Ποιες αγορές έχουν χάσει τις πρώτες στηρίξεις και ποιες παραδίδουν μαθήματα αντοχής

Ποιες αγορές έχουν χάσει τις πρώτες στηρίξεις και ποιες παραδίδουν μαθήματα αντοχής

Μια από τις μεγαλύτερες συνισταμένες για την πορεία των αγορών φέτος είναι η πορεία και η αποτελεσματικότητα των εμβολιασμών, προκειμένου μέχρι το πρώτο τρίμηνο ή στην χειρότερη περίπτωση μέχρι το πρώτο εξάμηνο να έχει επανέλθει η οικονομική δραστηριότητα σε έναν  ικανοποιητικό βαθμό.

Τα προβλήματα όμως στην εφοδιαστική αλυσίδα και στα κέντρα παραγωγής των φαρμακευτικών που έχουν πάρει τις πρώτες εγκρίσεις για τη διάθεση των εμβολίων ήρθαν την πιο ακατάλληλη στιγμή. Το παραλλαγμένο στέλεχος του νέου κορονοϊού B117 εξαπλώνεται περίπου οκτώ φορές πιο γρήγορα από τα άλλα μεταλλαγμένα στελέχη σύμφωνα με τον  Άπβαϊλερ τον Διευθυντή του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου Βιοπληροφορικής (EBI) του Κέιμπριτζ, ενώ δεν είναι η μόνη μετάλλαξη που φαίνεται να προβληματίζει την επιστημονική κοινότητα.

Τα προβλήματα όσον αφορά την ταχύτητα αλλά και την βαρύτητα της νόσου  εξαιτίας των μεταλλαγμένων στελεχών επισήμανε πριν δύο μέρες άλλωστε και ο επικεφαλής επιστημονικός σύμβουλος της βρετανικής κυβέρνησης, Πάτρικ Βάλανς, ενώ έχει ανοίξει και η συζήτηση όσον αφορά την πιθανότητα οι αλυσίδες μετάδοσης να συνεχίζονται ακόμα και αν έχει κάνει κάποιος και τις δύο δόσεις του εμβολίου.

Αυτό που προβληματίζει όμως περισσότερο από όλα την στήλη είναι ότι πέραν της αναζήτησης του αντίκτυπου του εμβολίου στη μετάδοση, ζητούμενο είναι και η αποτελεσματικότητα του εμβολιασμού σε περίπτωση καθυστέρησης της επαναληπτικής δόσης

Οι δηλώσεις του Dr Chaand Nagpaul, επικεφαλής των υγειονομικών υπηρεσιών της Αγγλίας, είναι ενδεικτικές : «... υπάρχουν αυξανόμενες ανησυχίες ότι το εμβόλιο θα μπορούσε να καταστεί λιγότερο αποτελεσματικό εάν η επανάληψη της δόσης γίνει μετά από 12 εβδομάδες».
 

Η σημαντική αργοπορία στις παραδόσεις των εμβολίων από τις φαρμακευτικές όμως έχουν οδηγήσει πολλά κράτη στην επιλογή της καθυστέρησης της δεύτερης δόσης, προκειμένου να εμβολιαστεί μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού με την πρώτη δόση.

Όπως πολύ σωστά όμως έθεσε ο  αναπληρωτής επικεφαλής των υγειονομικών υπηρεσιών της Αγγλίας, ο καθηγητής Jonathan Van Tam: «η ερώτηση που δεν έχει ακόμη απαντηθεί είναι εάν λόγω των καθυστερήσεων των εμβολίων είναι καλύτερο να βάλουμε φρένο στον εμβολιασμό ή στις επαναληπτικές δόσεις».

Προβληματισμός υπάρχει και από την ελληνική επιστημονική κοινότητα. Ο καθηγητής Παθολογογίας του Πανεπιστημίου Πατρών, Χαράλαμπος Γώγος επισήμανε ότι «το πρόβλημα που μπορεί να υπάρξει στο μέλλον είναι να δημιουργούνται ανθεκτικά στελέχη. Έτσι, είναι ανάγκη να προχωρήσουμε σε μαζικούς, γρήγορους εμβολιασμούς για να προλάβουμε τις εξελίξεις»

Εδώ ακριβώς έγκειται το μεγαλύτερο πρόβλημα:  Eνώ απαιτείται ένας  παγκόσμιος συντονισμός στον εμβολιασμό του πληθυσμού προκειμένου να καταστεί αποτελεσματικός, εντούτοις ο συντονισμός αυτός απουσιάζει πλήρως.

