Χ.Α. Νέα συντριβή τραπεζών λίγο πριν την αναστολή

Χ.Α. Νέα συντριβή τραπεζών λίγο πριν την αναστολή

Του Απόστολου Σκουμπούρη

Με φόντο την αυριανή αναστολή διαπραγμάτευσης των τραπεζικών μετοχών για ένα τριήμερο ώστε να γίνουν οι «αλλαγές» των reverse split λαμβάνει χώρα η σημερινή συνεδρίαση στο ελληνικό χρηματιστήριο, όπου κύριο χαρακτηριστικό είναι το νέο «άδειασμα» στις τράπεζες και οι μειωμένοι όγκοι και τζίροι. Ρόλο στις μειωμένες συναλλαγές παίζει ασφαλώς και ο περιορισμός των επενδυτικών πρωτοβουλιών στις ευρωπαϊκές αγορές, λόγω του ότι υπάρχει αργία στη Wall Street καθ'' ότι εορτάζεται η Ημέρα των Ευχαριστιών.

Πάντως, η αγορά παραμένει υπό την απόλυτη ομηρία των διαδικασιών AMK των τραπεζών, κάτι που επιβαρύνει και σήμερα το κλίμα. Ο τίτλος της Εθνικής υποχωρεί σε ποσοστό έως 17,69%, καθώς – εκτός των άλλων επιβαρυντικών – αφαιρείται από τη σύνθεση του δείκτη Stoxx 600, όπως ανακοίνωσε η διαχειρίστρια εταιρεία STOXX Limited. Η μετοχή της Εθνικής θα τεθεί εκτός του Stoxx 600 από τη Δευτέρα 21 Δεκεμβρίου 2015.

Σημαντικές πιέσεις επίσης (-20%) δέχεται ο τίτλος της Attica Bank καθώς σήμερα εισήχθησαν προς διαπραγμάτευση 318.562.322 νέες μετοχές, που προέκυψαν από την αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου κατά 95.570.496,60 ευρώ, λόγω μετατροπής του συνόλου των υπολειπόμενων 318.562.322 ομολογιών σε ισάριθμες μετοχές.

Γενικώς στις τράπεζες καταγράφεται νέα ισοπέδωση, αρκεί να επισημάνουμε ότι η άλλοτε leader Εθνική έχει κατέλθει στη 18η θέση των κεφαλαιοποιήσεων, ενώ η Πειραιώς στην... 41η θέση! Πρωτοφανείς καταστάσεις, που μαρτυρούν το μέγεθος της καταστροφής.

Άλλωστε, τα... ιλιγγιώδες σε εύρος reverse split, 100 παλαιές προς 1 νέα μετοχή για Eurobank και Πειραιώς και 50 παλαιές προς 1 νέα μετοχή για την Alpha Bank απλώς μαρτυρούν ξεκάθαρα την κατάσταση στο χώρο των τραπεζικών μετοχών, που είχαν γίνει φύλλο και φτερό, με τον κλάδο να φτάνει να αριθμοί περί τα 37 δισ. μετοχές!

Ο Γενικός Δείκτης για πολλοστή συνεδρίαση τελευταία δεν μπορεί να απεγκλωβιστεί από το πολύ στενό εύρος διακύμανσης μεταξύ των 640 και 645 μονάδων, με οριακές διακυμάνσεις και εξαιρετικά ήπιες μεταβολές σήμερα. Μέχρι το τέλος της συνεδρίασης, δεν αναμένεται κάτι ουσιαστικότερο.

Εξαιρετικά ήπιες είναι οι συναλλαγές, με το τζίρο μόλις στα 18 εκατ. ευρώ ενώ ο όγκος φτάνει στα 165 εκατ. τεμάχια, εκ των οποίων τα 127 εκατ. τεμάχια στις τράπεζες.

Στο χώρο του Large Cap η εικόνα είναι μεικτή, χωρίς κάτι ιδιαίτερο, με την αγορά να παρουσιάζει τις ίδιες αρρυθμίες όλου του τελευταίου διαστήματος, με πενιχρούς όγκους και τζίρους, σύμπτωμα που υπήρχε στις μικρότερες αποτιμήσεις, αλλά πλέον αγγίζει και τον FTSE 25.

H εικόνα δεν αντέχει σε κριτική, καθώς στην πρώτη μιάμιση ώρα η leader της αγοράς Coca Cola HBC με αποτίμηση όσο το 1/4 όλης της αγοράς ήτοι 8,46 δισ. ευρώ, δεν είχε ανοίξει καν, ενώ μετά από 5 και πλεόν ώρες, έχει διακινήσει μόλις 11,2 χιλ. τεμάχια.

Το ίδιο διάστημα, εξαιρετικά μικροί είναι οι όγκοι για τίτλους όπως ΟΛΠ, ΕΥΔΑΠ, Lamda Development, Τέρνα Ενεργειακή, Grivalia Properties κ.α.

Πρόκειται ασφαλώς για απαξίωση και για σύμπτωμα που βγάζει στην επιφάνεια τις παθογένειες και την απομόνωση του ελληνικού χρηματιστηρίου... Πόσο μάλλον αν παρατηρήσει κανείς την εικόνα που υπάρχει στις χαμηλότερες αποτιμήσεις. Πάγια άλλωστε το 1/3 των μετοχών δεν ανοίγει καν στο ταμπλό...

Πάντως, ξεχωρίζουν σήμερα στο χώρο του Mid Cap τίτλοι όπως Σωλ. Κορίνθου +6,48% (λόγω επιστροφής στην κερδοφορία το 9μηνο), Fourlis +5,76%, MIG +4,48%, Ελβάλ +2,56% και Frigoglass +2,01%.