Πτώση στη Wall με ήπιες απώλειες για τον Dow - «Φρέναραν» οι αρχικές ρευστοποιήσεις

Πτώση στη Wall με ήπιες απώλειες για τον Dow - «Φρέναραν» οι αρχικές ρευστοποιήσεις

Πτωτικά κινήθηκαν και σήμερα οι κύριοι χρηματιστηριακοί δείκτες στη Wall Street, μετά το χθεσινό sell off, ωστόσο στην πορεία της συνεδρίασης «φρέναραν» οι αρχικά υψηλές ρευστοποιήσεις. Σε αυτό το κλίμα ο Dow υποχώρησε κατά 0,3% και 98 μονάδες, ο S&P 500 ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση με απώλειες 0,57% και μόνο ο Nasdaq έχασε 1,4%.

H σημερινή συνεδρίαση ήρθε μετά ήρθαν το sell off της Πέμπτης, με τον Dow να χάνει περισσότερες από 1.000 μονάδες και τον Nasdaq να υποχωρεί σχεδόν 5%. Και οι δύο δείκτες σημείωσαν τις χειρότερες ημερήσιες πτώσεις από το 2020. Ο S&P 500 υποχώρησε 3,56%, σημειώνοντας τη δεύτερη χειρότερη συνεδρίαση του έτους.

Οι ευρωαγορές ολοκλήρωσαν τις συναλλαγές τους με απώλειες. Ειδικότερα ο Dax έχασε 1,64% και ο Stoxx 600 υποχώρησε 1,9%  στις 429 μονάδες. Το Χρηματιστήριο Αθηνών ολοκλήρωσε τις συναλλαγές με απώλειες 2,44%, ενώ με πτώση έως 3,2% έκλεισαν οι ασιατικές αγορές. 

Στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια ο CAC έκλεισε στο -1,73% στις 6.258 μονάδες, ο FTSE έχασε 1,54% στις 7.387 μονάδες και ο FTSE MIB σημείωσε απώλειες 1,2%. 

 Οι επενδυτές ανησυχούν για μεγαλύτερες αυξήσεις επιτοκίων από τις κεντρικές τράπεζες, ενώ προβληματισμός επικρατεί και για τη συρρίκνωση της ανάπτυξης λόγω πληθωρισμού και πολέμου. 

Παρά το γεγονός ότι οι τοποθετήσεις του επικεφαλής της Fed Τζερόμ Πάουελ ότι δεν θα υπάρξουν άμεσα νέες απότομες αυξήσεις των επιτοκίων φάνηκαν να εφησυχάζουν τις αγορές, επανήλθε η ανησυχία στις τάξεις των επενδυτών σχετικά με τον υψηλό πληθωρισμό και την προοπτική μιας οικονομικής επιβράδυνσης.

Οι αναλυτές σημειώνουν ότι η Fed παραμένει ανοιχτή στην προοπτική να αυξήσει περαιτέρω τα επιτόκια για να χαλιναγωγήσει τον πληθωρισμό γεγονός που αποδεικνύει το μέγεθος του κινδύνου για την οικονομία. Oι δείκτες στη Wall Street σημείωσαν χθες τη μεγαλύτερη πτώση από το 2020, όταν ξέσπασε η πανδημία του κορονοϊού. Όπως αναφέρει το CNBC οι επενδυτές ανησυχούν για πιο επιθετική στάση από την Fed και νέες μεγαλύτερες αυξήσεις επιτοκίων. Σε αυτό το πλαίσιο o Dow  έκλεισε χθες στο -3,12% και τις 32.997 μονάδες, ο Nasdaq σημείωσε βουτιά 4,99% στις 12.317 μονάδες και ο S&P 500 έχασε 3,56% στις 4.146 μονάδες.

 H Fed παραμένει ανοιχτή στην προοπτική να αυξήσει περαιτέρω τα επιτόκια για να χαλιναγωγήσει τον πληθωρισμό, σημείωσε ο Zachary Hill, επικεφαλής στρατηγικής στην Horizon Investments. «Παρά τη σύσφιξη που έχουμε δει έως σήμερα, είναι σαφές ότι η Fed θα ήθελε να δει μεγαλύτερες αυξήσεις επιτοκίων», ανέφερε ο ίδιος.

«Οι υψηλότερες αποτιμήσεις των μετοχών είναι ασυμβίβαστες με αυτήν την επιθυμία, επομένως, εκτός εάν οι αλυσίδες εφοδιασμού ανακάμψουν  γρήγορα ή οι εργαζόμενοι αυξηθούν, τυχόν ράλι μετοχών είναι πιθανό, καθώς τα μηνύματα της Fed γίνονται για άλλη μια φορά πιο επιθετικά» προσέθεσε ο ίδιος μιλώντας στο CNBC.

Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου  εκτινάχθηκε ξανά πάνω από το 3%  και έφτασε στο υψηλότερο επίπεδο από το 2018. Ο συνιδρυτής του Ομίλου Carlyle, David Rubenstein, δήλωσε ότι οι επενδυτές πρέπει να επιστρέψουν στην πραγματικότητα σχετικά με τις δύσκολες συνθήκες που επικρατούν σε αγορές και στην οικονομία, συμπεριλαμβανομένου του πολέμου στη Ρωσία και του υψηλού πληθωρισμού.

Στο Χονγκ Κονγκ ο Hang Seng έχασε 3,27% ενώ στην ηπειρωτική Κίνα, ο Shanghai Composite έχασε 1,56% και οι απώλειες του Shenzhen έφτασαν το 1,46%. Ο κλάδος με τις μεγαλύτερες απώλειες είναι ο τεχνολογικός μετά τον καταποντισμό του Nasdaq κατά 5%. Η Tencent έχασε 4,04% ενώ οι απώλειες της Alibaba να φτάνουν το 6%.Στη Βόρεια Κορέα ο Kospi έχασε 1,36% και ο αυστραλιανός S&P/ASX 200 έχασε 2,27%. Στη Σιγκαπούρη ο Straits Times έχασε 1,38%. Ο μόνος δείκτης που αντιστάθηκε ήταν ο ιαπωνικός Nikkei που κερδίζει 0,90% που όμως τις προηγούμενες ημέρες ήταν εκτός συναλλαγών λόγω αργίας.