Κάθε χώρα έχει το δικό της πρόγραμμα και αντιμετωπίζει τις δικές της δυσκολίες, γεγονός που καθιστά την παγκόσμια κοινότητα έρμαιο της τύχης των πιθανών μεταλλάξεων του ιού.

Δύσπεπτες οι ειδήσεις επί ευρωπαϊκού χρηματιστηριακού εδάφους

Οι βασικές ευρωπαϊκές αγορές έχουν αρχίσει να ζυγίζουν την βεβαρημένη ειδησιογραφία, με τον δείκτη Dax να είναι έχει πλησιάσει επικίνδυνα την τελευταία στήριξη στο ωριαίο διάγραμμα όπως φαίνεται παρακάτω, ενώ ο γαλλικός δείκτης Cac 40 έχει ήδη αποχαιρετήσει τις 5578 μονάδες.(σ.σ υπάρχουν πάντα οι εξαιρέσεις όπως η Ελβετία ή η  Ολλανδία).

Το ελληνικό χρηματιστήριο  είναι επίσης από τις πρώτες αγορές που έχασε τα αναχώματα στο ωριαίο διάγραμμα  με τη επόμενη στήριξη να βρίσκεται όπως φαίνεται πιο κάτω στις 744 μονάδες.

Αντίθετα, η μητέρα των αγορών δεν έχει καν πλησιάσει, όπως φαίνεται στο παρακάτω διάγραμμα του S&P 500, το  «πρώτο σημείο» του ωριαίου της διάγραμματος, ήτοι τις 3750 μονάδες.

Οι millennials σίγουρα έχουν βάλει το χεράκι τους, καθώς τα στοιχεία δείχνουν ότι οι αγορές μετοχών από μικροεπενδυτές τις πρώτες δύο εβδομάδες του 2021 ανταγωνίζονται τις πιο φρενήρεις εβδομάδες  από άποψη αγοραστικού ενδιαφέροντος της περασμένης χρονιάς, με τα penny stocks –οι μετοχές μικρότερης αξίας του ενός δολαρίου- να αποτελούν το νέο πεδίο δράσης. 

Αρκεί να αναφέρουμε ότι το trading μετοχών αξίας μικρότερης του 1 δολαρίου στις 11 Ιανουαρίου αντιστοιχούσε σχεδόν στο ένα πέμπτο όλου του trading μετοχών στις ΗΠΑ.

Αν σκεφτεί κανείς ότι δεν έχουν καν μπει οι επόμενες επιταγές από το νέο πακέτο τόνωσης, προφανώς και καταλήγει στο συμπέρασμα ότι ακόμα και αν τελικά το πακέτο δημοσιονομικής τόνωσης ανέλθει πέριξ των 1,1 τρισ. και όχι των 1,9 τρισ. δολαρίων, εντούτοις η αμερικανική αγορά θα πάρει νέα ώθηση, αν και παροδικά μπορεί να δείξει μια απογοήτευση.

Αυτή είναι άλλωστε η σκέψη των περισσότερων παραγόντων της αγοράς. Κάτι που αποτυπώθηκε σε έρευνα του Bloomberg News που διεξήχθη  από τα μέσα Νοεμβρίου έως την προηγούμενη εβδομάδα και η οποία ανέδειξε ότι η μέση εκτίμηση για τον S&P 500 στο τέλος του έτους 2021 αυξήθηκε από τις 3.800 στις 4.100 μονάδες, υποδηλώνοντας μια επιπλέον αύξηση 6,5% από τα τρέχοντα επίπεδα.

Η εκτίμηση δε για τα μέσα κέρδη ανά μετοχή του δείκτη αναφοράς αυξήθηκε στα 175 δολάρια, από 166 δολάρια προηγουμένως.

Όσον αφορά τη δεύτερη εκτίμηση, μια καλή γεύση θα πάρουμε αυτή την εβδομάδα, μιας και τις επόμενες ημέρες πάνω από το 20%  των εταιρειών του S&P 500 και περίπου το 30% των εταιρειών του βιομηχανικού Dow Jones θα  ανακοινώσουν τα οικονομικά τους μεγέθη.

Όσον αφορά τώρα την πρώτη εκτίμηση, η στήλη θα θέσει το εξής ερώτημα: Aν το upside της αγοράς είναι πέριξ του 6,5%, πόσο είναι το κάτω εύρος μιας μετριοπαθούς διόρθωσης, ειδικά για τους τίτλους αυξημένου ρίσκου;

[email protected]

Αποποίηση Ευθύνης

Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, καμία διασφάλιση δε δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.