Οι αγορές κρυπτονομισμάτων μετά την Κίνα - Τι να περιμένουμε;

Οι αγορές κρυπτονομισμάτων μετά την Κίνα - Τι να περιμένουμε;

Στο παρακάτω άρθρο θα προσπαθήσουμε να προσεγγίσουμε με μια πιο ψύχραιμη ματιά τι σημαίνει η απαγόρευση των “κρυπτονομισμάτων” σε μία από τις πιο δημοφιλείς και μεγαλύτερες αγορές, καθώς και να εξετάσουμε πως οι επενδυτές μπορούν να προστατεύσουν το portfolio τους ή να ανοίξουν νέες θέσεις.

Τι ξέρουμε μέχρι τώρα, και τι ισχύει;

Την Παρασκευή 24 Σεπτεμβρίου, η Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας εξέδωσε ένα νέο έγγραφο όπου περιγράφει τον τρόπο με τον οποίο ενισχύονται τα μέτρα για τη συνεχή καταστολή των δραστηριοτήτων διαπραγμάτευσης κρυπτονομισμάτων.

Όπως γνωρίζουν οι αναγνώστες της στήλης- αυτό δεν δημιουργεί καμία έκπληξη και η απαγόρευση δεν είναι κάτι καινούριο. Τι αλλάζει γιατί πανικοβλήθηκαν οι αγορές την Παρασκευή, και γιατί ξεπέρασαν το σοκ τόσο γρήγορα ανακάμπτοντας σχεδόν την Κυριακή;

Η κινεζική κεντρική τράπεζα δήλωσε σε ανακοίνωσή της την Παρασκευή ότι όλες οι υπηρεσίες που σας επιτρέπουν να ανταλλάσσετε νομίσματα fiat και κρυπτονομίσματα ή μεταξύ των ίδιων των περιουσιακών στοιχείων κρυπτονομισμάτων αντιμετωπίζονται τώρα ως παράνομες δραστηριότητες.

Μια τέτοια αντιμετώπιση θα στοχεύει στην απαγόρευση των ανταλλακτηρίων κρυπτονομισμάτων που εξακολουθούν να είναι διαθέσιμες όπως το Huobi, το OKEx και το Binance, οι οποίες επιτρέπουν στους Κινέζους χρήστες να ανταλλάσσουν το γουάν τους σε κρυπτονομίσματα για να έχουν πρόσβαση στα ανταλλακτήρια κρυπτονομισμάτων.

Επιπλέον, η ειδοποίηση διευκρινίζει ότι η προσφορά υπηρεσιών διαπραγμάτευσης παραγώγων κρυπτονομισμάτων είναι επίσης παράνομη στην Κίνα, ακόμη και για συναλλαγές που διευκολύνονται από ανταλλακτήρια που δεν έχουν έδρα την Κίνα και διατηρούν τις υπηρεσίες τους προσβάσιμες στους Κινέζους κατοίκους.

Το PBoC ανέφερε ότι άτομα που ζουν μέσα στην Κίνα αλλά εργάζονται σε ανταλλακτήρια κρυπτονομισμάτων στο εξωτερικό, τα οποία καθιστούν τις συναλλαγές κρυπτονομισμάτων διαθέσιμες στην Κίνα υπόκεινται επίσης σε νομική δίωξη.

Αυτό που είναι επίσης αξιοσημείωτο στη δήλωση είναι ότι εκδόθηκε από κοινού όχι μόνο από νομοθετικές αρχές, αλλά και από τις αρχές επιβολής του νόμου.

Η απαγόρευση της Κίνας τον Σεπτέμβριο του 2017 επιβλήθηκε μόνο από επτά κυβερνητικούς φορείς, συμπεριλαμβανομένου του PBoC και της Ρυθμιστικής Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς. Αλλά η δήλωση που εκδόθηκε σήμερα συνυπογράφηκε από δικαστικές υπηρεσίες, συμπεριλαμβανομένου του Ανώτατου Δικαστηρίου του Λαού, της Ανώτατης Λαϊκής Εισαγγελίας και του Υπουργείου Δημόσιας Ασφάλειας, της κορυφαίας υπηρεσίας που διέπει την αστυνομική δύναμη της Κίνας. Αυτό είναι ένα σημάδι ότι η κινεζική επιβολή του νόμου θα μπορούσε να γίνει πιο ενεργή στην ευρύτερη καταστολή.

