Οριακά θετικό κλείσιμο στο Χ.Α. με διακύμανση στις τράπεζες έως 15%

Οριακά θετικό κλείσιμο στο Χ.Α. με διακύμανση στις τράπεζες έως 15%

Του Απόστολου Σκουμπούρη

Συνεδρίαση – ροντέο ήταν (και) η σημερινή στο ελληνικό χρηματιστήριο με τους επενδυτές να γίνονται μάρτυρες μιας σφοδρής μάχης αγοραστών και πωλητών στις τράπεζες, με το trading να οδηγεί σε ιλιγγιώδεις διακυμάνσεις, που έφτασαν έως και το 15%, κάτι εξαιρετικά σπάνιο για τον κλάδο.

Η συνεδρίαση εξελίχθηκε μέσα σ'' ένα απολύτως αφιλόξενο διεθνές κλίμα, καθώς μετά το χθεσινό ξεπούλημα στη Wall Street, οι ασιατικές αγορές κατέγραψαν εξαιρετικά μεγάλες απώλειες, ενώ έντονα πτωτικά κινήθηκαν όλη την ημέρα και οι ευρωπαϊκοί δείκτες.

Το ελληνικό χρηματιστήριο προέρχονταν από 4ήμερο σερί απωλειών, με το Γενικό Δείκτη να χάνει αυτό το διάστημα περί το 7,50%, ενώ είχε κλείσει πτωτικά στις οκτώ από τις εννέα – έως τη σημερινή – συνεδριάσεις. Εύλογα, η αγορά, όπως κατ'' επανάληψη έχουμε αναφέρει στο Liberal ευρίσκονταν σε υπερπουλημένα επίπεδα, κάτι που οδηγεί κάποιους κωδικούς σε επαναγορές τίτλων.

Χθες είχαμε το μνημειώδες «άδειασμα» όπου από ενδοσυνεδριακά κέρδη έως 2,71% το ελληνικό χρηματιστήριο έκλεισε με πτώση απογοητεύοντας τους πάντες. Σήμερα Πέμπτη, είδαμε την άλλη πλευρά του… νομίσματος, που πιστοποιεί ότι οι αγορές έχουν τους δικούς τους νόμους και κανόνες, καθώς από απώλειες έως 2,45%, ο Γενικός Δείκτης γύρισε και έκλεισε θετικά.

Πιο αναλυτικά, ο Γ.Δ. έκλεισε στις 626,86 μονάδες με οριακή άνοδο 0,16%, σε μια συνεδρίαση που έφτασε έως το χαμηλό των 610,51 μονάδων, όταν υποχωρούσε 2,45% περίπου μισή ώρα μετά το άνοιγμα.

Το μάζεμα στο φινάλε και το θετικό κλείσιμο ήταν μια πρώτη προσπάθεια αυτοσυντήρησης και άμυνας μπροστά στη διαγραφόμενη καταστροφή και στο ενδεχόμενο απώλειας ακόμη και της ζώνης των 610-600 μονάδων, καθώς κάποια δυνατά blue chips γύρισαν θετικά, στηρίζοντας την αγορά.

O FTSE 25 έκλειε στις 1.645,18 μονάδες με άνοδο 0,35%, ο Mid Cap έκλεισε στις 1.009,48 μονάδες με οριακή πτώση 0,02%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε στις 487,24 μονάδες με άνοδο 2,20%, παρ'' ότι αρχικά έφτασε έως το χαμηλό των 458,33 μονάδων.

Η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 47,77 εκατ. ευρώ, κινούμενη σε μέτριο τέμπο. Σύμφωνα με αναλυτές, οι μειωμένες γενικά συναλλαγές σε μια συνεδρίαση τόσο ειδικών συνθηκών είναι θετική εξέλιξη, καθώς δείχνει στάση αναμονής και αποφυγή νέων ρευστοποιήσεων χωρίς αύριο από την πλευρά των επενδυτών.

Η πτώση των τελευταίων ημερών έχει φέρει και μεγάλες επενδυτικές ευκαιρίες, κάτι που αρκετοί traders εκμεταλλεύονται με βραχυχρόνια πονταρίσματα. Αυτό δημιουργεί μεγάλο volatility κυρίως στις τράπεζες, με την Πειραιώς να έχει συνολική διακύμανση 15% και την Εθνική 12%.

Τελικώς, η Πειραιώς που έφτασε να υποχωρεί 8% έκλεισε με άνοδο 6,36%, η Εθνική που υποχωρούσε έως 5,07% έκλεισε με άνοδο 6,09%, ενώ κέρδη 0,97% και 0,09% είχαν οι Eurobank και Alpha Bank αντίστοιχα.

Στο χώρο των blue chips, παρ'' ότι την πρώτη ώρα όλες σχεδόν οι μετοχές υποχωρούσαν, σταδιακά βγήκαν αγορές, δεδομένου ότι πολύ τίτλοι ήταν σε υπερπουλημένα επίπεδα. Τελικώς, ανοδικά έκλεισαν οι Jumbo +4,27% (μετά το +7,34% χθες), ΔΕΗ +4,31% μετά την ισοπέδωση και το φλερτ με τα ιστορικά χαμηλά της, Aegean Airlines +2,52%, ΕΛΠΕ +1,77% και ΟΛΠ +1,42%, ενώ ηπιότερη άνοδο είχαν οι Coca Cola HBC, Grivalia Properties, Σαράντης, Motor Oil και Τιτάν.
Στον Mid Cap η τεχνική εικόνα ήταν μεικτή. Θετικά ξεχώρισαν οι Υγεία, Κρι Κρι, Πλαίσιο, Intralot, Ελλάκτωρ και Νηρέας, ενώ πιέστηκαν οι Intracom Κατασκευές, Intracom Holdings, Ικτίνος, Τεχνική Ολυμπιακή, ΟΛΘ, ΕΛ.ΤΕΧ. Άνεμος, J&P Άβαξ και MIG.

Στην ευρύτερη αγορά, παρά το θετικό γύρισμα του Γ.Δ. στο τέλος, το ταμπλό δεν... ακολούθησε καθώς μόνο 35 μετοχές ενισχύθηκαν έναντι 59 που έκλεισαν χαμηλότερα. Πιέστηκαν τίτλοι όπως Newsphone, CPI, Frigoglass, Unibios, Εβροφάρμα, Επίλεκτος, Mevaco, AS Company, Κρέτα Φαρμ, Paperpack, Αλουμύλ, Centric και Byte Computer.