Απώλειες 220 μονάδων για τον Dow - Μικρές αλλαγές μετά από έναν δύσκολο Μάιο

Απώλειες 220 μονάδων για τον Dow - Μικρές αλλαγές μετά από έναν δύσκολο Μάιο

Με απώλειες 220 μονάδων ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση της Τρίτης ο Dow Jones, μετά έναν δύσκολο μήνα που έφερε τον S&P 500 κοντά στην περιοχή του bear market εν μέσω φόβου για πληθωρισμό και ύφεση. Με απώλειες 0,12% έκλεισε το Χρηματιστήριο Αθηνών. Μεικτά πρόσημα κυριάρχησαν στις ασιατικές αγορές και πτώση καταγράφει ο χρυσός. Άλμα 1,33% στο πετρέλαιο. Aπώλειες 1,19% στο φυσικό αέριο στα 90,2 ευρώ.

Κατά τη σημερινή συνεδρίαση ο Dow υποχώρησε περίπου 220 μονάδες, ή 0,67%, κλείνοντας στις 32.930,12 μονάδες. Ο S&P 500 κατέγραψε απώλειες 0,63% στις 4.132,18 μονάδες. Ο Nasdaq Composite υποχώρησε 0,4% στις 12.081,39 μονάδες. 

Μετά την ανάπαυλα της χθεσινής αργίας λόγω της Memorial Day, οι κυριότεροι χρηματιστηριακοί δείκτες έκλεισαν τον Μάιο σε συνθήκες που προσομοίαζαν σε τρενάκι του τρόμου. Ο Dow και ο S&P 500 ολοκλήρωσαν τον μήνα με ελάχιστες αλλαγές, υποστηριζόμενοι από ένα σημαντικό ράλι την προηγούμενη εβδομάδα. Ο Nasdaq έχασε περίπου 2,1% τον μήνα.

Οι σημερινές απώλειες καταγράφηκαν στον απόηχο των ανησυχιών για τον υψηλό πληθωρισμό που συνεχίζει να καλπάζει στις ΗΠΑ και μπορεί να οδηγήσει σε παγκόσμια οικονομική επιβράδυνση.

Παράλληλα, στις ΗΠΑ ο βασικός δείκτης ιδιωτικής κατανάλωσης που παρακολουθεί στενά η Fed και καθορίζει σε μεγάλο βαθμό τη νομισματικής της πολιτικής αυξήθηκε κατά 4,9% στον Απρίλιο σε σύγκριση με πέρυσι.

Από την πλευρά τους, οι αναλυτές σημειώνουν ότι όσο πιο πολύ καλπάζει ο πληθωρισμός, τόσο πιο επιθετική θα είναι η Fed ως προς την αύξηση των επιτοκίων της για την αντιμετώπισή του.

Οι ανησυχίες για τον υψηλό πληθωρισμό ενισχύθηκαν καθώς οι τιμές του πετρελαίου έχουν εκτιναχθεί μετά τη συμφωνία των μελών της ΕΕ να απαγορεύει τις περισσότερες εισαγωγές αργού πετρελαίου από τη Ρωσία.

Υπενθυμίζεται ότι την προηγούμενη εβδομάδα Dow Jones και S&P 500 κατέγραψαν την καλύτερη εβδομάδα από τον Νοέμβριο του 2020 με κέρδη 6,2% και 6,5% αντίστοιχα.

Νέα άνοδο καταγράφει η τιμή του πετρελαίου, μετά τη συμφωνία των 27 της ΕΕ για την επιβολή εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο, που θα φτάσει το 90% στο τέλος του έτους. Το brent κερδίζει 1,33% στα 123,29 δολάρια και το WTI 1,92% στα 117,28 δολάρια. 

Το εμπάργκο αποτελεί μέρος του έκτου πακέτου κυρώσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατά της Ρωσίας από την αρχή της εισβολής στην Ουκρανία. Οι συνομιλίες για την επιβολή εμπάργκο πετρελαίου είχαν ξεκινήσει από τις αρχές του μήνα.

Αξίζει να σημειωθεί πως περίπου το 36% των εισαγωγών πετρελαίου της ΕΕ προέρχεται από τη Ρωσία.

Στο μεταξύ, ο OPEC+ αναμένεται να παραμείνει στο αρχικό του σχέδιο για μια μέτρια αύξηση της τάξης των 432.000 βαρελιών την ημέρα για τον Ιούλιο, ανέφερε αξιωματούχος του οργανισμού.

Η τιμή του χρυσού υποχωρεί, καθώς οι αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων ενισχύθηκαν και το δολάριο σημειώνει άνοδο, με τον χρυσό να οδεύει προς δεύτερη συνεχόμενη μηνιαία απώλεια για πρώτη φορά από τον Μάρτιο του 2021.