Εν τω μεταξύ, η Εθνική Επιτροπή Ανάπτυξης και Μεταρρύθμισης, ο κεντρικός οργανισμός μακροοικονομικού σχεδιασμού στην Κίνα, εξέδωσε ένα ξεχωριστό έγγραφο αυτόν τον μήνα που καθιστά την καταστολή της δραστηριότητας εξόρυξης κρυπτονομισμάτων μέρος ως έναν από τους δείκτες απόδοσης/ αξιολόγησης της κάθε επαρχιακής κυβέρνησης.

Είναι μια κίνηση που στοχεύει να καταστήσει την καταστολή της εξόρυξης συστηματική και συνεχή προσπάθεια, δεδομένου ότι οι Κινέζοι επενδυτές εξακολουθούν να εξορύσσουν ψηφιακά νομίσματα με πιο αποκεντρωμένο τρόπο.

Ένας αρχικός σχολιασμός, γιατί το κάνει αυτό η Κίνα;

Από κάθε άποψη η κίνηση της Κίνας δεν έχει λογική. Οι κινέζοι miners που αποτελούν την πλειοψηφία δημιουργούν θέσεις εργασίας, καταναλώνουν ενέργεια κυρίως σε επαρχίες που υπάρχει πρωτογενής παραγωγή ενέργειας από υδροηλεκτρικούς παραγωγικούς σταθμούς και εισφέρουν στην κινεζική οικονομία μεγάλα κεφάλαια που έρχονται από το εξωτερικό. Αντίστοιχα πέντε κορυφαία ανταλλακτήρια κρυπτονομισμάτων έχουν κάποια άμεση/ έμμεση σχέση με την κινεζική αγορά, με πολύ μεγάλο αριθμό εργαζομένων και κύκλους εργασιών που η κάθε κυβέρνηση θα ήθελε να φορολογήσει και πιθανώς να εισάγει και στις χρηματιστηριακές αγορές. Αντίστοιχα, η Κίνα είναι από τις πρώτες χώρες που αποφάσισαν να λανσάρουν το ψηφιακό γουάν στο blockchain. Ας εξετάσουμε τι πιστεύουν κινεζικά επενδυτικά κεφάλαια και εκπρόσωποι τους για την τελευταία απαγόρευση της Κίνας - και γιατί πιστεύουν ότι είναι η πιο αυστηρή μέχρι τώρα.

Ο Matthew Graham του Sino Global Capital θεωρεί πως οι πρόσφατες ρυθμιστικές αλλαγές της Κίνας έχουν να κάνουν πολύ περισσότερο με τη διάδοση του e-CNY από οτιδήποτε άλλο. Εάν επιτρέπεται η διαπραγμάτευση με εύκολη ανταλλαγή με ψηφιακά νομίσματα, τότε η Κίνα ίσως να μην μπορούσε να επιβάλει περιορισμούς σχετικά με την κίνηση κεφαλαίων προς το εξωτερικό.

Άλλοι κρατούν μια πιο αινιγματική στάση, όπως άλλωστε και η ίδια η Κίνα. «Το μόνο που ξέρω σίγουρα για την Κίνα είναι ότι δεν θα μάθω ποτέ την Κίνα. Είναι πολύ μεγάλη, πολύ παλιά, πολύ διαφορετική, πολύ βαθιά ... Η σίγουρη γνώση ότι ακόμα κι αν αφιέρωσα τη ζωή μου στο να μάθω για την Κίνα, πεθαίνω κυρίως αγνοώντας».

