Πέμπτη διαδοχική ημέρα κερδών στο Χρηματιστήριο Αθηνών

Πέμπτη διαδοχική ημέρα κερδών στο Χρηματιστήριο Αθηνών

Του Θεόδωρου Σεμερτζίδη

Με κέρδη 0,70% ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση στο Χρηματιστήριο Αθηνών, με τον γενικό δείκτη να κλείνει στις 551,92 μονάδες, πραγματοποιώντας την πέμπτη διαδοχική συνεδρίαση με κέρδη, και με το επενδυτικό ενδιαφέρον να ενισχύεται.

Με εναλλαγές προσήμου ξεκίνησε η σημερινή συνεδρίαση για τον γενικό δείκτη, όπου μετά μιας ώρας συνεδρίασης, διεύρυνε τα κέρδη του σταδιακά, φθάνοντας έως και το υψηλό των 554,08 μονάδων, διασπώντας την ισχυρή αντίσταση των 551 μονάδων, καταφέρνοντας στο τέλος να παραμείνει πάνω από αυτήν. Προς τα μέσα της συνεδρίασης, τα κέρδη για τον γενικό δείκτη διαγράφηκαν, για να βρεθεί εκ νέου σε αρνητικό έδαφος, χωρίς όμως ωστόσο να διατηρηθεί σε αυτό, αφού κατά την τελευταία ώρα της συνεδρίασης, κατάφερε να βρεθεί και πάλι με θετικό πρόσημο, διατηρώντας τα κέρδη του έως και τη λήξη της συνεδρίασης.

Για ακόμη μία συνεδρίαση, το αγοραστικό ενδιαφέρον παρέμεινε χαμηλό στο μεγαλύτερο μέρος της συνεδρίασης, με τον τζίρο να διαμορφώνεται  υψηλότερα του χθεσινού, και με τον όγκο να παραμένει σε χαμηλότερα επίπεδα του μέσου όρου των τριάντα ημερών. Για ακόμη μία φορά, σημαντικό μερίδιο στα κέρδη του γενικού δείκτη, είχε ο τραπεζικός κλάδος, με τις μετοχές αυτού να ενισχύονται κατά τη δημοπρασία της συνεδρίασης, διαμορφώνοντας και το τελικό πρόσημο για τον γενικό δείκτη.

Κοντά στα υψηλά ημέρας ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση για τον τραπεζικό δείκτη, ο οποίος έκλεισε στις 720,41  μονάδες με κέρδη 3,10%, και με την μετοχή της Eurobank να πραγματοποιεί τα μεγαλύτερα κέρδη με 4,50%, πραγματοποιώντας χαμηλότερο όγκο του χθεσινού, με την Τράπεζα Πειραιώς να είναι η μόνη η οποία πραγματοποίησε μεγαλύτερο όγκο του χθεσινού με 32,746,044 εκατ. τεμάχια (με πακέτο 11,000,000 εκατ. τεμαχίων).

Με μικτά πρόσημα ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση, για τις υπόλοιπες μετοχές της μεγάλης κεφαλαιοποίησης, με τη μετοχή της ΔΕΗ να πραγματοποιεί, και σήμερα, τα μεγαλύτερα κέρδη με 4,58%, έπειτα από την χθεσινή απόφαση για το ΑΔΜΗΕ, ενώ τις μεγαλύτερες κατέγραψε η μετοχή του Ελλάκτωρα με 3,45%, με την μετοχή της Motor Oil να έχει πραγματοποιήσει όγκο άνω του τριπλάσιου του χθεσινού, με 134,870 χιλ. τεμάχια, και με πακέτο 38,596 χιλ. τεμαχίων.

Με απώλειες συνέχισαν και σήμεραι, οι αποδόσεις των ελληνικών κρατικών τίτλων, με τη διετία να διαμορφώνεται στο 7,535% (-5,80%), και τη δεκαετία στο 7,892% (-0,63%).

Σε τεχνικό επίπεδο, ο γενικός δείκτης κατάφερε να βρεθεί ενδοσυνεδριακά, και τελικά να διατηρηθεί πάνω από το σημαντικό επίπεδο στήριξης των 551 μονάδων (γραμμή ΑΒ), και να βρίσκεται κοντά στην ακύρωση του σήματος πώλησης, το οποίο ισχύει από τη συνεδρίαση της 9ης Ιουνίου, χωρίς όμως να έχει διαγράψει τις απώλειες που πραγματοποίησε την επομένη του βρετανικού δημοψηφίσματος.

Η μετοχή της Εθνικής έκλεισε στα €0,193 αμετάβλητη, της Alpha Bank στα €1,75 με κέρδη 2,94%, της Τράπεζας Πειραιώς στα €0,155 με κέρδη 3,33%, και της Eurobank στα €0,58 με κέρδη 4,50%.

Κοντά στα χαμηλά ημέρας ολοκλήρωσε την συνεδρίαση ο Ελλάκτωρας, με τη μετοχή να να παραμένει ελάχιστα κάτω από τον κινητό μέσο όρο των διακοσίων ημερών, με τη στήριξη στα €1,3481. Η μετοχή κατέγραψε απώλειες 0,69% κι έκλεισε στα €1,40.

Μία από τις μετοχές η οποία κατάφερε να διαγράψει τις απώλειες, από τη συνεδρίαση της 24ης Ιουνίου, είναι η Γεκ Τέρνα, με τη μετοχή να διατηρεί το σήμα αγοράς, με την αντίσταση στα €1,9480. Η μετοχή σημείωσε κέρδη 2,16% κι έκλεισε στα €1,89.

Αρκετές εναλλαγές προσήμου σήμερα για την Τέρνα Ενεργειακή, με τη μετοχή να διατηρεί για ακόμη μία συνεδρίαση το σήμα αγοράς, με την αντίσταση να βρίσκεται στα €2,6287. Η μετοχή παρέμεινε αμετάβλητη στα €2,54.

Δεν τα κατάφερε ούτε σήμερα να βρεθεί και να διατηρηθεί πάνω από τον κινητό μέσο όρο των διακοσίων ημερών, η ΕΕΕ, με τη μετοχή να παραμένει εγκλωβισμένη  μεταξύ των κινητών μέσων όρων των πενήντα και διακοσίων ημερών, και την αντίσταση στα €18,36. Η μετοχή έκλεισε στα €18,34 με κέρδη 0,60%.

Κοντά στα χαμηλά ημέρας ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση η LAMDA Development, με τη μετοχή να να διατηρεί το σήμα πώλησης, με τη στήριξη στα €4,0957. Η μετοχή υποχώρησε κατά 1,18% στα €4,19.

Ο τζίρος διαμορφώθηκε στα €43,98 εκατομμύρια, με την αξία των πακέτων στα €5,9 εκατομμύρια. Από το σύνολο των μετοχών που έκαναν σήμερα πράξη, 49 κινήθηκαν ανοδικά, 42 πτωτικά, και 145 παρέμειναν αμετάβλητες.