Οι Τούρκοι εγκαταλείπουν τη λίρα για χρυσό, δολάρια και… bitcoin

Οι Τούρκοι εγκαταλείπουν τη λίρα για χρυσό, δολάρια και… bitcoin

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έχει επανειλημμένα ζητήσει από τους Τούρκους πολίτες να στηρίξουν την οικονομία μετατρέποντας σε τουρκικές λίρες χρυσό και δολάρια που έχουν στην κατοχή τους. Αυτή τη φορά ωστόσο η έκκληση του Τούρκου προέδρου δεν φαίνεται να πιάνει τόπο. Σύμφωνα με δημοσκόπηση που δημοσιεύει το Ahval, οι πολίτες συνεχίζουν να επενδύουν σε χρυσό και δολάρια, καθώς και στη νέα επενδυτική μανία, τα κρυπτονομίσματα.

Στο συνέδριο του κόμματός του την περασμένη εβδομάδα, ο Ερντογάν κάλεσε τους ξένους επενδυτές να εμπιστευθούν την τουρκική οικονομία και τους πολίτες να μετατρέψουν ό,τι asset έχουν σε λίρες για να σταματήσει η κατρακύλα του τουρκικού νομίσματος, το οποίο έχασε μέσα σε λίγες ημέρες πάνω από το 10% της αξίας του.

«Ζητώ από τους πολίτες να επενδύσουν τα ξένα νομίσματα και τον χρυσό που έχουν στην κατοχή τους στην τουρκική οικονομία και στην παραγωγή», σημείωσε ο Ερντογάν. Παρ’ όλα αυτά, έρευνα της Aksoy Research δείχνει ότι οι Τούρκοι συνεχίζουν να προτιμούν τον χρυσό και τα δολάρια, καθώς μόλις το 11,4% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι θα κρατήσει τις αποταμιεύσεις του σε τουρκικές λίρες.

Σύμφωνα με την ίδια έρευνα, σε ποσοστό 39,6% οι συμμετέχοντες δηλώνουν ότι θα επενδύσουν τα χρήματά τους σε χρυσό, ενώ το 18,9% προτιμά το δολάριο και το 14,3% τα κρυπτονομίσματα.

Στο μεταξύ, πληθαίνουν οι επενδυτικοί οίκοι που βλέπουν νέα πτώση της τουρκικής λίρας από το επίπεδο των 8,14 λιρών/δολάριο που βρίσκεται σήμερα έως και άνω των 9,7 λιρών ανά δολάριο μέσα στο 2021. Νωρίτερα σήμερα η προσπάθεια του νέου κεντρικού τραπεζίτη Σαχάπ Καβτζίογλου να καθησυχάσει τις αγορές έπεσε στο κενό. Ο Καβτζίογλου δήλωσε στο Bloomberg ότι οι αγορές δεν θα πρέπει να θεωρούν δεδομένη τη μείωση των επιτοκίων στις 15 Απριλίου. Στον απόηχο των δηλώσεων η λίρα ενισχύθηκε προς το επίπεδο των 8 λιρών/δολάριο, ωστόσο στη συνέχεια εισήλθε ξανά σε πτωτική τροχιά.