Όγδοη συνεδρίαση απωλειών για τον Dow με πτώση 200 μονάδων

Όγδοη συνεδρίαση απωλειών για τον Dow με πτώση 200 μονάδων

Διεύρυνε το σερί αρνητικών συνεδριάσεων με απώλειες σχεδόν 200 μονάδων ο βιομηχανικός δείκτης της Wall Street, Dow Jones, καθώς ο φόβος για έναν «παγκόσμιο εμπορικό πόλεμο» συνεχίζει να ανησυχεί τους επενδυτές. Πτωτικά ολοκλήρωσαν και οι δύο άλλοι δείκτες, με τον Nasdaq να μην μπορεί να διατηρηθεί στο ιστορικό υψηλό που έφθασε χθες. 

Ειδικότερα, ο Dow υποχώρησε κατά 0,8% ή 196,1 μονάδες και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές του στις 24.461 μονάδες στην όγδοη συνεχόμενη συνεδρίαση που καταγράφει απώλειες. Με απώλειες 17,56 μονάδων ή 0,63% έκλεισε και o S&P που τερμάτισε στις 2.749 μονάδες, όπως και ο τεχνολογικός Nasdaq που υποχώρησε κατά 0,88% ή 68,56 μονάδες και ολοκλήρωσε στις 7.712.

Στα μακροοικονομικά νέα, οι αρχικές αιτήσεις επιδομάτων στις ΗΠΑ υποχώρησαν για τέταρτη συνεχόμενη εβδομάδα, κατά 3.000 στις 2180.000, την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 16 Ιουνίου. 

Γενικότερα, οι αγορές δείχνουν να παραμένουν «αγκιστρωμένες» στις εξελίξεις σχετικά με τον εμπορικό πόλεμο μεταξύ των ΗΠΑ και βασικών τους εμπορικών εταίρων, όπως οι Κίνα και η Ευρωπαϊκή Ένωση.  

Οι επενδυτές ανησυχούν ότι οι δασμοί του Ντόναλντ Τραμπ έχουν τη δυναμική να ωθήσουν σε καθοδικό σπιράλ την παγκόσμια οικονομία, ενώ εκτιμούν ότι η μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο - των ΗΠΑ - πλησιάζει ολοένα και περισσότερο στα τελευταία στάδια των δυνατοτήτων επέκτασής της.

Επιπλέον, το υπουργείο Εμπορίου των ΗΠΑ ανακοίνωσε χθες, Τετάρτη, ότι κατέληξε στο προκαταρκτικό πόρισμα πως συγκολλημένοι σωλήνες μεγάλης διαμέτρου που εισάγονται από την Κίνα, την Ινδία, τη Νότια Κορέα και την Τουρκία επιδοτούνται από τις κυβερνήσεις των χωρών αυτών, ενημερώνοντας ότι επιβάλλει δασμούς για αντιντάμπινγκ ύψους που ξεπερνά ακόμα και το 500%.

Σε εταιρικό επίπεδο, η μετοχή της Netflix που είχε ανέλθει σε ιστορικά υψηλά μετά την ανακοίνωση της Pivotal Research Group ότι θέτει τιμή στόχο ανά μετοχή στα 500 δολάρια, σήμερα υποχώρησε κατά 0,32%.

Αντίθετα οι μετοχές των Darden Restaurants και Kroger Co πραγματοποίησαν ράλι 14,7% και 9,6% αντίστοιχα μετά τα ισχυρά αποτελέσματα τριμήνου που ανακοίνωσαν.

Νωρίτερα, με σημαντικές απώλειες ολοκλήρωσαν τις συναλλαγές τους οι βασικοί ευρωπαϊκοί δείκτες, υπό πίεση από τις ανησυχίες από για το παγκόσμιο εμπόριο αλλά και τις εξελίξεις στον κυβερνητικό συνασπισμό της Ιταλίας.