Νέος καταιγισμός πτώσης διεθνώς, άμυνα στις 755 έβγαλε το Χ.Α.

Νέος καταιγισμός πτώσης διεθνώς, άμυνα στις 755 έβγαλε το Χ.Α.

Του Απόστολου Σκουμπούρη

Αν και τις πρώτες ώρες των σημερινών συνεδριάσεων στην Ευρώπη οι αγορές έδειξαν διαθέσεις άμυνας και σταθεροποίησης, εντούτοις το απόγευμα κλιμακώθηκαν με έντονο τρόπο οι ρευστοποιήσεις, ενώ σ'' αυτό συνέβαλε το νέο ανοδικό άνοιγμα και των τριών δεικτών της Wall Street.

Και οι τρεις δείκτες της Wall Street υποχωρούν άνω του 1%, με τον Dow Jones να χάνει άνω των 350 μονάδων και τον Nasdaq να κινείται κατά 145 μονάδες χαμηλότερα, ενώ μεγάλη πτώση έως και 1,68% καταγράφουν οι δείκτες των μεγάλων χρηματιστηρίων της Ευρώπης.

Οι ανησυχίες των επενδυτών για νέα διατάραξη του σκηνικού στο διεθνές εμπόριο μετά το κρεσέντο των απειλών για νέους δασμούς από την πλευρά του Αμερικανού προέδρου, είναι η αιτία που υπάρχουν γενικευμένες ρευστοποιήσεις στις αγορές, μείωση ρίσκου και «σήκωμα» της ρευστότητας.

Θυμίζουμε πως το φθινόπωρο του 2018 η επιβολή δασμών και η κόντρα μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας ήταν η κυρίαρχη αιτία που οδήγησε τα χρηματιστήρια στην ιστορική «βουτιά» των τελευταίων τριών μηνών του προηγούμενου έτους.

Μένει να δούμε πως θα εξελιχθεί τώρα η κατάσταση, αν οι απειλές θα επιβεβαιωθούν αλλάζοντας τα δεδομένα ή αν είναι μια τακτική μπλόφας στη διεθνή σκακιέρα και ένα ακόμη... παιχνίδι συσχετισμών και «χειραγώγησης» από την πλευρά του Αμερικανού προέδρου.

Μέσα σ'' αυτές τις συνθήκες, το Χ.Α. που χθες υπερέβαλε στην πτώση έναντι των διεθνών αγορών, σήμερα προσπάθησε αρχικά να βγάλει ισχυρή αντίδραση, όμως σταδιακά χάθηκε η δυναμική καθώς δεν υπήρχε και ο ανάλογος τζίρος. Για μια ακόμη συνεδρίαση του Μαΐου άλλωστε ο τζίρος παραμένει κάτω από τα 50 εκατ. ευρώ, σημαντικά μειωμένος από τα 61,9 εκατ. ευρώ που ήταν οι μέσες συναλλαγές του Απριλίου.

Από τη μία βγήκαν κάποιες άμυνες στην ευρύτερη ζώνη των 750 – 755 μονάδων, όμως από την άλλη πλευρά δεν υπήρξαν δυνάμεις για μια υπέρβαση των 765 – 770 μονάδων.

Σε χθεσινό του σχόλιο, ο διευθύνων σύμβουλος της Fast Finance ΑΕΠΕΥ Ηλίας Ζαχαράκης τόνισε πως «σε βραχυχρόνιο επίπεδο ο Γ.Δ. “πάτησε” ήδη τον 200αρη στις 754 μονάδες, οπότε πλέον οι 765 μονάδες καθίστανται σημαντική αντίσταση βραχυπρόθεσμα. Επιβεβαιώνοντας το χρηματιστή, σήμερα λοιπόν ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 758,97 μονάδες με άνοδο 0,63%, έχοντας υψηλό ημέρας στις 765,85 μονάδες και χαμηλό στις 755,87 μονάδες.

Η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 43,53 εκατ. ευρώ, με τους ΟΤΕ και ΟΠΑΠ να διακινούν περίπου το 1/4 αυτής, ενώ στις τράπεζες διακινήθηκε τζίρος μόλις 13,4 εκατ. ευρώ, με τον κλάδο να έχει κατακόρυφα μειωμένες συναλλαγές.

Στις τραπεζικές μετοχές, οι Eruobank και Εθνική ενισχύθηκαν κατά 2,04% και 1,58% αντίστοιχα, ενώ ηπιότερα κέρδη είχαν οι Πειραιώς και Alpha Bank. Στο χώρο των blue chips, ξεχώρισε η ΔΕΗ με άνοδο 4,48% καθώς βρίσκεται σε κινητικότητα σε πολλά επίπεδα για να βελτιώσει τη χρηματοοικονομική της εικόνα, ενώ κέρδη άνω του 1% είχαν επίσης οι Coca Cola HBC, Μυτιληναίος, Jumbo, Grivalia Properties, Aegean Airlines, ΑΔΜΗΕ, Σαράντης και Fourlis.

Με πτώση άνω του 2% έκλεισαν οι Motor Oil και Viohalco, στο -1,45% ο ΟΤΕ, ενώ με μικρότερες απώλειες έκλεισαν οι Τιτάν, ΕΧΑΕ, ΟΛΠ και Lamda Development.

Στο χώρο του Mid Cap ξεχώρισε με έμφαση η AVAX +7,49%, η MIG αντέδρασε σε ποσοστό 4,82%, η Attica Bank +3,68%, Πλαίσιο +2,23%, Κρι Κρι +1,15%, MLS +1,59% και AS Company +1,13%.

Στις μικρότερες αποτιμήσεις κέρδη είχαν μετοχές όπως Profile, Περσεύς, Αλουμύλ, Paperpack, Ίντεργουντ, CPI, Ιατρικό Αθηνών, Logismos και Προοδευτική. Στο σύνολο της αγοράς, 60 μετοχές ενισχύθηκαν έναντι 44 που υποχώρησαν.