NFT το περίφημο «Φιλί του Κλιμτ» με τη σφραγίδα του Μουσείου Μπελβεντέρε
Αγορά Τέχνης

NFT το περίφημο «Φιλί του Κλιμτ» με τη σφραγίδα του Μουσείου Μπελβεντέρε

Από ταπεινή ταπετσαρία σε φοιτητικό σπίτι έως γκράφιτι μνημειακών διαστάσεων σε μια ερειπωμένη γειτονιά της Συρίας, το «Φιλί» είναι από τα πλέον κοσμαγάπητα έργα τέχνης με ευρύτατη χρήση στη διεθνή pop κουλτούρα. Τώρα, ετοιμάζεται να κατακτήσει και τον ψηφιακό κόσμο, με την επίσημη βούλα του Μουσείου Μπελβεντέρε όπου κατοικεί. Το ιστορικό μέγαρο της Βιέννης επιχειρεί άνοιγμα στην αγορά του NFT με ένα από τα πιο διάσημα έργα της συλλογής του. Η κίνηση αυτή έχει ισχυρό συμβολισμό καθώς δεν έρχεται από τυχαία γκαλερί ή ένα ηλεκτρονικό κατάστημα πώλησης, αλλά από το ίδρυμα που έχει στην κατοχή του το «Φιλί».

Το Belvedere σε συνεργασία με την εξειδικευμένη εταιρεία artèQ, λανσάρει το NFT του αριστουργήματος την παγκόσμια ημέρα των ερωτευμένων. Κατά τον εορτασμό του Αγίου Βαλεντίνου (14/2), η απεικόνιση του παθιασμένου φιλιού θα διατεθεί προς πώληση σε περιορισμένο αριθμό από μάρκες.

Στο έργο (1908) βλέπουμε ένα ζευγάρι που αγκαλιάζεται γονατισμένο σε ένα λιβάδι με άγρια άνθη. Ντυμένος με μια γεωμετρικά σχεδιασμένη ρόμπα και με ένα στέμμα από κλήμα στο κεφάλι, ο άνδρας αγκαλιάζει το πρόσωπο της αγαπημένης, καθώς γέρνει να τη φιλήσει. Φιλοτεχνήθηκε από τον Γκούσταβ Κλιμτ, έναν ζωγράφο πολύ αγαπημένο στην Αυστρία, που του αφιερώνει συχνά πλήθος εκθέσεων (φέτος συμπληρώνονται 160 χρόνια από τη γέννησή του).

Ένα ψηφιακό αντίγραφο υψηλής ανάλυσης θα διαμοιραστεί σε 10.000 μεμονωμένα κομμάτια που θα προσφερθούν ως NFT’s. Εκτός από την αγορά του NFT, οι συνιδιοκτήτες μπορούν να εγγραφούν ως κάτοχοι στην πλατφόρμα thekiss.art, όπου η εικόνα θα εμφανίζεται ολόκληρη. Η καταχώριση αυτή – λένε οι υπεύθυνοι του μουσείου - μπορεί επίσης να χρησιμεύσει ως «δήλωση αγάπης» την ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου.

Τι σημαίνει να είσαι ιδιοκτήτης ενός έργου τέχνης στην ψηφιακή εποχή; Η άνοδος των NFTs που έχει απασχολήσει τον κόσμο της τέχνης από το 2020, έχει δώσει νέα ώθηση στο ερώτημα. «Η μετατροπή των ψηφιακών αναπαραγωγών σε εικονικά πρωτότυπα ανοίγει νέες μορφές συμμετοχής που, από οικονομική άποψη, θα πρέπει να ληφθούν σοβαρά υπόψη, αλλά μπορούν επίσης να θεωρηθούν “παιχνιδιάρικα”», δηλώνει στον Τύπο η γενική διευθύντρια του αυστριακού μουσείου, Στέλα Ρόλινγκ.

Εκτός όμως από το άνοιγμα στο ευρύ κοινό και τη δημοσιότητα σε διεθνές επίπεδο, το Belvedere αναμένει να μαγνητίσει και το ενδιαφέρον από τους συλλέκτες NFT. Καθώς μάλιστα μιλάμε για παγκόσμια αγορά, ο σχετικά μικρός αριθμός τους και το γεγονός ότι κάθε κομμάτι είναι μοναδικό, κάνει τα tokens από το Φιλί εξαιρετικά ελκυστικά.

Ποια είναι η τιμή τους; Τα 10.000 NFT’s μπορούν να αγοραστούν σε εκτιμώμενη τιμή περίπου 1.850 ευρώ το καθένα. Από τις 26 Ιανουαρίου έχει ανοίξει η πλατφόρμα thekiss.art και οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να γραφτούν για αγορά (ή για τη δήλωση αγάπης). Στις 9 Φεβρουαρίου όσοι επιθυμούν να προχωρήσουν σε αγορά, θα λάβουν οδηγίες για να ολοκληρώσουν τη συναλλαγή. Τα 10.000 κομμάτια θα κατανεμηθούν τυχαία (δεν μπορείς δηλαδή να επιλέξεις σημείο ή χρώμα).

Η επίσημη κυκλοφορία των NFT’s θα πραγματοποιηθεί την Ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου, στις 14 Φεβρουαρίου. Τα πιστοποιητικά έκδοσης θα δείχνουν ακριβώς ποιο ψηφιακό μέρος του πίνακα αγοράστηκε. Μια προσωπική αφιέρωση αγάπης μπορεί να προστεθεί στο NFT μέσω του thekiss.art (οι αφιερώσεις θα ανεβούν στην πλατφόρμα την ημέρα του εορτασμού). Τα συγκεκριμένα NFT’s μπορούν να μεταπωληθούν μέσω οποιασδήποτε πλατφόρμας πωλήσεων NFT που διατίθεται στο εμπόριο.