Οι Βρυξέλλες βάζουν ταφόπλακα στην ανωνυμία των κρυπτονομισμάτων

Οι Βρυξέλλες βάζουν ταφόπλακα στην ανωνυμία των κρυπτονομισμάτων

Οι επιτροπές Οικονομικής και Νομισματικής Πολιτικής, και Πολιτικών Ελευθεριών, Δικαιοσύνης, και Εσωτερικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ψήφισαν υπέρ του νομοσχεδίου που προσπαθεί να βάλει ταφόπλακα σε ανώνυμες συναλλαγές κρυπτονομισμάτων μέσω μη φιλοξενούμενων διαδικτυακών πορτοφολιών.

Η πρόταση πέρασε με 58 Ναι, 52 όχι και 7 αποχές, ενώ το δεύτερο μέρος με 61 Ναι, 51 Όχι, και πέντε αποχές. Φαίνεται ότι η πλειοψηφία των ευρωβουλευτών που ανήκουν στα κόμματα της Προοδευτικής Συμμαχίας Σοσιαλιστών και Δημοκρατών, της Αριστεράς στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και των Πρασίνων/ Ευρωπαϊκή Ελεύθερη Συμμαχία ψήφισαν υπέρ, ενώ οι περισσότεροι ευρωβουλευτές από το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα και την πολιτική ομάδα Ταυτότητα και Δημοκρατία ψήφισαν κατά. Οι Ευρωπαίοι Συντηρητικοί και Μεταρρυθμιστές φαίνεται πιο διχασμένοι με τα μέλη τους να ψηφίζουν και προς τις δύο κατευθύνσεις.

Αυτό δεν είναι το τελικό στάδιο της νομοθετικής διαδικασίας. Μετά την ψηφοφορία σήμερα, η πρόταση της Οικονομικής και Νομισματικής Πολιτικής θα ανακοινωθεί στην ολομέλεια, πιθανότατα τον Απρίλιο.

Εάν κανείς δεν το αμφισβητήσει ζητώντας ψηφοφορία στην Ολομέλεια (1/10 των ψήφων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου), ο τριμερής διάλογος μεταξύ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου/Επιτροπής/Συμβουλίου θα ξεκινήσει αμέσως μετά. Ο τριμερής διάλογος συνήθως διαρκεί μερικούς μήνες και προσφέρει την τελευταία ευκαιρία για εισαγωγή αλλαγών. Οι τροπολογίες αποτελούν τεράστια οπισθοδρόμηση για τις αγορές κρυπτονομισμάτων στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Ακολουθούν ορισμένα παραδείγματα ανησυχητικών συνεπειών:

  • Οι συναλλαγές μεταξύ «μη φιλοξενούμενων» πορτοφολιών και κατά επέκταση οι ανταλλαγές κρυπτονομισμάτων θα γίνονταν πολύ πιο δαπανηρές και χρονοβόρες.
  • Τα κεντροποιημένα ανταλλακτήρια θα πρέπει να συλλέγουν, να αποθηκεύουν και να επαληθεύουν τα προσωπικά στοιχεία των κατόχων του πορτοφολιού του παραλήπτη, ο οποίος δεν είναι καν πελάτης του.

Καθώς αυτό θεωρείται ανέφικτο, αναμένουμε ότι εταιρείες όπως το Coinbase θα επιτρέπουν μόνο μεταφορές σε μη φιλοξενούμενα πορτοφόλια που συνδέονται με τους δικούς τους πελάτες και επαληθεύονται μέσω ψηφιακής υπογραφής ιδιωτικού κλειδιού (πράγμα που καθιστά αυτές τις μεταφορές πιο χρονοβόρες, περίπλοκες και δαπανηρές). Μικρότερες εταιρείες κρυπτονομισμάτων με λιγότερους πόρους θα μπορούσαν ακόμη και να φτάσουν στο σημείο να μην επιτρέπουν πλέον μεταφορές σε «πορτοφόλια» που οι χρήστες διατηρούν τα ιδιωτικά κλειδιά τους.

Αυτό με τη σειρά του θα επηρέαζε την ανταγωνιστικότητά τους και οι Ευρωπαίοι χρήστες θα στραφούν σε ξένους offshore παρόχους. Επιπλέον, κάθε φορά που κάποιος θα λάβει 1.000 ευρώ ή περισσότερο από ένα «μη φιλοξενούμενο» πορτοφόλι, τα ανταλλακτήρια όπως το Coinbase θα πρέπει να αναφέρουν το πρόσωπο και τα δεδομένα του στις εθνικές αρχές AML.

Στην Ελλάδα η κοινοποίηση θα γινόταν πιθανώς στην Αρχή Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες και στις φορολογικές αρχές.  Προσωπικά δεδομένα χρηστών (όνομα, διεύθυνση κατοικίας, φορολογικό προφίλ κ.λπ.) θα μπορούσαν να συνδεθούν με τις δημόσιες διευθύνσεις blockchain και ολόκληρο το ιστορικό συναλλαγών στο blockchain να είναι διαθέσιμο.

Άλλοι πάλι αναφέρουν πως εγκληματίες θα μπορούσαν να έβλεπαν ακριβώς πόσα κρυπτονομίσματα κατέχει κάποιος και θα μπορούσαν να ξεκινήσουν επιθέσεις τόσο εικονικά (hacking, phishing κ.λπ.), όσο και σωματικά. Εκτός από αυτές τις προφανείς και επικίνδυνες συνέπειες, αυτοί οι κανόνες θα ήταν επιζήμιοι για την οικονομική ελευθερία, την ανταγωνιστικότητα της ΕΕ, την προστασία των δεδομένων και την προστασία των καταναλωτών. Η αγορά στον απόηχο κινήθηκε πτωτικά με τις απώλειες στο BTC να κυμαίνονται κοντά στο 4%.