Σε αυτό που φαίνεται να συμφωνούν οι αναλυτές είναι ότι η συγκεκριμένη εξέλιξη οδηγήσει σε αλλαγές συμπεριφοράς στην Κίνα - σχετικά με τον τρόπο διάθεσης και ενασχόλησης με τις αγορές κρυπτονομισμάτων. Ο Matthew Graham θεωρεί πως δηλώσεις από την αγορά κρυπτονομισμάτων ότι αυτή η εξέλιξη απλώς ανασκεύασε παλιά νέα (σχετικά με την απαγόρευση κρυπτονομισμάτων) ως «εξαιρετικά παραπλανητική». « Για παράδειγμα, είδα πολλές ομάδες σχετικά με τα κρυπτονομίσματα που μετονομάστηκαν σήμερα στο WeChat. "Chainlink holder group" σε "Friends of Jay" τέτοια πράγματα.*» Δεν αναφέρεται σε πραγματικό παράδειγμα, ωστόσο μας δίνει μια ιδέα το πως η κινεζική κοινότητα κρυπτονομισμάτων θα προσπαθήσει να μεταμφιεστεί μέχρι να υπάρξει μια πιο ψύχραιμη αντιμετώπιση.

«Δεύτερον, πιστεύω ότι είναι πολύ πιθανό οι κινεζικές συζητήσεις να μετατοπιστούν (ακόμη περισσότερο) από το WeChat στο Signal και το Telegram. Ειδικά για συζητήσεις που σχετίζονται με το USDT. Δεν θα δείτε πολλούς ανθρώπους να πληκτρολογούν "USDT" στο WeChat πια ή ακόμα και το γράμμα "U" αν πρόκειται για USDT».

Σε αντίθεση, άλλοι αναλυτές της αγορές όπως η Molly της Magic Ventures, θεωρεί η απαγόρευση και το fud που δημιουργείται - δεν θα μπορεί πλέον να μετακινήσει την αγορά, επειδή έχουμε ήδη τελειώσει με τις πωλήσεις - δίνοντας την ευκαιρία σε περισσότερους επενδυτές να αγοράσουν σε φθηνότερη τιμή. Σύμφωνα με την ίδια η ανακοίνωση ήταν ήδη γνωστή από τις 15 Σεπτεμβρίου, ωστόσο δημοσιεύθηκε διαδικτυακά την Παρασκευή.

Οι άμεσες απόρροιες:

Όπως ήταν αναμενόμενο τα ψηφιακά νομίσματα που σχετίζονται με τα ανταλλακτήρια Huobi και OKEx έπεσαν σημαντικά μετά τη δημοσίευση της τελευταίας ανακοίνωσης καταστολής της Κίνας. Μέσα σε μια ώρα αφότου η Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας προχώρησε στην δήλωση σχετικά με το σχέδιό της για περαιτέρω καταστολή των συναλλαγών κρυπτογράφησης, οι τιμές του huobi token (HT) και του OKB token OKB (OKB) και τα δύο έπεσαν πάνω από 15%.

Προς το παρόν φαίνεται να έχουν κάποια στήριξη, ωστόσο εάν κάποιος επενδυτής θεωρήσει πως η τελευταία εξέλιξη θα έχει ισχυρές επιπτώσεις, μία από τις πιο αναμενόμενες επιλογές είναι να λάβει short θέσεις στα δύο αυτά ψηφιακά νομίσματα.

Το Huobi δήλωσε ότι θα αναστείλει όλους τους λογαριασμούς χρηστών με έδρα την Κίνα αργότερα φέτος. Να σημειώσουμε ότι σαν ανταλλακτήριο σχεδόν εξαρτάται από την κινεζική αγορά με μικρή απήχηση στις δυτικές αγορές. Το ανταλλακτήριο ανέφερε σε ανακοίνωσή του την Κυριακή ότι έχει ήδη διακόψει την δημιουργία λογαριασμών για νέους χρήστες στην από την Κίνα, σε ισχύ ήδη από την Παρασκευή.

