Οι long οδηγούν σε βελτιωμένο κλείσιμο μήνα στο Χρηματιστήριο

Οι long οδηγούν σε βελτιωμένο κλείσιμο μήνα στο Χρηματιστήριο

Του Απόστολου Σκουμπούρη

Ανοδικά για τρίτη συνεχή συνεδρίαση και για 7η στις εννέα τελευταίες κινείται το ελληνικό χρηματιστήριο, με τους long «παίκτες» να έχουν αναλάβει εκ νέου τα ηνία τελευταία, δείχνοντας διάθεση για βελτιωμένο κλείσιμο μήνα και σημαντικό περιορισμό των μεγάλων πιέσεων που καταγράφηκαν το πρώτο 15ήμερο.

Η βελτίωση του κλίματος στις διεθνείς αγορές με τον Dow Jones να επανέρχεται χθες πάνω από τις 26.000 μονάδες, τα διαρκή ιστορικά χαμηλά στις αποδόσεις των ομολόγων που «καθρεφτίζουν» τη μείωση του ρίσκου χώρας αλλά και η εν γένει κινητικότητα στο θέμα της διαχείρισης των «κόκκινων» δανείων για τις τράπεζες, επιτρέπουν τη βελτίωση των αποτιμήσεων και στο Χ.Α.

Παρ' ότι ο μήνας δεν… προλαβαίνει να κλείσει θετικά, εντούτοις είναι σαφές ότι κάποια χαρτοφυλάκια «πιέζουν» για βελτιωμένο φινάλε, με αιχμή τόσο τις τράπεζες όσο και τα υπόλοιπα blue chips. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι η αγορά στις δύο προηγούμενες συνεδριάσεις γύρισε από τα χαμηλά και έκλεισε στα υψηλά ημέρας, δείχνοντας ότι στην περιοχή των 820 – 830 μονάδων εξαντλούνται οι πωλήσεις και «στεγνώνει» ο τζίρος.

Σήμερα λοιπόν – εν μέσω θετικής κίνησης και στην Ευρώπη και μερικής αποκλιμάκωσης της πολιτικής κρίσης στην Ιταλία κάτι που οδηγεί τον FTSE MIB στο Μιλάνο στο +1,59%, το ελληνικό χρηματιστήριο κινείται εκ νέου ανοδικά, με το Γενικό Δείκτη σε προσπάθεια ελέγχου και των 850 μονάδων.

Πιο αναλυτικά, ο Γ.Δ. διαπραγματεύεται στις 849 μονάδες με άνοδο 0,76%, ενώ η αξία συναλλαγών διαμορφώνεται στα 27 εκατ. ευρώ, κινούμενη σε ελαφρώς καλύτερο τέμπο έναντι της χθεσινής ημέρας, στο χρονικό σημείο που αναφερόμαστε. Βεβαίως, χθες, με το ντεμαράζ των αγοραστών στο φινάλε η αξία συναλλαγών ανήλθε στα 66,14 εκατ. ευρώ, επίδοση καθ' όλα σημαντική για τέτοιο καιρό, ενώ την Τρίτη θυμίζουμε, λόγω του MSCI, η αξία συναλλαγών είχε ξεπεράσει τα 93 εκατ. ευρώ!

Οι τράπεζες κινούνται θετικά με τη Eurobank στο +2,08% και την Εθνική +1,36%, ενώ στα μη τραπεζικά blue chips, άνοδο άνω του 2% έχουν οι Μυτιληναίος, Jumbo και ΓΕΚ Τέρνα και άνω του 1% οι ΟΠΑΠ, Titan, Viohalco, Ελλάκτωρ, Aegean Airlines, Cenergy Holdings, Σαράντης και ΟΛΠ.

Στο χώρο του Mid Cap, κέρδη άνω του 3% έχει η Intracom Holdings, άνω του 2% ενισχύεται η Intralot, ενώ θετικά κινούνται οι MIG, Intrakat, Attica Bank, Κέκροπας, Πλαστικά Θράκης και Τεχνική Ολυμπιακη.

Στην ευρύτερη αγορά κινητικότητα και κέρδη καταγράφουν μετοχές όπως ΑΝΕΚ, Μουζάκης, Ελγέκα, Reds, ΕλβάλΧαλκόρ, Lavipharm κ.α., ενώ υποχωρούν οι Λανακάμ, Audiovisual, Moda Bagno, Έλτον και ΕΚΤΕΡ. Στο σύνολο της αγοράς η εικόνα είναι θετική με 66 ανοδικές και 24 πτωτικές μετοχές.