Συντηρεί την άνοδο το Χ.Α. με αρνητικό ρεκόρ τζίρου

Συντηρεί την άνοδο το Χ.Α. με αρνητικό ρεκόρ τζίρου

Του Απόστολου Σκουμπούρη

Ακολουθώντας την άνοδο των ευρωπαϊκών αγορών, το ελληνικό χρηματιστήριο συντηρεί τα θετικά πρόσημα σε δείκτες και μετοχές, σε μια συνεδρίαση που έως τώρα καταγράφεται αρνητικό ρεκόρ τζίρου, τουλάχιστον για το 2019.

Είναι εμφανές ότι τα ισχυρά χαρτοφυλάκια έχουν διακόψει τις σημαντικές πρωτοβουλίες τους, με αποτέλεσμα να ανακυκλώνονται κάποια λίγα κεφάλαια από τους traders και τους βραχυχρόνιους, ενώ οι long εξακολουθούν να έχουν την πρωτοβουλία των κινήσεων.

Η άνοδος της αγοράς – και σήμερα – προέρχεται πρωτίστως λόγω απουσίας πωλητών, παρά λόγω ισχυρών αγοραστικών παρεμβάσεων. Τούτο εξάγεται από το γεγονός ότι μετά από πέντε και πλέον ώρες συνεδρίασης, η αξία συναλλαγών μόλις που φτάνει στα 15 εκατ. ευρώ!

Ο Γενικός Δείκτης διαπραγματεύεται στις 655 μονάδες με άνοδο 0,82%, με τις τέσσερις συστημικές τράπεζες αλλά και την πλειονότητα των μετοχών του Large Cap να κινούνται ανοδικά. Η Alpha Bank ξεχωρίζει με άνοδο 5,19%, η Εθνική κερδίζει 2,25%, η Eurobank +1,65% και η Πειραιώς +0,29%.

Στο χώρο των blue chips εξ αρχής της συνεδρίασης ξεχωρίζουν οι Ελλάκτωρ και Viohalco που καταγράφουν άνοδο άνω του 3%, άνω του 2% κερδίζει η Jumbo και άνω του 1% οι Aegean Airlines, Fourlis και ΟΛΠ.

Στον Mid Cap ξεχωρίζει η Intracom Holdings με άνοδο 5,69%, η ΕΛ.ΤΕΧ. Άνεμος κερδίζει 3,69%, Κέκροπας +3,82%, Attica Bank +2,77%, Intrakat +1,49%, Πλαστικά Θράκης +1,80%, Κρι Κρι +1,38% κ.λπ. Σε αρνητικό έδαφος είναι μετοχές όπως Τεχνική Ολυμπιακή, Intalot, Νηρέας, Πλαίσιο, J&P Άβαξ, AS Company και Ικτινος.

Στην ευρύτερη αγορά, κινητικότητα υπάρχει σε μετοχές όπως Σελόντα, Reds, Έλτον, Βιοτέρ και  Ελινόιλ, ενώ υποχωρούν οι ΑΝΕΚ, Αλουμύλ, Ευρωπαϊκή Πίστη, Γενική Εμπορίου, Γ.Ε. Δημητρίου, CNL Capital και Newsphone. Στο σύνολο της αγοράς, 56 μετοχές ενισχύονται έναντι 46 που υποχωρούν.