλές και επενδύσιμες εταιρείες είναι λίγες από την μία,  και χωρίς σοβαρή εμπορευσιμότητα από την άλλη.

Υπάρχουν αρκετές αξιόλογες μη εισηγμένες επιχειρήσεις στην ελληνική επικράτεια που δεν θέλουν να ακούσουν για είσοδο στο Ελληνικό χρηματιστήριο, προτιμώντας να ταλανίζονται με ομολογιακά και τραπεζικά δάνεια.

Θα πρέπει ο θεσμός να διαφημιστεί προς τα έξω με τον καλύτερο τρόπο αν θέλουμε να προσεγγίσουμε τις καλές επιχειρήσεις οι οποίες θα δουν τα θετικά μίας εισαγωγής και θα αποφασίσουν να κάνουν το μεγάλο βήμα.

Μόλις τον τελευταίο χρόνο είδαμε ξανά δειλά - δειλά νέες εισαγωγές με το μέλλον να δείχνει ότι η τάση αυτή θα ενισχυθεί.

Μέρα με την μέρα φαίνεται πως όλο και περισσότεροι επενδυτές επιστρέφουν και πάλι στο Ελληνικό χρηματιστήριο, κάτι που δημιουργεί θετικές προσδοκίες για το μέλλον.

Ένας νέος ανοδικός κύκλος έχει ξεκινήσει εδώ και κάποιο διάστημα με την αγορά να αντεπεξέρχεται των πληγμάτων της της πανδημίας  τον περσινό Μάρτιο, ψάχνοντας πλέον το trigger εκείνο που θα κάνει την μεγάλη αλλαγή με σκοπό την επιστροφή του και πάλι πάνω από τις 1000 μονάδες.

Μπορεί οι τιμές των μετοχών να δείχνουν ότι ο σημερινός ΓΔ είναι λίγο έως πολύ πλασματικός, ωστόσο στην ψυχολογία των επενδυτών παίζει πολύ σημαντικό ρόλο το ταμπλό να γράψει και πάλι τέτοια νούμερα.

Αν κάποιος σκεφτεί ότι πλέον έχουμε αλλάξει μια πολύ σημαντική σελίδα στην οικονομική ιστορία του τόπου, θα καταλάβει ότι αργά ή γρήγορα αυτό θα αντικατοπτριστεί και στην αγορά.  Συνήθως η μάζα το αντιλαμβάνεται με καθυστέρηση αλλά αυτή είναι και η λειτουργία των αγορών.

 Άλλωστε από το 1999 έχουμε κλείσει ένα μεγάλο 20ετή κύκλο.. Καιρός να ανοίξει ο επόμενος που δεν μπορεί παρά να είναι ανοδικός.

Αποποίηση Ευθύνης
Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, ουδεμία διασφάλιση δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.