Ο «βασιλιάς» είναι γυμνός; Κάτω από τα $7.000 το Bitcoin

Ο «βασιλιάς» είναι γυμνός; Κάτω από τα $7.000 το Bitcoin

Μέσα σε 50 ημέρες ο βασιλιάς των ψηφιακών νομισμάτων, το κρυπτονόμισμα που τάραξε τα νερά των παγκόσμιων αγορών – κυρίως λόγω της τεχνολογίας στην οποία οφείλει την ύπαρξή του – έχασε το 67% της αξίας του. Στις συναλλαγές της Τρίτης, το Bitcoin υποχώρησε για λίγο κάτω ακόμη και από τα 6.000 δολάρια, φτάνοντας στο χαμηλότερο επίπεδο από τα μέσα Νοεμβρίου.

Μέσα σε 100 ημέρες το ψηφιακό νόμισμα που έγινε συνώνυμο της μεταβλητότητας αναρριχήθηκε από τα 6.000 δολάρια στο ιστορικό υψηλό των 19.343 δολαρίων για να επιστρέψει σήμερα στα 6.616 δολάρια.

Οι βασικοί παράγοντες που συνετέλεσαν στην πτώση, όχι μόνο του Bitcoin, αλλά του συνόλου των κρυπτονομισμάτων, είναι οι ανησυχίες για αυστηροποίηση των κανόνων και για επιθέσεις από χάκερς, καθώς και η απόφαση μεγάλων αμερικανικών και βρετανικών τραπεζών να απαγορεύσουν την αγορά ψηφιακών νομισμάτων μέσω πιστωτικών καρτών.

Μέσα σε λιγότερο από ένα μήνα χάθηκαν από την παγκόσμια αγορά κρυπτονομισμάτων περίπου 550 δισ. δολάρια. Στις 7 Ιανουαρίου η συνολική αξία των ψηφιακών νομισμάτων διαμορφωνόταν στα 835,69 δισ. δολάρια, ενώ μετά το «ξεπούλημα» των τελευταίων ημερών, τα σχεδόν 1.000 κρυπτονομίσματα έχουν αξία 278,53 δισ. δολάρια. Έχουν χάσει, δηλαδή, σε κεφαλαιοποίηση 557 δισ. δολάρια!

Παρ'' όλα αυτά, σε επίπεδο έτους, το Bitcoin συνεχίζει να εμφανίζει τεράστια κέρδη, ενώ συνεχίζεται το παγκόσμιο debate για το αν πρόκειται για μία μεγάλη φούσκα ή για την τεχνολογία που θα αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο γίνονται οι συναλλαγές.