Οριακές μεταβολές και επιφυλακτικότητα στη Wall

Οριακές μεταβολές και επιφυλακτικότητα στη Wall

Mε οριακές μεταβολές και μεικτές τάσεις ολοκλήρωσαν την πρώτη συνεδρίαση της εβδομάδας οι τρεις βασικοί δείκτες με τους επενδυτές να εμφανίζονται «άτολμοι» στις τοποθετήσεις των κεφαλαίων τους.

Ολόκληρη η αγορά έχει εστιάσει την προσοχή της στις αποφάσεις των κεντρικων τραπεζών Ευρώπης και ΗΠΑ σχετικά με τη νομισματική πολιτική που θα ακολουθήσουν.

Σε αυτό το κλίμα, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones κέρδισε 38 μονάδες ή 0,14% στις 26.835 μονάδες και ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq υποχωρεί κατά 16,64 μονάδες ή 0,19% στις 8.087 μονάδες. Ο S&P 500 έχασε 0,28 μονάδες ή 0,01% και έκλεισε στις 2.978 μονάδες βάζοντας τέλος στο κερδοφόρο σερί των τριών ημερών.

Υπενθυμίζεται πως την προηγούμενη εβδομάδα ο S&P 500 βρέθηκε 1,6% μακριά από το ιστορικό υψηλό των 3.025 μονάδων που καταγράφηκε στις 26 Ιουλίου.

Όπως αναφέρουν οι αναλυτές στα ξένα πρακτορεία, η ΕΚΤ αναμένεται να προχωρήσει σε περαιτέρω μείωσης των επιτοκίων στην συνεδρίασή της την Πέμπτη. Εκτός αυτής της απόφασης, ενδέχεται να προχωρήσει σε επανέναρξη του προγράμματος επαναγοράς ομολόγων για να δοθεί ώθηση στην οικονομία.

Την επόμενη εβδομάδα θα συνεδρίασει και η επιτροπή χάραξης νομισματικής πολιτικής της Fed και σύμφωνα με τα πρόσφατα απογοητευτικά μάκρο όπως όλα δείχνουν θα προχωρήσει σε νέα μείωση των επιτοκίων.

Ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών Στίβεν Μνούτσιν δήλωσε σήμερα ότι δεν βλέπει απειλή ύφεσης, ενώ η κυβέρνηση Τραμπ προσπαθεί να αναβιώσει τις διαπραγματεύσεις με την Κίνα για το εμπόριο, προσθέτοντας ότι αναμένει μια θετική χρονιά για την αμερικανική οικονομία.

«Δεν βλέπω με κανέναν τρόπο ύφεση», δήλωσε ο Μνούτσιν στα δίκτυο Fox Business, αποκαλύπτοντας ότι ο ρυθμός ανάπτυξης της αμερικανικής οικονομίας είναι πολύ υψηλότερος από αυτόν άλλων ανεπτυγμένων χωρών ενώ σημείωσε ότι η επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας έχει «μέτριο αντίκτυπο στην αμερικανική οικονομία».

Ο Αμερικανός υπουργός δήλωσε ότι στόχος των Αμερικανών αξιωματούχων συνεχίζει να είναι η «επίτευξη μιας καλής συμφωνίας» με το Πεκίνο καθώς οι δύο πλευρές ετοιμάζονται να ξεκινήσουν συνομιλίες τις επόμενες εβδομάδες. Επίσης διαβεβαίωσε ότι ο δασμολογικός πόλεμος είχε αντίκτυπο στην κινεζική οικονομία, αλλά όχι στην αμερικανική. «Δεν βλέπουμε επί του παρόντος ενδείξεις για αντίκτυπο στις ΗΠΑ», δήλωσε.

Νωρίτερα, μικρές μεταβολές και μικτά πρόσημα εμφάνισαν οι βασικοί ευρωπαϊκοί δείκτες στην πρώτη συνεδρίαση της εβδομάδας, με τους επενδυτές να κινούνται επιφυλακτικά εξετάζοντας τις πολιτικές εξελίξεις στη Βρετανία ενώ αναμένουν ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα ανακοινώσει εντός εβδομάδας νέα μέτρα ποσοτικής χαλάρωσης.