Οριακές διακυμάνσεις στις ευρωαγορές με φόντο την πανδημία

Οριακές διακυμάνσεις στις ευρωαγορές με φόντο την πανδημία

Οριακές απώλειες κατέγραψαν την Πέμπτη οι κυριότερες ευρωπαϊκές χρηματιστηριακές αγορές, σταματώντας προσωρινά το ανοδικό τους σερί μετά τις τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο των εμβολίων για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού.

Πιο αναλυτικά, ο πανευρωπαϊκός δείκτης STOXX 600 κατέγραψε απώλειες 0,12% και διαμορφώθηκε στις 391,63 μονάδες, με τον συνολικό όγκο των συναλλαγών να είναι αρκετά μειωμένος, ελέω της αργίας της Ημέρας των Ευχαριστιών στις ΗΠΑ.

Στους εγχώριους δείκτες, ο γερμανικός DAX σημείωσε οριακή πτώση 0,02% στις 13.286 μονάδες, ενώ στο Παρίσι ο CAC 40 ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 5.566 μονάδες, υποχωρώντας κατά 0,08%.

Στην Μεγάλη Βρετανία, ο FTSE 100 κατέγραψε απώλειες 0,44% στις 6.362 μονάδες, ενώ στην Ιταλία ο δείκτης FTSE MIB διαμορφώθηκε στις 22.201 μονάδες, με πτώση 0,46%.

Τέλος, στην Ισπανία, ο δείκτης IBEX 35 ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 8.104 μονάδες, σημειώνοντας πτώση 0,74%.

Το επενδυτικό ενδιαφέρον παραμένει επικεντρωμένο στις εξελίξεις αναφορικά με την πανδημία, με την Γερμανία να επεκτείνει τους περιορισμούς έως τις 20 Δεκεμβρίου - χωρίς να τους αυστηροποιεί  παρά το γεγονός ότι δεν μπόρεσε να μειώσει την καμπύλη εξάπλωσης του κορονοϊού.

Συγκεκριμένα, η ομοσπονδιακή και οι περιφερειακές κυβερνήσεις της Γερμανίας επέκτειναν τους τρέχοντες περιορισμούς έως τις 20 Δεκεμβρίου και επέκτειναν την υποχρεωτική χρήση μάσκας, αλλά απέφυγαν να τους αυστηροποιήσουν στην προσπάθεια να θέσουν υπό έλεγχο τον δεύτερο κύμα του κοροναϊού.

Η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης ανέφερε ρεκόρ νέων κρουσμάτων, 32.000, την Τετάρτη, καθώς και περισσότερους από 300 θανάτους για τρίτη συνεχόμενη ημέρα. Έχοντας εφαρμόσει ένα όχι και τόσο αυστηρό πλαίσιο περιορισμών για να αντιμετωπίσει το δεύτερο κύμα της πανδημίας, έχει αποτύχει μέχρι στιγμής να θέσει υπό έλεγχο την εξάπλωση. Αντίθετα, η Γαλλία και το Ηνωμένο Βασίλειο έχουν αρχίσει να χαλαρώνουν τους περιορισμούς, ελπίζοντας σε κάτι κοντά στην κανονικότητα εν όψη των Χριστουγέννων.

Στα μάκρο της ημέρας, «αδύναμα» ήταν τα στοιχεία για την καταναλωτική εμπιστοσύνης σε Γαλλία και Γερμανία, τα οποία ωστόσο αντισταθμίστηκαν οριακά από ισχυρότερα από τα αναμενόμενα στοιχεία πιστωτικής αύξησης από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Σταθεροποιείται το πετρέλαιο μετά το ράλι - Θλιβερές προβλέψεις της Exxon

Οι τιμές του αργού πετρελαίου υποχωρούν ελαφρώς, αλλά παραμένουν κοντά στα υψηλά.

Το συμβόλαιο του αργού υποχωρεί κατά 1,0% στα 45,22 $ το βαρέλι, όπως και το συμβόλαιο του Brent που πέφτει 0,9% στα 48,09 $.

Η Wall Street Journal ανέφερε την Τετάρτη ότι η Exxon Mobil εχει αναθεωρήσει προς τα κάτω την εκτίμησή της για τις τιμές του πετρελαίου τα επόμενα έξι χρόνια από 11% έως 17%, εκτιμώντας μια παρατεταμένη επίδραση στις τιμές από την πανδημία.

Τέλος, στα κρυπτονομίσματα το το Bitcoin υποχώρησε πάνω από 10% μετά από ένα σημαντικό ράλι τις τελευταίες μέρες, ενώ το Ripple, ένα άλλο δημοφιλές κρυπτογράφηση, έπεσε 22%.