OPEC: Περαιτέρω μείωση της παραγωγής πετρελαίου τον Φεβρουάριο

OPEC: Περαιτέρω μείωση της παραγωγής πετρελαίου τον Φεβρουάριο

Σε περαιτέρω μείωση της παραγωγής πετρελαίου προχώρησαν οι χώρες-μέλη του OPEC τον Φεβρουάριο, τη στιγμή που η Σαουδική Αραβία προχωρά επίσης σε γενναία περικοπή της παραγωγής της, όπως μεταδίδει το Reuters.

Οι πετρελαιοπαραγωγικές χώρες του OPEC στη μηνιαία έκθεσή τους εκφράζουν τις ανησυχίες τους σχετικά με την αύξηση των παγκόσμιων αποθεμάτων πετρελαίου και της αναζωπύρωση της προσφοράς των ΗΠΑ.

Ειδικότερα, η παραγωγή του OPEC για τον μήνα Φεβρουάριο άγγιξε τα 31,96 εκατ. βαρέλια ημερησίως, έναντι 32,1 εκατ. βαρελιών σε ημερήσια βάση τον Ιανουάριο.

Οι χώρες του OPEC που δεν συμμετέχουν στην προσπάθεια μείωσης της παραγωγής είναι η Λιβύη και η Νιγηρία, οι οποίες έχουν απαλλαχθεί λόγω της βίαιης κατάστασης που επικρατεί στο εσωτερικό τους.

Υπενθυμίζεται ότι τον Νοέμβριο ο OPEC συμφώνησε για μείωση της παραγωγής πετρελαίου κατά 1,2 εκατ. βαρέλια ημερησίως το πρώτο εξάμηνο του 2017, ενώ άλλοι 11 εξαγωγείς, συμπεριλαμβανομένης της Ρωσίας, δεσμεύτηκαν επίσης στη μείωση της συνολικής προσφοράς τους κατά 556.000 τον Δεκέμβριο.

Μεταξύ των χωρών που δεν συμμετέχουν στον OPEC και έχουν μειώσει αρκετά την παραγωγή τους είναι η Σαουδική Αραβία, η οποία έχει «κόψει» κατά 797.000 βαρέλια ημερησίως από τον Οκτώβριο, δηλαδή αρκετά χαμηότερα από την ποσόστωση των 10.06 εκατ. βαρελιών.