Πονταρίσματα σε επιμέρους τίτλους και θετική προσμονή στο Χ.Α.

Πονταρίσματα σε επιμέρους τίτλους και θετική προσμονή στο Χ.Α.

Του Απόστολου Σκουμπούρη

Ενδιαφέρουσα ήταν η συνεδρίαση της Πέμπτης στο ελληνικό χρηματιστήριο καθώς υπήρξε αύξηση της κινητικότητας, διακυμάνσεις, εναλλαγές προσήμων, πονταρίσματα σε επιμέρους τίτλους αλλά και θετική προσμονή για τις εξελίξεις με φόντο το Eurogroup.

Σύμφωνα με όλα τα συμφραζόμενα και όλες τις πληροφορίες, το αποτέλεσμα και οι αποφάσεις που θα παρθούν στο Eurogroup θα είναι θετικές για την Ελλάδα, ασχέτως αν αυτό πιθανότατα θεωρείται προεξοφλημένο από τη χρηματιστηριακή αγορά.

Η αγορά περιμένει τα αποτελέσματα από το πολυαναμενόμενο Eurogroup, μαζί με όλο το ευρωπαϊκό επενδυτικό σύστημα, τους αναλυτές, τους διαχειριστές και τους επικεφαλής μεγάλων επενδυτικών οίκων, για να «σκανάρουν» όλες τις πλευρές της απόφασης.

Ασφαλώς έχουν καλλιεργηθεί προσδοκίες, πολλές εκ των οποίων είναι προεξοφλημένες, όμως αυτή η συμφωνία είναι ένας σημαντικός… κόμβος για όλη την Ευρωζώνη, δεδομένου ότι θα οριστεί ο… οδικός χάρτης για το πως θα κινηθεί την επόμενη πενταετία χρηματοοικονομικά η χώρα που αποτέλεσε το μεγαλύτερο «βραχνά» την τελευταία 9ετία.

Δεν είναι τυχαίο ότι ο Ευρωπαίος Επίτροπος Πιερ Μοσκοβισί προσερχόμενος στη συνεδρίαση του Eurogrou έκανε λόγω για μια ιστορική στιγμή για την Ελλάδα και την Ευρωζώνη διότι επιτέλους, μετά από οκτώ χρόνια δύσκολων μεταρρυθμίσεων, σκληρών προσαρμογών, η Ελλάδα θα είναι έτοιμη να σταθεί στα πόδια της».

Επίσης, ο κ. Μοσκοβισί στάθηκε σ'' όλη την τιτάνια προσπάθεια που έγινε όλα αυτά τα χρόνια για να σωθεί αυτή η κατάσταση που αποτελούσε απειλή για την ύπαρξη της ευρωζώνης.

Μέσα σ'' αυτό το κλίμα συγκρατημένης αισιοδοξίας και προσμονής λοιπόν κινήθηκε η σημερινή συνεδρίαση στο Χ.Α., με το Γενικό Δείκτη να έχει εναλλαγές προσήμων έως το μεσημέρι, ενώ το τελευταίο δίωρο ανέβασε στροφές, «πατώντας» στο ξύπνημα κάποιων blue chips αλλά και στο γύρισμα των τραπεζών.

Ράλι στον όμιλο Viohalco, ισχυρές πιέσεις στις ιχθυοκαλλιέργειες

Τελικώς, ο Γ.Δ. έκλεισε στις 772,89 μονάδες με άνοδο 0,91%, σε μια συνεδρίαση που είχε χαμηλό ημέρας στις 759,15 μονάδες (-0,88%) στις 13:07 μ.μ. ενώ είχε υψηλό στις 779,89 μονάδες (+1,83%) περίπου μισή ώρα πριν από το κλείσιμο. Η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 55,12 εκατ. ευρώ, με τα 9,23 εκατ. ευρώ, ήτοι το 17% του συνόλου, σε πακέτα.

O FTSE 25 έκλεισε στις 2.023,55 μονάδες με άνοδο 0,96%, ο Mid Cap έκλεισε στις 1.302,16 μονάδες με διόρθωση 1,76% κυρίως λόγω της μεγάλης πτώσης Ελλάκτωρ και Νηρέα, ενώ ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε στις 907,89 μονάδες με άνοδο 2,62%.

Στις τράπεζες υπήρξαν έντονες διακυμάνσεις καθώς τρεις ώρες μετά την έναρξη της συνεδρίασης βρέθηκαν να χάνουν περί το 2,50%, όμως στο τέλος βελτίωσαν σημαντικά την εικόνα τους με τη Eurobank να κλείνει με άνοδο 3,76%, την Εθνική +2,58%, την Alpha Bank +2,51%, την Πειραιώς +0,86% και την Attica Bank +2,04%.

Στο χώρο του FTSE 25 η εικόνα βελτιώθηκε σημαντικά το τελευταίο δίωρο σε σχέση με το πρώτο διάστημα της συνεδρίασης, ενώ μόλις τρεις μετοχές (Coca Cola HBC, Motor Oil και ΟΛΠ) έκλεισαν με μικρές απώλειες.

Στον αντίποδα, καταγράφηκαν σημαντικά επί μέρους πονταρίσματα, σε τίτλους όπως Viohalco +5,11% (για δεύτερη συνεχή ημέρα έντονη κινητικότητα σε όλο τον όμιλο), Lamda Development +4,40%, Aegean Airlines +2,31%, ΕΛΠΕ +1,96%, ΕΧΑΕ +1,71%, Σαράντης +1,66%, ΑΔΜΗΕ +1,45%, Τέρνα Ενεργειακή +1,16% κ.λπ.

Στον Mid Cap η Ελλάκτωρ διόρθωσε αιχμηρά χάνοντας 8,09% της αξίας της καθώς προέρχονταν από καλό ραλάκι και νέα υψηλά τριών ετών, ενώ μεγάλο «άδειασμα» σε ποσοστό 18,29% υπέστη ο τίτλους του Νηρέα, καθώς οι όροι που πουλήθηκε ο όμιλος στο Amerra δεν είναι καλοί, ασχέτως αν επιχειρηματικά πλέον ανοίγει μια νέα εποχή.

Ανοδικά στο μεσαίο χώρο έκλεισαν οι Cenergy Holdings +6,74%, MIG +2,99% και ΟΛΘ +1,21%, ενώ κέρδη 4% είχε και η άλλη θυγατρική του ομίλου Viohalco, η ΕλβαλΧαλκόρ.

Στην ευρύτερη αγορά, πιέσεις δέχτηκε επίσης η Σελόντα -17,42% - για τους ίδιους λόγους που υποχώρησε η Νηρέας – καθώς επίσης οι Forthnet -15,75%, Ελινόιλ -9,76%, Λεβεντέρης -9,35%, Αλουμύλ -5,59%, Profile -4,50%, Mevaco, Επίλεκτος, Μύλοι Λούλοι, Ευρωπαϊκή Πίστη, Περσεύς και Byte Computer.

Στο σύνολο της αγοράς, 58 μετοχές ενισχύθηκαν έναντι 47 που υποχώρησαν.