Πάνω από τις 930 μονάδες και νέα υψηλά πενταετίας στο ΧΑ

Πάνω από τις 930 μονάδες και νέα υψηλά πενταετίας στο ΧΑ

Του Απόστολου Σκουμπούρη

Την επιβεβαίωση ότι το momentum της εγχώριας χρηματιστηριακής αγοράς είναι αμετάκλητα θετικό με τους long να έχουν τον απόλυτο έλεγχο, επιτρέποντας μόνο τεχνικού τύπου μικροδιορθώσει, και με το Γενικό Δείκτη να κλείνει πάνω από τις 932 μονάδες για πρώτη φορά από το Φεβρουάριο του 2015, πετυχαίνοντας νέα υψηλά 5ετίας!

Είναι κάτι παραπάνω από σαφές ότι η αγορά, έχοντας συμπληρώσει 14 κλεισίματα πάνω από το όριο ψυχολογίας των 900 – 910 μονάδων, βάζει τις βάσεις για την επόμενη υπέρβαση προς την περιοχή των 950 και κατόπιν τις 1.000 μονάδες.

Θυμίζουμε ότι τα επίπεδα των 1.000 μονάδων η αγορά τα έχασε το Δεκέμβριο του 2014, όταν με αφορμή τη μή ψήφιση από τον ΣΥΡΙΖΑ της πρότασης του τότε πρωθυπουργού Α. Σαμαρά για ΠτΔ τον Σταύρο Δήμα, ο Γενικός Δείκτης κατρακύλησε από τις 1.035 μονάδες (8/12/14) στις 824 μονάδες (12/12/14) μέσα σε μόλις τέσσερις συνεδριάσεις, έχοντας απώλειες κοντά στο 20%!

Τώρα, η ιστορία επαναλαμβάνεται από την... ανάποδη! Η αγορά παίρνει τη... ρεβάνς, «επιστρέφοντας» με θεαματικό τρόπο, ενώ υπάρχει και η σημειολογία της γενικευμένης αποδοχής της πρότασης του τωρινού πρωθυπουργού Κ. Μητροτάκη για την Προεδρία της Δημοκρατίας, στο στο πρόσωπο της κυρίας Αικατερίνης Σακελλαροπούλου.

Άλλωστε, ποτέ η αγορά δεν κινείται ανεξάρτητα των πολιτικών και οικονομικών εξελίξεων, κάτι που κάνει και στην παρούσα φάση, όπου – παρά τα κέρδη του 2019 – το Χ.Α. δείχνει πολύ μεγάλη ανθεκτικότητα, προσπαθώντας παράλληλα να «χτίσει» στην προσδοκία και την προεξόφληση για ωρίμανση των πολιτικών της κυβέρνησης μέσα στο 2020.

Επαναλαμβάνουμε ότι το (όποιο) ράλι της αγοράς δεν είναι τίποτα άλλο από μια ανοδική διόρθωση και μερική τακτοποίηση μετά από πολλά χρόνια κρίσης και ισοπέδωσης τιμών και ψυχολογίας, ενώ παρά τη μεγάλη ανάκαμψη του 2019, ο Γενικός Δείκτης παραμένει κάτω από τις 1.000 μονάδες!

Μέσα σ' αυτό το πλαίσιο, εύλογα αρκετοί αναλυτές εκτιμούν ότι κάλλιστα ο Γενικός Δείκτης μπορεί να πιάσει εξαιρετικά εύκολα το όριο των 1.000 μονάδων τους επόμενους μήνες, αν και εφόσον «ξυπνήσουν» εκ νέου οι τράπεζες, συνδυαστικά με τις όποιες θετικές ειδήσεις προκύψουν από το σχέδιο Ηρακλής και όλη τη «μάχη» καθαρισμού των χαρτοφυλακίων τους.

Σήμερα λοιπόν ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 932,13 μονάδες με άνοδο 0,37% που ήταν και το υψηλό ημέρας, ενώ είχε χαμηλό ημέρας στις 923,85 μονάδες γύρω στις 15:00 μ.μ. Πρόκειται για νέο υψηλό πέντε ετών, με το επόμενο να χρονολογείται από τις 24 Φεβρουαρίου 2015, ήτοι ένα μήνα μετά την ανάληψη της εξουσίας από το σχήμα ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ.

Η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 71,44 εκατ. ευρώ, με περίπου τα είκοσι να γίνονται στο τέλος και στις δημοπρασίες, ενώ 12,30 εκατ. ευρώ ήτοι το 18% του συνόλου ήταν πακέτα σε Autohellas, Eurobank, Πειραιώς, Jumbo, Εθνική και ΟΤΕ.

Ο FTSE 25 έκλεισε στις 2.327,74 μονάδες με άνοδο 0,15%, «δένοντας» ακόμη περισσότερο την ευρύτερη περιοχή των 2.300 μονάδων, με τον διευθύνοντα σύμβουλο της Fast Finance ΑΕΠΕΥ Ηλία Ζαχαράκη να τονίζει σήμερα ότι η κύρια αντίσταση βρίσκεται στις 2.332 μονάδες και μια κατοχύρωσή της μπορεί να κάνει τη διαφορά στη συνέχεια.

Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε στις 880,34 μονάδες με άνοδο 0,62%, πλησιάζοντας κι αυτός στο κομβικό όριο των 880-890 μονάδων που πρέπει να διασπάσει ώστε να απελευθερωθεί τεχνικά, ενώ ο Mid Cap έκλεισε στις 1.251,96 μονάδες με οριακή πτώση 0,01%.

Σήμερα στις τράπεζες οι τόνοι ήταν μειωμένοι, καθώς από τα χθεσινά 44,5 εκατ. ευρώ έπεσαν σε τζίρο μόλις 13,7 εκατ. ευρώ.

Φυσικά, κυρίαρχο χαρακτηριστικό της συνεδρίασης ήταν η εύλογη πίεση στον ΟΠΑΠ λόγω της αποκοπής του μερίσματος ένα ευρώ ανά μετοχή, με τον τίτλο να κλείνει τελικά με απώλειες 7,11% στα 11,24 ευρώ χάνοντας κάτι λιγότερο από ένα ευρώ, συγκριτικά με το χθεσινό κλείσιμο.

Οι τράπεζες έκλεισαν ήπια ανοδικά με την Εθνική να ξεχωρίζει με άνοδο 1,35% πιάνοντας ξανά τα 3 ευρώ που έκανε την ΑΜΚ προ λίγων ετών, ενώ στον ευρύτερο Large Cap, η εικόνα βελτιώθηκε θεαματικά στο τέλος, καθώς μόνο τρεις μετοχές έκλεισαν σε πτωτική τροχιά (ΟΠΑΠ, ΕΛΠΕ και Σαράντης). Κέρδη άνω του 2% είχαν μετοχές όπως Jumbo, Τιτάν, Viohalco και ΑΔΜΗΕ, ενώ άνω του 1% ενισχύθηκαν οι Ελλάκτωρ, ΕΧΑΕ και Τέρνα Ενεργειακή.

Αδιάφορη ήταν η εικόνα στον Mid Cap, ενώ διόρθωσαν μετοχές όπως AVAX, Intracom Holdings, Intrakat, Κέκροπας και Έλτον, ενώ στην ευρύτερη αγορά κινητικότητα υπήρξε πάλι σε αρκετά περιφερειακά χαρτιά. Στο σύνολο του Χ.Α. οι μετοχές που ενισχύθηκαν ήταν σχεδόν διπλάσιες όσων υποχώρησαν, με το συσχετισμό να διαμορφώνεται στις 68 και 32 αντίστοιχα.