«Το Huobi θα αποσύρει σταδιακά τους υπάρχοντες λογαριασμούς χρηστών της ηπειρωτικής Κίνας έως τις 24:00 (UTC+8) στις 31 Δεκεμβρίου 2021 και θα διασφαλίσει την ασφάλεια των περιουσιακών στοιχείων των χρηστών», ανέφερε το ανταλλακτήριο στην ανακοίνωση της Κυριακής. «Θα ενημερώσουμε τους χρήστες για τις συγκεκριμένες ρυθμίσεις και λεπτομέρειες μέσω επίσημων ανακοινώσεων, e-mail, μηνύματα κ.λπ.».

Η OKEx, το δεύτερο μεγαλύτερο ανταλλακτήριο κρυπτονομισμάτων που απευθύνεται σε Κινέζους χρήστες, δεν έχει κάνει ακόμη καμία ανακοίνωση σχετικά με την αναστολή λογαριασμών χρηστών στην Κίνα.

Το Binance, από την άλλη πλευρά, έχει επίσης αναστείλει την εγγραφή χρηστών της ηπειρωτικής Κίνας μέσω κινεζικών αριθμών κινητών τηλεφώνων, με βάση τη διαδικασία εγγραφής χρηστών.

Μπορούν επενδυτές από χώρες εκτός Κίνας να κερδίσουν χρήματα μέσω arbitrage του USDT;

Οι τιμές αγοράς και πώλησης USDT έναντι του κινεζικού γουάν στα ανταλλακτήρια κρυπτονομισμάτων Ηuobi, OKEx και Binance μειώθηκαν κάτω από τα 6,2 γουάν ανά $USDT Tether.

Αντίστοιχα το δολάριο διαπραγματεύεται με αντιστοιχία σε 6,47 Κινεζικό γουάν.

Οι πωλητές στα τρία μεγαλύτερα ανταλλακτήρια κρυπτονομισμάτων που εξυπηρετούν τους Κινέζους χρήστες κρυπτογράφησης δημοσιεύουν προσφορές ακόμα και για $6,12 γουάν ανά USDT.

Δεδομένου ότι δεν υπάρχουν ανταλλακτήρια που επιτρέπουν την απευθείας διαπραγμάτευση γουάν - κρυπτονομισμάτων, δεν δίνεται δυνατότητα arbitrage σε επενδυτές με μοναδική εξαίρεση σε όσους έχουν ήδη γουάν και θέλουν να το μετατρέψουν σε δολάριο - μειώνοντας κατά πολύ την δυνατότητα να εκμεταλλευτεί κανείς αυτή την ευκαιρία.

Φυσικά η μαζική εξαργύρωση και έντονη πώληση δημιουργεί προβλήματα στο Tether, με τους επενδυτές πιθανώς να θέλουν να λάβουν θέση short έναντι του Tether εάν αυτό δεν μπορέσει να κρατήσει την ισοτιμία του με το δολάριο.

Πώς η απαγόρευση επηρεάζει το mining κρυπτονομισμάτων; Αξίζει κάποιος να ασχοληθεί;

Η μεγαλύτερη ομάδα εξόρυξης mining στον κόσμο ανακοίνωσε ότι θα σταματήσει να παρέχει υπηρεσίες σε miners που βρίσκονται στην ηπειρωτική Κίνα.

Η Sparkpool με έδρα το Hangzhou δήλωσε σε ανακοίνωσή της την Παρασκευή ότι θα δώσει περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με την αναστολή. Η Sparkpool είναι αυτή τη στιγμή η μεγαλύτερη pool εξόρυξης Ethereum, η οποία αντιπροσώπευε περίπου το 20% του συνόλου του δικτύου και έπεται η Ethermine.

Η απαγόρευση στην μεγαλύτερη αγορά mining, ίσως δημιουργήσει νέες ευκαιρίες για εξόρυξη σε χώρες οι οποίες έχουν πολιτική σταθερότητα, αξιόπιστη και φθηνή πρόσβαση σε ηλεκτρική ενέργεια. Δυστυχώς οι αναμενόμενες αυξήσεις στην ηλεκτρική αγορά ενέργειας στην Ευρώπη, ίσως να μην δημιουργούν τις ευκαιρίες αυτές για την αύξηση της δραστηριότητας mining στην Ευρώπη.