Ποιο είναι το φιλόδοξο project που σκαρφάλωσε γρήγορα στην κορυφή και γιατί διχάζει την κοινότητα
Olympus DAO

Ποιο είναι το φιλόδοξο project που σκαρφάλωσε γρήγορα στην κορυφή και γιατί διχάζει την κοινότητα

Το Olympus DAO, ξεκίνησε τον Μάρτιο του 2021 και έχει διχάζει την κοινότητα τη στιγμή που σκαρφαλώνει στην 5η θέση του πίνακα κεφαλαιοποίησης των αγορών κρυπτονομισμάτων με σχεδόν τα $4 δισ. Η βασική ιδέα εδράζεται στην προσπάθεια δημιουργίας ενός αποκεντρωμένου νομίσματος με βάση τα αποθεματικά ενός ταμείου περιουσιακών στοιχείων. Μέσα σε επτά μήνες, έχει συσσωρεύσει περισσότερα από 400 εκατομμύρια δολάρια και αποτελεί  μία από τις ισχυρότερες και πιο ζωντανές κοινότητες στον κλάδο.

Ωστόσο, πέρα ​​από την απίστευτη πορεία της, το Olympus DAO έχει επίσης προσελκύσει την προσοχή για τα αμφιλεγόμενα tokeneconomics του πρότζεκτ - συγκεκριμένα τα ομόλογα και την διαχείριση του ταμείου του αποκεντρωμένου οργανισμού. Με απλά λόγια, τα ομόλογα είναι ένας μηχανισμός για το Olympus DAO να συσσωρεύει περιουσιακά στοιχεία πουλώντας το κρυπτονόμισμα OHM με έκπτωση. Παρέχει αυτά τα ομόλογα για, τα παρακάτω κρυπτονομίσματα:  DAI, LUSD, FRAX, ETH, και tokens από liquidity providers (αποκεντρωμένων δεξαμενών ρευστότητας) OHM-DAI, OHM-LUSD και OHM-FRAX Sushi.

Τα τρία τελευταία είναι ένας μηχανισμός για να αποκτήσει το Olympus DAO τη δική του ρευστότητα για το OHM. Το Olympus DAO έχει χρησιμοποιήσει αυτόν τον μηχανισμό για να συγκεντρώσει το 99% της δικής του ρευστότητας.

Τα ομόλογα επιτρέπουν στο Olympus DAO να συσσωρεύει αυτό που είναι γνωστό ως «αξία ελεγχόμενη από το πρωτόκολλο» (PCV), το οποίο αναφέρεται σε περιουσιακά στοιχεία που κατέχει ένα πρωτόκολλο. Αυτό έρχεται σε πλήρη αντίθεση με την πιο συχνά αναφερόμενη μέτρηση, συνολική κλειδωμένη αξία (TVL), η οποία αναφέρεται σε περιουσιακά στοιχεία που δανείζεται ένα πρωτόκολλο με αντάλλαγμα την πληρωμή ενός επιτοκίου. Το PCV είναι μια προσέγγιση που παρέχει στα πρωτόκολλα τη δυνατότητα να εκτελούν μια ποικιλία δραστηριοτήτων όπως:

-Υποστήριξη και διαχείριση νομίσματος

-Παροχή και εγγύηση ρευστότητας

-Επένδυση για ανατίμηση κεφαλαίου και απόδοση

-Παροχή και ανάληψη ασφάλισης

Τα περισσότερα πρωτόκολλα DeFi σήμερα υπάρχουν ως αγορές ή αλλιώς marketplaces που συνδέουν δύο πλευρές και προσπαθούν να αποσπάσουν ένα τέλος από τις συναλλαγές. Αυτό περιγράφει αποκεντρωμένα ανταλλακτήρια κρυπτονομισμάτων όπως το Sushi (προμήθεια για συναλλαγές), τα πρωτόκολλα δανεισμού όπως το Aave (προμήθεια επί τόκων) και τους διαχειριστές περιουσιακών στοιχείων όπως το Yearn (προμήθεια επί της απόδοσης). Σε όλες τις περιπτώσεις, το μεγαλύτερο μέρος των εσόδων που δημιουργείται από ένα πρωτόκολλο ρέει στους καταθέτες και όχι στο ίδιο το πρωτόκολλο. Με άλλα λόγια, όλα αυτά τα πρωτόκολλα έχουν ένα κόστος κεφαλαίου που μειώνει την απόδοση στο ίδιο το πρωτόκολλο.

