Ομιλία Trump στο Καπιτώλιο: Μήπως πρέπει να την ξανακούσουμε;

Ομιλία Trump στο Καπιτώλιο: Μήπως πρέπει να την ξανακούσουμε;

Της Μαίρης Βενέτη*

Η παγκόσμια οικονομία έχει γνωρίσει μια ευρεία και ισχυρή ανάκαμψη το τελευταίο έτος, βοηθώντας να δημιουργηθεί μια αίσθηση υπερ-αισιοδοξίας.

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο αναθεώρησε αυτό το μήνα τις προβλέψεις του για την παγκόσμια οικονομία κατά 0,2 ποσοστιαίες μονάδες στο 3,9%, τόσο για τον φετινό χρόνο, όσο και για τον επόμενο.

Το νομοσχέδιο ευρύτατων φορολογικών περικοπών στις ΗΠΑ και τα στοιχεία για «μπουμ» στην παγκόσμια οικονομία έχουν ενθαρρύνει λοιπόν τους επενδυτές να αναλαμβάνουν ολοένα και περισσότερες επενδύσεις ρίσκου, παρόλο που οι Κεντρικές Τράπεζες ετοιμάζονται για σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής και βαίνουν προς το τέλος των αντισυμβατικών προγραμμάτων ποσοτικής χαλάρωσης.

Το κλίμα της υπεραισιοδοξίας δεν φαίνεται να επηρεάζεται σοβαρά ούτε καν μετά την πρώτη ομιλία «για την Κατάσταση του Έθνους» του Αμερικανού Προέδρου στο Καπιτώλιο.

Πιθανότατα στην πλειοψηφία τους οι επενδυτές είτε δεν παρακολούθησαν την ομιλία, είτε δεν συνειδητοποίησαν πως ο εφησυχασμός ότι ο Trump δεν θα υλοποιήσει την προεκλογική του ατζέντα στις extreme της εκφάνσεις- οι οποίες είχαν αντιμετωπιστεί σαν κίνδυνοι από τις αγορές-είναι πλέον έωλος.

Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ μπορεί να τις καθυστέρησε, αλλά επ'' ουδενί λόγο φαίνεται ότι τις απέσυρε από το τραπέζι.

Μετά το βράδυ της Τρίτης λοιπόν, η πιθανότητα των εμπορικών πολέμων αυξήθηκε για άλλη μια φορά και η εικόνα του τείχους στα σύνορα Αμερικής- Μεξικού απέκτησε ορατότητα.

Αναμφισβήτητα το μείγμα πολιτικών του Trump διαθέτει θετικά στοιχεία για την ανάπτυξη, αλλά εντούτοις κάθε νόμισμα έχει δύο όψεις.

Όσον αφορά την ατζέντα του Αμερικανού Προέδρου να αυξήσει κατά 1-1,5 τρισ. δολάρια τις κρατικές δαπάνες για δρόμους, γέφυρες και άλλες υποδομές, η μια όψη είναι ότι όντως θα μπορούσε να τονώσει την ανάπτυξη, καθώς θα ενισχύσει την παραγωγικότητα.

Η εκτέλεση όμως ενός τέτοιου μεγαλεπίβολου προγράμματος θα είναι ο βασικός παράγοντας που θα το κάνει επιτυχές ή όχι.

Και αυτό γιατί οι ανεξέλεγκτες δαπάνες διόγκωσης του ελλείμματος θα βαρύνουν τη χώρα με μεγαλύτερο χρέος, κάτι που κάποια στιγμή μπορεί να «ζυγιστεί» από τις αγορές.

Από την άλλη, η όρθωση τειχών ,μεταφορικά και κυριολεκτικά μιας και το τείχος του Μεξικού είναι εντός των προθέσεων του Προέδρου, δεν βοήθησε ιστορικά ποτέ την ανάπτυξη και την ευημερία.
Το ίδιο και οι εμπορικοί πόλεμοι.

Ας δούμε ένα υποθετικό(;) προς το παρόν σενάριο.

Οι απειλές του Trump για τη διάλυση της εμπορικής συμφωνίας NAFTA έχουν προκαλέσει πιέσεις στο μεξικανικό πέσο εδώ και αρκετούς μήνες. Επιπλέον, η φορολογική μεταρρύθμιση που προβλέπει μείωση του συντελεστή φόρου των εταιρειών, κορύφωσαν τις ανησυχίες ότι το Μεξικό θα χάσει σημαντικές επενδύσεις από το βόρειο γείτονά του και πίεσαν ακόμα περισσότερο το μεξικανικό πέσο.

Τι λένε στελέχη των αυτοκινητοβιομηχανιών για τις εξελίξεις αυτές;

Το υποτιμημένο πέσο καθιστά ελκυστικό το Μεξικό, καθώς μειώνει το κόστος παραγωγής αλλά και της ίδιας της επένδυσης.Ακόμα και αν εφαρμοστεί ο διασυνοριακός φόρος 35%, ενδεχομένως θα απορροφηθεί από το πολύ χαμηλό κόστος.

Ενδεχομένως αν δεν είχαμε στον ορίζοντα τις προεδρικές εκλογές του Μεξικού τον Ιούλιο του 2018, να είχαμε δει ήδη κινήσεις από τις αυτοκινητοβιομηχανίες που σε πρώτη φάση ακύρωσαν σχέδια επέκτασης εκτός ΗΠΑ.

Ωστόσο, η εμπειρία δείχνει ότι ο στρατηγικός σχεδιασμός μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων είναι προϊόν μακροπρόθεσμου σχεδιασμού και το κόστος παραγωγής βαρύνει ιδιαίτερα τις τελικές αποφάσεις.

Συμπερασματικά, το μείγμα πολιτικών του Trump που παρουσιάστηκε την Τρίτη διαθέτει κάποια θετικά, αλλά και κάποια αρνητικά στοιχεία για την ανάπτυξη. Μακροπρόθεσμα ενδέχεται από οικονομικής άποψης το ισοζύγιο που θα προκύψει να είναι αρνητικό, καθώς τέτοιου είδους μέτρα ενισχύουν την τωρινή ανάπτυξη, εις βάρος όμως της μελλοντικής χρηματοδοτούμενης από πιστώσεις ανάπτυξης.

*Η κα Μαίρη Βενέτη είναι Πιστοποιημένη Διαχειριστής από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς. 

[email protected]


Αποποίηση Ευθύνης

Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή, ή προτροπή για αγορά ή πώληση των αναφερομένων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται, βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, καμία διασφάλιση δεν δίνεται ότι είναι ακριβείς ή πλήρεις και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.

Φωτογραφία: AP