Ήπιες διακυμάνσεις στη Λεωφόρο Αθηνών

Ήπιες διακυμάνσεις στη Λεωφόρο Αθηνών

Του Θεόδωρου Σεμερτζίδη

Σε αρνητικό έδαφος συνεχίζεται η συνεδρίαση στο Χρηματιστήριο Αθηνών, με τον γενικό δείκτη να διαπραγματεύεται στις 562,86 μονάδες με απώλειες 1,55%, επηρεαζόμενος και από το αρνητικό κλίμα που επικρατεί στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια.

Παρά τις ήπιες διακυμάνσεις που επικράτησαν στην έναρξη της συνεδρίασης, ο γενικός δείκτης δεν κατάφερε να παραμείνει σε θετικό έδαφος, όπου από την πρώτη ώρα της διαπραγμάτευσης βρέθηκε με απώλειες άνω του 1%.

Ο τζίρος παραμένει σε χαμηλά επίπεδα για την ώρα και σε σχέση με τις προηγούμενες συνεδριάσεις, αναμένοντας να ενισχυθεί κατά την τελευταία ώρα της διαπραγμάτευσης και στη δημοπρασία αυτής.

Στις τελευταίες συνεδριάσεις παρατηρείται ένας κορεσμός στη δυναμική του γενικού δείκτη, καθώς δεν μπορεί να διατηρηθεί πάνω από τις 580 μονάδες. Σε κάθε περίπτωση η προσοχή πρέπει να είναι αυξημένη, καθώς σε πολιτικό και οικονομικό επίπεδο η χώρα βρίσκεται όπως ένα χρόνο πριν, με τον καθοριστικό μήνα να προβλέπεται να είναι και πάλι ο Ιούνιος, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για το ελληνικό χρηματιστήριο.

Στην αγορά ομολόγων σημαντική πτώση εμφανίζει η απόδοση του ελληνικού δεκαετούς ομολόγου η οποία πριν από λίγη ώρα βρισκόταν στο 8,839%, επηρεαζόμενη από το γενικότερο κλίμα που επικρατεί και σήμερα για τους ευρωπαϊκούς κρατικούς τίτλους, έπειτα από τις νέες ανησυχίες για την επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας.

Με απώλειες 4,58% διαπραγματεύεται ο τραπεζικός δείκτης, όπου υπάρχει μέχρι στιγμής μειωμένος όγκος για τις μετοχές του κλάδου, με τις μεγαλύτερες απώλειες να σημειώνει η μετοχή ΕΥΡΩΒ με 5,82%.

Για τις υπόλοιπες μετοχές της μεγάλης κεφαλαιοποίησης επικρατεί αρνητικό κλίμα, με αυξημένο όγκο για τις μετοχές των ΛΑΜΔΑ και ΜΕΤΚ, ενώ τις μεγαλύτερες απώλειες καταγράφει η μετοχή της ΕΧΑΕ με 4,35%. Με θετικό πρόσημο βρίσκονται οι μετοχές των ΑΡΑΙΓ, ΕΕΕ, ΜΕΤΚ, ΤΕΝΕΡΓ, ΤΙΤΚ και ΦΦΓΚΡΠ.

Σε τεχνικό επίπεδο ο γενικός δείκτης διέσπασε τη στήριξη των 568 μονάδων με την επόμενη να βρίσκεται στις 550 μονάδες, ενώ τείνει να διασπάσει πτωτικά και τον κινητό μέσο όρο των πέντε ημερών.

Η μετοχή της ΕΤΕ βρίσκεται στα €0,23 με απώλειες 2,13%, της ΑΛΦΑ στα €1,86 με απώλειες 4,62%, της ΠΕΙΡ στα €0,175 με απώλειες 1,13% και της ΕΥΡΩΒ στα €0,809 με απώλειες 5,82%.

Με απώλειες διαπραγματεύεται μέχρι στιγμής η μετοχή της ΜΠΕΛΑ, με την στήριξη να βρίσκεται στα €10,9418. Η μετοχή σημειώνει απώλειες 1,76% και βρίσκεται  στα €11,19.

Διέσπασε καθοδικά τον κινητό μέσο όρο των πέντε ημερών η μετοχή της ΕΧΑΕ, με την στήριξη να βρίσκεται στα €4,9928. Η μετοχή σημειώνει απώλειες 4,35% και βρίσκεται στα €5,06.

Στο όριο του κινητού μέσου όρου των 50 ημερών βρίσκεται η μετοχή του ΜΥΤΙΛ, με εμφανή σημάδια αδυναμίας κίνησης προς υψηλότερα επίπεδα και με την στήριξη να βρίσκεται στα €3,2708. Η  μετοχή βρίσκεται στα €3,35 με απώλειες 1,47%.

Κάτω από τους κινητούς μέσους όρους των πέντε και δέκα ημερών διαπραγματεύεται η μετοχή της ΜΕΤΚ, με την στήριξη να βρίσκεται στα €6,5427. Η μετοχή βρίσκεται στα €6,70 με κέρδη 0,15%.

Προσέγγισε τον κινητό μέσο όρο των 50 ημερών η μετοχή του ΟΠΑΠ, με την στήριξη να βρίσκεται στα €6,2719. Η μετοχή σημειώνει απώλειες 2,15% και βρίσκεται στα €6,36.

Ο τζίρος βρίσκεται στα €36,87 εκατομμύρια με την αξία των πακέτων στα €4,49 εκατομμύρια.

Από το σύνολο των μετοχών που έχουν κάνει μέχρι στιγμής πράξη, 26 κινούνται ανοδικά, 55 πτωτικά και 20 παραμένουν αμετάβλητες.