Ο τραπεζικός κλάδος πρωταγωνιστής των εξελίξεων: Τα πρώτα «σήματα»

Ο τραπεζικός κλάδος πρωταγωνιστής των εξελίξεων: Τα πρώτα «σήματα»

Τις προηγούμενες εβδομάδες είχαμε δείγματα θετικής αυτονόμησης της ελληνικής αγοράς, σε σχέση κυρίως με τους τεχνολογικούς κλάδους διεθνώς, που τελούσαν σε υποχώρηση. Η κίνηση αυτή είχε πυροδοτηθεί κυρίως από τις μετοχές της πραγματικής οικονομίας, που κίνησαν τον ενδιαφέρον των επενδυτών όπως γράψαμε εδώ, πιστοποιώντας τη στροφή προς εταιρείες με ισχυρά θεμελιώδη και ελκυστικές αποτιμήσεις σε σύγκριση με τις ομοειδείς εταιρείες, γεγονός που επαληθεύτηκε από την ψήφο εμπιστοσύνης  και την πρωτοφανή εμπιστοσύνη των επενδυτών στην έκδοση του πράσινου ομολόγου της ΔΕΗ. 

Η επικύρωση της έκθεσης για τη 9η αξιολόγηση της χώρας σε καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας κατά τη χθεσινή συνεδρίαση του Eurogroup επισφράγισε τις κυβερνητικές δράσεις για την αντιμετώπιση των προβλημάτων της πανδημίας, επαναβεβαιώνοντας τη συνέχιση των μέτρων στήριξης σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

Η κινητικότητα που παρατηρείται στα επιχειρηματικά deals σε hot κλάδους, επέφερε νέα δυναμική στην αγορά με την υπέρβαση των 827 μονάδων (μέχρι πρότινος υψηλών μετά την πανδημία επίπεδα). Προηγήθηκε ο κλάδος της πληροφορικής με την εξαγορά της SingularLogic/Epsilon SingularLogic από τις Space Hellas (40%) και Epsilon Net (60%), για να ακολουθήσει  η Entersoft με την εξαγορά της Optimum (εξειδικευμένο λογισμικό). Η αποεπένδυση  του ολλανδικού fund Reggeborgh από τη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και η στροφή προς τον ΕΛΛΑΚΤΩΡΑ, με παράλληλη είσοδο της Μαριάννας Λάτση στην πρώτη, καταδεικνύει τον επανασχεδιασμό του χάρτη των κατασκευών που αναμένεται να επωφεληθούν από τα projects  που θα ενισχύσει το Ταμείο Ανάκαμψης.

Το ερωτηματικό των τραπεζών 

Τούτων λεχθέντων, δε μένει παρά να απαντηθεί το μεγάλο ερώτημα σε σχέση με την πορεία του τραπεζικού κλάδου. Έχοντας επικυρώσει και αυτός την καταγραφή των υψηλών των 52 εβδομάδων, θα πιστοποιήσει την αισιοδοξία των αναλυτών για την πορεία του χρηματιστηρίου; θα συντελέσει στην αύξηση του όγκου συναλλαγών που απαιτεί μια περαιτέρω ανοδική έξαρση των μεγάλων δεικτών στην πορεία προς τα προ της πανδημίας επίπεδα;  

Δυο είναι τα σημαντικά «σήματα» που μας δείχνουν την κατεύθυνση που θα μας οδηγήσει μια πιθανή απάντηση:  Στις δεκατρείς τελευταίες συνεδριάσεις ο Γενικός Δείκτης είχε απόδοση 10% και ο Δείκτης Τραπεζών κατέγραψε υψηλό 52 εβδομάδων υπερβαίνοντας το προηγούμενο υψηλό των 539 μονάδων. 

Το επόμενο διάστημα ο τραπεζικός κλάδος θα παίξει καταλυτικό ρόλο στη συνολική εικόνα της αγοράς : Την Παρασκευή 12 Μαρτίου, ο Υφυπουργός Οικονομικών, αρμόδιος για το χρηματοπιστωτικό σύστημα, κ. Γιώργος Ζαββός, υπέβαλε το επίσημο αίτημα της Ελληνικής Κυβέρνησης για την παράταση του προγράμματος «Ηρακλής» προς τη Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Στόχος η απαλλαγή από τον βραχνά των κόκκινων δανείων, η σταδιακή εξυγίανση των ισολογισμών τους μέσω των τιτλοποιήσεων, έτσι ώστε το συντομότερο δυνατό να επανέλθει στην ομαλότητα η χρηματοδότηση της ελληνικής οικονομίας. Το νομοσχέδιο για την αναμόρφωση του Ταμείου  Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας θα ενισχύσει την ικανότητα των ελληνικών πιστωτικών ιδρυμάτων, στα οποία συμμετέχει το Ταμείο, να υπερβούν τις παθογένειες του παρελθόντος και να αναπτύξουν  με εμπιστοσύνη τα επιχειρησιακά τους σχέδια.

