O φόβος της ύφεσης οδηγεί σε πτώση το πετρέλαιο

O φόβος της ύφεσης οδηγεί σε πτώση το πετρέλαιο

Πτωτικά κινούνται οι τιμές του πετρελαίου σήμερα Τετάρτη, με τους επενδυτές να ανησυχούν για το ενδεχόμενο ύφεσης και πτώσης της ζήτησης για τον μαύρο χρυσό. Είναι χαρακτηριστική η έκθεση της Oxford Economics, σύμφωνα με την οποία «από τύχη θα γλιτώσει την ύφεση η Ευρώπη και η παγκόσμια οικονομία θα καταγράψει μικρότερους ρυθμούς ανάπτυξης». Σε αυτό το κλίμα το Brent υποχωρεί 0,22% στα 107,06 δολάρια το βαρέλι και το WTI 0,01% στα 104,20 δολάρια. 

Σε γενικές γραμμές, ο βρετανικός οίκος πιστεύει ότι η επερχόμενη ύφεση θα προσομοιάζει περισσότερο στην κρίση του 2000 παρά στη Μεγάλη Ύφεση που προκάλεσε η κατάρρευση της Lehman Brothers το 2008.

«Η ύφεση μόνο αναπόφευκτη δεν είναι, αλλά για αν επιτευχθεί ομαλή προσγείωση της οικονομίας θα χρειαστεί τύχη», σημειώνει ο οίκος και υποβαθμίζει την πρόβλεψη για την παγκόσμια ανάπτυξη του 2023 στο εξαιρετικά χαμηλό 2,4%, από 3% το 2022. Στις ΗΠΑ, ειδικότερα, κλειδί για την επίτευξη ομαλής προσγείωσης θα είναι η σχετικά γρήγορη απόδειξη ότι ο πληθωρισμός υποχωρεί προς τον στόχο της Fed.

Για την Ευρώπη, ο Μέι σημειώνει ότι η πιθανότητα ομαλής προσγείωσης της οικονομίας θα εξαρτηθεί από το κατά πόσο θα συνεχιστούν οι ροές ρωσικού φυσικού αερίου, ενώ στην Ασία από το βαθμό στον οποίο η Κίνα θα συνεχίσει να εφαρμόζει εκτεταμένα και αυστηρά lockdowns για να περιορίσει την εξάπλωση του covid.

Με τη Μ. Βρετανία θα φλερτάρει ήδη με την ύφεση και την Ευρώπη να παλεύει με την πιθανότητα παρατεταμένων διακοπών στην προμήθεια φυσικού αερίου, οι πολιτικοί στην Ευρώπη ακροβατούν σε τεντωμένο σχοινί για να αντιμετωπίσουν τον πληθωρισμό χωρίς να προκαλέσουν ύφεση.

Ακόμα και αν ο πληθωρισμός υποχωρήσει απότομα το 2023 και οι κίνδυνοι δεν επιβεβαιωθούν, το βασικό σενάριο της Oxford Economics ενδέχεται και πάλι να αποδειχθεί υπερβολικά αισιόδοξο.

Μία μεγαλύτερη του αναμενόμενου σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής βραχυπρόθεσμα – που θα οφείλεται πιθανώς στην πιο αργή αρχικά υποχώρηση του πληθωρισμού, σε συνδυασμό με μία λιγότερο από το αναμενόμενο στενή αγορά εργασίας, περαιτέρω πτώση των μετοχών και ύφεση της αγοράς κατοικίας – θα μπορούσε να οδηγήσει σε ύφεση κάποιες οικονομίες.

Παρ’ όλα αυτά, αν η ύφεση τελικά έρθει, εκτιμάται ότι θα είναι σχετικά ήπια και μικρής διάρκειας, παρόμοια με τις αρχές του 2000 και όχι με την ακραία ύφεση του 2008-09.

Ο οίκος επίσης προβλέπει ότι έως το β’ τρίμηνο του 2023 ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ θα είναι στο 3,5% και στην Ευρωζώνη πολύ χαμηλότερα στο 1,8%. Έως τότε, ίσως και νωρίτερα, εκτιμάται ότι οι κεντρικές τράπεζες θα αρχίσουν να αλλάζουν τη ρητορική τους και θα μπορούσαν να σταματήσουν τον κύκλο σύσφιξης των επιτοκίων.