Γιατί το Olympus DAO είναι τόσο ασταθές αν υποτίθεται ότι είναι ένα stablecoin; Γιατί διαπραγματεύεται μέχρι στιγμής πάνω από την αξία του ταμείου του;

Το Olympus DAO στοχεύει να αναπαράγει την ανάπτυξη του Bitcoin, αλλά με τη βασική διαφορά είναι ότι το Olympus DAO θα συγκεντρώνει νέα κεφάλαια στο ταμείο όσο μεγαλώνει. Αυτό όχι μόνο θα προσφέρει στο OHM εγγενή αξία εκτός από ένα νομισματικό ασφάλιστρο, αλλά θα του επιτρέψει επίσης να ασκεί πιο αποτελεσματική νομισματική πολιτική σε μεγάλη κλίμακα. Για παράδειγμα, εάν το Olympus DAO έφτανε σε κεφαλαιοποίηση 100 δισεκατομμυρίων δολαρίων, πιθανότατα θα είχε ένα ταμείο αξίας δεκάδων δισεκατομμυρίων δολαρίων που θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει για να σταθεροποιηθεί. Αυτό δεν είναι νέο και ακριβώς αυτό που κάνουν πολλές κεντρικές τράπεζες σε όλο τον κόσμο για να σταθεροποιήσουν τα δικά τους νομίσματα.

Με λίγα λόγια, το Olympus DAO δεν προορίζεται να είναι σταθερό.

Αξίζει κανείς να αγοράσει με το premium;

Υπάρχουν δύο θεωρίες για τους λόγους για τους οποίους το Olympus DAO πρέπει να διαπραγματεύεται με premium πάνω από την αξία του αποθεματικού του.

Το πρώτο είναι ότι η διαφορά μεταξύ της τιμής διαπραγμάτευσης και της αξίας  των αποθεματικών θα πρέπει να θεωρείται ως το νομισματικό ασφάλιστρο για την έκδοση του αποκεντρωμένου κρυπτονοίμσματος OHM. Αυτή είναι η αξία που αποδίδουν οι συμμετέχοντες στην αγορά στο OHM με βάση την πίστη στις προοπτικές του ως χρηματική μονάδα. Αυτή είναι μια κυμαινόμενη μορφή αποτίμησης, καθώς το χρήμα δεν έχει εγγενή αξία και τι είναι νομισματικό ασφάλιστρο έναντι κερδοσκοπικής αξίας είναι απίστευτα δύσκολο να γίνει διακριτό.

Η δεύτερη και ισχυρότερη θεωρία αποτίμησης είναι ότι το Olympus DAO διαπραγματεύεται με ένα premium σε σχέση με τα αποθεματικά του. Το Olympus DAO παράγει έσοδα τόσο από τη λειτουργία του ταμείου του (πρόβλεψη ρευστότητας, δανεισμός κ.λπ.), όσο και από το νέο προϊόν Olympus Pro που πουλά σε άλλα DAO. Έτσι, το Olympus DAO αξίζει το άθροισμα της αξίας των μελλοντικών ταμειακών ροών όλων των πηγών κερδών της, προεξοφλημένα μέχρι σήμερα.

Αυτό μπορεί να εξηγεί γιατί το Olympus DAO διαπραγματεύεται πολλαπλάσια από την αξία του ταμείου του αποκεντρωμένου οργανισμού.

Αποποίηση Ευθύνης
Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, ουδεμία διασφάλιση δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.