OPEC: Αμετάβλητη η εκτίμηση για τη ζήτηση πετρελαίου το 2016

OPEC: Αμετάβλητη η εκτίμηση για τη ζήτηση πετρελαίου το 2016

Αμετάβλητη διατήρησε την εκτίμησή του για την παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου φέτος ο Οργανισμός Πετρελαιοπαραγωγών Χωρών (OPEC). Η ζήτηση πετρελαίου σε παγκόσμιο επίπεδο αναμένεται να αυξηθεί κατά 1,25 εκατ. βαρέλια ημερησίως το 2016 στα περίπου 94,23 εκατ. βαρέλια, σύμφωνα με τη μηνιαία έκθεση του OPEC, παραμένοντας στα ίδια επίπεδα σε σχέση με την έκθεση του Φεβρουαρίου. 

Ωστόσο, η ζήτηση για το πετρέλαιο παραγωγής του OPEC αναμένεται να διαμορφωθεί στα 31,5 εκατ. βαρέλια ημερησίως, χαμηλότερα κατά 100.000 βαρέλια σε σχέση με τις εκτιμήσεις του προηγούμενου μήνα και υψηλότερα κατά 1,8 εκατ. βαρέλια σε σχέση με πέρυσι. 

Ο Οργανισμός διατήρησε, επίσης, σταθερή σε σχέση με την προηγούμενη έκθεσή του την εκτίμηση για την παραγωγή πετρελαίου από τα κράτη που δεν είναι μέλη του, προβλέποντας μια μείωση της τάξης των 0,7 εκατ. βαρελιών, στα 56,39 εκατ. βαρέλια σε ημερήσια βάση.

Παράλληλα, "βλέπει" σημαντική αβεβαιότητα για το 2016 στην Ευρώπη. 

Η παραγωγή πετρελαίου του OPEC μειώθηκε κατά 175.000 βαρέλια στα 32,28 εκατ. βαρέλια κατά μέσο όρο σε ημερήσια βάση το Φεβρουάριο, παρά το γεγονός ότι η παραγωγή αυξήθηκε στο Ιράν, τη Σαουδική Αραβία και το Κουβέιτ, σύμφωνα με τον OPEC που επικαλέστηκε δευτερεύουσες πηγές.

Το αργό WTI συνεχίζει να καταγράφει απώλειες στη Νέα Υόρκη, υποχωρώντας 4,3% στα 36,80 δολάρια το βαρέλι, έχοντας ενισχυθεί 7% την προηγούμενη εβδομάδα. Το Brent υποχωρεί 3% στα 39,14 δολάρια το βαρέλι στο ICE του Λονδίνου.