Ο λευκόχρυσος είναι το νέο must στους συλλέκτες Rolex

Ο λευκόχρυσος είναι το νέο must στους συλλέκτες Rolex

Στη δευτερογενή αγορά ρολογιών, οι κλυδωνισμοί μιας ύφεσης με διεθνή χαρακτήρα αρχίζουν να γίνονται παραπάνω από αισθητές. Γράφαμε την περασμένη εβδομάδα για την Κίνα και τις αλλαγές που «πονάνε» την αγορά των πολυτελών ειδών. Παρόλο που η αξία σε περίφημες μάρκες ακολουθεί τη μειωμένη ζήτηση, λιγοστά αντικείμενα κύρους γνωρίζουν άνθιση.

Στο εξειδικευμένο site της watchpro, ο Danny Shahid, ιδιοκτήτης της DWL που εξειδικεύεται στην αγορά μεταχειρισμένων ρολογιών στο Λονδίνο, εξηγεί γιατί ο λευκόχρυσος αναδεικνύεται ως η επιλογή των έξυπνων συλλεκτών.

Συχνά παραβλέπεται λόγω της ομοιότητάς του με τον φθηνότερο και εξαιρετικής αντοχής ανοξείδωτο χάλυβα, γι’ αυτό ο λευκός χρυσός βρίσκεται κάπου ανάμεσα στη λάμψη του κίτρινου ή του ροζ χρυσού και της διακριτικής γοητείας που εκπέμπει η πλατίνα.

Τα ρολόγια υψηλής ποιότητας από λευκόχρυσο χαρακτηρίζονται συνήθως με διακριτικούς δείκτες που μόνο γεροί συλλέκτες αναγνωρίζουν με γυμνό μάτι. Αυτοί μπορεί να περιλαμβάνουν μοναδικές παραλλαγές στο καντράν, ασυνήθιστες ρυθμίσεις κίνησης και ελαφρώς τροποποιημένες κατασκευές. Ίσως το πιο χαρακτηριστικό γνώρισμα είναι ότι λευκόχρυσος φέρει ένα εντυπωσιακό βάρος στον καρπό.

Οι γνώστες της αγοράς αρχίζουν να αξιοποιούν στο έπακρο την πρόσφατη πτώση των τιμών για να αγοράσουν ρολόγια από λευκό χρυσό που κάποτε είχαν υψηλά ασφάλιστρα στη δευτερογενή αγορά, σε σημείο που οι αποπληθωρισμένες τιμές τους αρχίζουν να αυξάνονται ξανά.

Δεν υπάρχει πιο δημοφιλές brand στους κύκλους των συλλεκτών από τη Rolex. Μεταξύ των εμβληματικών ρολογιών της, πρωταθλητές φτιαγμένοι από λευκόχρυσο, είναι οι εκδόσεις του Daytona και του GMT-Master II.

Tα μοντέλα από ανοξείδωτο ατσάλι των συγκεκριμένων τύπων ρολογιού δεν απέχουν αισθητά από την αρχική λιανική τους αξία. Όμως, τα αντίστοιχα από λευκό χρυσό έχουν συγκριτικά καλύτερη απόδοση, καθώς η δευτερεύουσα τιμή τους παραμένει πολύ κοντά στη λιανική τους τιμή. Όχι μόνο η αξία τους υποστηρίζεται από την προσφορά και τη ζήτηση (όπως με το ανοξείδωτο ατσάλι), αλλά η κατασκευή τους από πολύτιμο μέταλλο παρέχει πρόσθετη αξία. Σε αυτό βοηθά ακόμη περισσότερο η μικρότερη προσφορά τους και η μεγάλη επιλογή παραλλαγών καντράν.

Λευκόχρυσο Rolex Daytona

Μία από τις περιζήτητες παραλλαγές Daytona σε λευκό χρυσό τα τελευταία χρόνια ήταν το μοντέλο με μπλε καντράν (ref. 116509). Το πάντρεμα ενός από τα προσφιλή χρώματα της ωρολογοποιίας με ένα από τα περιζήτητα ρολόγια της στάθηκε αναμφίβολα επιτυχία για τη Rolex, καθώς το ανοξείδωτο Daytona προσφέρεται μόνο με λευκό ή μαύρο καντράν.

Αλλά και το λανσάρισμα που η εταιρεία επιχείρησε το 2017 στο Daytona με γκρι καντράν (ref. 116519) και λουράκι Oysterflex έγινε επίσης ανάρπαστο, φέρνοντας νέα αισθητική στο μοντέλο. Δεν πρόκειται για έκπτωση, αλλά για αέρα αλλαγής και προσπάθεια προσέλκυσης ενός πιο νεανικού κοινού. Ήδη, από τα τέλη της δεκαετίας του 1990, έχουμε πολυτελή ρολόγια με λουράκια από καουτσούκ, ανάμεσά τους τα Royal Oak Offshore και Patek Philippe Aquanaut.

Λευκόχρυσο Rolex GMT-Master II

Και οι δύο εκδόσεις του συγκεκριμένου τύπου παρουσιάζουν υψηλό ενδιαφέρον από τη ζήτηση για ρολόγια λευκού χρυσού.

Το μπλε GMT-Master II συνδυάζει ένα από τα αγαπημένα χρώματα σε καντράν με ένα από τα πιο περιζήτητα υλικά του, ενώ το άλλο GMT-Master II από λευκόχρυσο 18 καρατίων διαθέτει ένα μάλλον ασυνήθιστο καντράν.

Το meteorite GMT-Master II που κυκλοφόρησε το 2019, έχει αρχίσει να αφήνει το στίγμα του στην αγορά, καθώς οι συλλέκτες βλέπουν στη συγκρατημένη μονοχρωματική του αισθητική τη διακριτική γοητεία που εκπέμπει ο λευκός χρυσός.

Το βέβαιο είναι ότι πέρα από καινοτομίες και μόδες, φαινόμαστε πολύ μακριά από την οικονομική ανάκαμψη. Τα γούστα των συλλεκτών μπορεί να προσαρμόζονται σε ό,τι έχει οικονομικό αντίκρισμα και, από την άποψη αυτή, ο λευκός χρυσός θα βρίσκεται πάντα ένα βήμα μπροστά.