Η διαγραμματική εξέλιξη των τραπεζικών μετοχών θα μας «υποδείξει» το εάν και κατά πόσον ο προεξοφλητικός μηχανισμός που είναι το χρηματιστήριο, θα πιστοποιήσει την πορεία των εξελίξεων γύρω από τον τραπεζικό κλάδο και ως φαίνεται τα πρώτα «σήματα» είναι εδώ:

ΕΒΔΟΜΑΔΙΑΙΟ ΓΡΑΦΗΜΑ ΔΕΙΚΤΗ ΤΡΑΠΕΖΩΝ 

Η υπέρβαση  του ΔΤΡ των 538,88 μονάδων σε εβδομαδιαίο κλείσιμο, οδηγεί προς ένα πλέγμα αντιστάσεων : Τις  561 μονάδες, απ όπου διέρχεται ο κινητός μέσος όρος των 100 εβδομάδων, τις 567,36  μονάδες του Μαΐου του 2019 και τις 573 μονάδες που αποτελούν το 50% της fibo διόρθωσης από τα υψηλά του Νοεμβρίου του 2019 και τις 924,17 μονάδες έως τα χαμηλά του Οκτωβρίου του 2020 στις 221,87 μονάδες. Παρά το γεγονός της αυξημένης πιθανότητας ενός pull back προς την ισχυρή στήριξη των 509 μονάδων, επόμενος στόχος είναι οι 607 μονάδες και οι 655 μονάδες του 61,8% της διόρθωσης της όλης κίνησης. Σημαντική η περιοριστική κατερχόμενη GA από ταυψηλά των 924,17 μονάδων.

ΕΤΕ  ΕΒΔΟΜΑΔΙΑΙΟ ΓΡΑΦΗΜΑ

Ο απλός κινητός μέσος όρος των 100 εβδομάδων αποτέλεσε τη βάση εκκίνησης για νέα ανοδική κίνηση του τίτλου, υπερβαίνοντας  και τα 2,36 ευρώ. Επόμενος κοντινός στόχος το gap του Φεβρουαρίου του 2020 (2,5110 -2,5950) ευρώ και κατόπιν τα 2,81 ευρώ, γραμμή λαιμού ενός σχηματισμού αντιστροφής με υψηλό τα 3,15 ευρώ του Νοεμβρίου του 2019. Σε ισχυρή στήριξη μετατρέπονται τα 2,36 ευρώ, με την επόμενη στα 2,12 ευρώ.

ΕUROBANK  ΕΒΔΟΜΑΔΙΑΙΟ ΓΡΑΦΗΜΑ

Η συσσώρευση στο 38,2% της διόρθωσης fibo (0,55 ευρώ) για διάστημα πέντε εβδομάδων, έδωσε εκρηκτική ανοδική κίνηση με υπέρβαση των 0,6370 ευρώ και του 50% της fibo διόρθωσης με στόχους το micro-gap ( 0,7240-0,7315) ευρώ του περσινού Φεβρουαρίου και κατόπιν τα 0,8410 του Ιανουαρίου του 2020. Στο αρνητικό σενάριο, τα 0,6370 και τα 0,6160 ευρώ θα λειτουργήσουν ως κοντινές στηρίξεις.

ALPHA  ΕΒΔΟΜΑΔΙΑΙΟ ΓΡΑΦΗΜΑ

Η μετοχή διέσπασε ανοδικά τη σημαντική αντίσταση των 0,84 ευρώ με gap up (0.8346 -0.86) ευρώ και απειλεί τα τοπικά υψηλά των 1,0280 ευρώ (υψηλά μετά την πανδημία).Η πιθανή υπέρβασή τους θα δώσει κίνηση προς τον απλό κινητό μέσο 100 εβδομάδων (1,133) ευρώ με επόμενο στόχο τα 1,3020 ευρώ. Ενδιαμέσως στο ημερήσιο γράφημα καταγράφεται ένα χάσμα (1,2220- 1,26) ευρώ. Σε αυτή τη φάση τα 0,84 ευρώ, παρέχουν ισχυρή στήριξη.

 ΠΕΙΡΑΙΩΣ  ΕΒΔΟΜΑΔΙΑΙΟ ΓΡΑΦΗΜΑ

Η κίνηση της μετοχής ως απότοκο ενδεχόμενης Αύξησης Μετοχικού Κεφαλαίου έχει διαφοροποιηθεί διαγραμματικά από τις υπόλοιπες.  Επί πέντε εβδομάδες κινείται μεταξύ των 0,74 ευρώ και των 0,85 ευρώ, που αποτελούν ισχυρή αντίσταση.  Ενδεχόμενη υπέρβασή τους θα προσδώσει ορμή στον τίτλο προς την επόμενη σημαντική αντίσταση των 1,03 ευρώ, σημείο απ όπου διέρχεται και ο απλός κινητός μέσος όρος των 30 εβδομάδων (1,013 ευρώ). Μεγάλη αντίσταση τα 1,3250 ευρώ, που εφόσον υπερβληθούν θα καταδείξουν και την επιστροφή στην «ομαλότητα» για τη μετοχή, με επόμενο στόχο τα 1,7470 ευρώ. Στο αρνητικό σενάριο, καθοδική διάσπαση των 0,6860 ευρώ, θα δρομολογήσει πιέσεις προς τα απόλυτα ιστορικά χαμηλά των 0,5150 ευρώ.

Αποποίηση Ευθύνης
Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, ουδεμία διασφάλιση δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.