Οι υψηλότερες αποδόσεις του αμερικανικού 10ετούς ομολόγου μειώνουν την ελκυστικότητα του χρυσού, ενώ ένα ισχυρότερο δολάριο καθιστά τον χρυσό σε τιμή του δολαρίου πιο ακριβό για τους ξένους αγοραστές.

Η τιμή spot του χρυσού υποχωρεί 0,70% στα 1.838 δολάρια ανά ουγγιά, ανεβάζοντας τη μηνιαία απώλειά του στο 2,4% μέχρι στιγμής και είναι η μεγαλύτερη απώλεια από τον Σεπτέμβριο. Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του χρυσού στις ΗΠΑ υποχωρούν επίσης 0,3% στα 1.851 δολάρια.

«Η απόδοση του χρυσού τον Μάιο ήταν συνολικά απογοητευτική, δείχνοντας άμεση αδυναμία με το πρώτο σημάδι ενίσχυσης του δολαρίου, ενώ δεν ήταν σε θέση να εντοπίσει σημαντικά κέρδη από την αδυναμία του δολαρίου ή τις χαμηλότερες αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων», δήλωσε ο ανώτερος αναλυτής του OANDA, Jeffrey Halley.

Ο χρυσός υποχώρησε από λίγο κάτω από τα 1.900 δολάρια η ουγγιά στις αρχές του μήνα στα 1.786,60 δολάρια ανά ουγγιά στις 16 Μαΐου, καθώς το δολάριο εκτινάχθηκε στα υψηλά δύο δεκαετιών. Ο χρυσός από τότε έχει ανακάμψει κάπως.

Η τιμή σποτ του ασημιού υποχωρεί 1,36% στα 21,80 δολάρια ανά ουγγιά.

Η πλατίνα κερδίζει 1.20% στα 954,60 δολάρια.

Το παλλάδιο σημειώνει πτώση 1,74% στα 2.019 δολάρια, αλλά υποχώρησε περίπου 12% αυτόν τον μήνα, το μεγαλύτερο ποσοστό από τον Νοέμβριο.

Τέλος, οι ασιατικές μετοχές κινήθηκαν με μεικτά πρόσημα  την Τρίτη, καθώς οι επενδυτές παρακολουθούσαν την αντίδραση της αγοράς στη δημοσίευση των επίσημων στοιχείων για τη δραστηριότητα των κινεζικών εργοστασίων για τον Μάιο. Οι τιμές του πετρελαίου αυξήθηκαν αφού οι ηγέτες της ΕΕ συμφώνησαν να απαγορεύσουν το 90% του ρωσικού αργού.

Ο Shanghai Composite στην Κίνα σημείωσε άνοδο 1,19% την ημέρα στις 3.186 μονάδες ενώ το Shenzhen Component σημείωσε άλμα 1,922% στις 11.527 μονάδες. Ο δείκτης Hang Seng του Χονγκ Κονγκ σημείωσε άνοδο 0,87%.

Ο επίσημος δείκτης αγορών της Κίνας για τον Μάιο διαμορφώθηκε στο 49,6, σημειώνοντας βελτίωση σε σχέση με το 47,4 τον Απρίλιο.

Η μέτρηση του Μαΐου ήταν πάνω από το επίπεδο των 48,6 που αναμενόταν από δημοσκόπηση του Reuters αλλά εξακολουθεί να είναι κάτω από το όριο των 50 μονάδων που διαχωρίζει την ανάπτυξη από τη συρρίκνωση. Οι μετρήσεις PMI είναι διαδοχικές και αντιπροσωπεύουν αύξηση ή συστολή από μήνα σε μήνα.

«Τα πράγματα… βελτιώνονται, αλλά όχι αρκετά καλά», είπε ο Bo Zhuang, ανώτερος αναλυτής στο Loomis Sayles, στο «Street Signs Asia» του CNBC την Τρίτη.

Το χειρότερο από το «αναπτυξιακό σοκ» του κύματος Covid στην Κίνα μπορεί να είναι πίσω, αλλά η χώρα εξακολουθεί να βλέπει «μια πολύ σταδιακή, αργή πρόοδο της ομαλοποίησης», είπε.

Ο Nikkei 225 στην Ιαπωνία έκλεισε με πτώση 0,33% στις 27.279 μονάδες, ενώ ο δείκτης Topix υποχώρησε 0,51% στις 1.912 μονάδες. Στη Νότια Κορέα, ο Kospi αναρριχήθηκε 0,61%, ολοκληρώνοντας την ημέρα στις 2.685 μονάδες.

Οι μετοχές της Αυστραλίας έκλεισαν με πτώση καθώς ο S&P/ASX 200 υποχώρησε 1,03% στις 7.211 μονάδες.