Νέο ξεπούλημα στην Wall Street - Απώλειες 973 μονάδων ο Dow Jones

Νέο ξεπούλημα στην Wall Street - Απώλειες 973 μονάδων ο Dow Jones

Νέες ισχυρές απώλειες κατέγραψαν σήμερα οι βασικοί δείκτες της αμερικανικής αγορές, με τις πιέσεις να κλιμακώνονται προς το τέλος της συνεδρίασης καθώς οι επίσημες εκτιμήσεις δείχνουν ότι η πανδημία του νέου κορονοϊού στη χώρα θα κρατήσει «κλειδωμένη» την οικονομία περισσότερο από ό,τι αναμενόταν.

Ειδικότερα, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones ολοκλήρωσε τις συναλλαγές τους στις 20.943 μονάδες με απώλειες 973 μονάδων ή 4,44%, ενώ ο διευρυμένος δείκτης S&P 500 κατέγραψε πτώση 4,41% και ολοκλήρωσε στις 2.470 μονάδες. Παρόμοια εικόνα εμφάνισε και ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq, ο οποίος έκλεισε στις 7.360 μονάδες, με απώλειες επίσης 4,41%.

Υπενθυμίζεται, πως Dow Jones και S&P 500 κατέγραψαν το χειρότερο πρώτο τρίμηνο της ιστορίας τους με απώλειες 23,2% και 20% αντίστοιχα. Για τον βιομηχανικό δείκτη το τρίμηνο που τελείωσε χτες ήταν επίσης το χειρότερό του από το 1987. Για τον S&P 500 ήταν το χειρότερο από την κρίση του 2008.

WALL

Στη βασιή εξέλιξη της ημέρα, ο Ντ. Τραμπ ζήτησε την προσοχή των πολιτών λέγοντας πως «οι επόμενες δύο εβδομάδες θα είναι πολύ σκληρές». Χαρακτήρισε «απολύτως κρίσιμο ο αμερικανικός λαός να τηρήσει τις συστάσεις» των υγειονομικών αρχών «για τις επόμενες 30 ημέρες», κάτι που είπε ότι συνιστά «ζήτημα ζωής και θανάτου», Σε ανάρτησή του νωρίτερα, δε, είχε εκφράσει την επιθυμία να υπάρξει ένα ακόμα πακέτο στήριξης για την οικονομία της χώρας επ αφορμή της πανδημίας του κορονοϊου.

Οι πιέσεις κλιμακώθηκαν όταν ο αντιπρόεδρος της χώρας και επικεφαλής της ειδικής ομάδας για την αντιμετώπιση του κορονοϊού, Μάικ Πενς, προέβη στη δυσοίωνη εκτίμηση ότι οι ΗΠΑ βρίσκονται σε τροχιά Ιταλίας βάσει στατιστικών μοντέλων που παρακολουθεί ο Λευκός Οίκος.

"Θεωρούμε ότι η Ιταλία είναι η πλεον συγκρίσιμη περίπτωση με τις ΗΠΑ αυτή τη στιγμή για πολλούς λόγους", είπε ο Πενς σε συνέντευξη του στο CNN, την ώρα που τα επιβεβαιωμένα κρούσματα του Covid-19 έσπασαν σήμερα το φράγμα των 200.000 στις ΗΠΑ, σύμφωνα με τα στοιχεία του Πανεπιστημίου Τζονς Χόπκινς, ενώ η πανδημία έχει οδηγήσει στο θάνατο τουλάχιστον 4.476 ανθρώπους πλέον στη χώρα.

Νωρίτερα σήμερα, μεγάλες απώλειες κατέγραψαν και οι κυριότεροι ευρωπαϊκοί χρηματιστηριακοί δείκτες, καθώς οι απαισιόδοξες εκτιμήσεις του Ντ. Τραμπ για την πορεία της πανδημίας στις ΗΠΑ σε συνδυασμό με την επιφυλακτικότητα της ευρωπαϊκής πλευράς για την λήψη μέτρων ανακούφισης της οικονομίας, οδήγησαν τους επενδυτές ξανά σε πωλήσεις.