Νέο ράλι 25% για τις τιμές του πετρελαίου

Νέο ράλι 25% για τις τιμές του πετρελαίου

Κέρδη 25% σημείωσαν την Πέμπτη οι τιμές του αμερικανικού αργού, χωρίς ωστόσο να καταφέρει να κλείσει τον Απρίλιο χωρίς απώλειες.

Πιο αναλυτικά, μετά την άνοδο της τάξης του 22% που κατέγραψε χθες, το συμβόλαιο παραδόσεως Ιουνίου για το WTI διαμορφώθηκε στα 18,84 δολάρια/βαρέλι στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης, με άνοδο 25% ή 3,78 δολαρίων/βαρέλι.

Παρόμοια εικόνα και για το συμβόλαιο παραδόσεως Ιουνίου του ευρωπαϊκού brent, το οποίο έκλεισε τον Απρίλιο με άνοδο 12,1% και διαμορφώθηκε στα 25,27 δολάρια/βαρέλι. Ταυτόχρονα, το συμβόλαιο παραδόσεως Ιουνίου έκλεισε με άνοδο 6% στα 25,77 δολάρια/βαρέλι.

Σε μηνιαία κλίμακα το WTI έκλεισε με απώλειες 12%, ενώ από τις αρχές του έτους η πτώση ξεπερνάει το 70%.

Αναφορικά με το Brent ο Απρίλιος έκλεισε με άνοδο της τάξης του 12%, τη στιγμή που οι απώλειες από την αρχή του 2020 ανέρχονται σε 65%.

Οι τιμές του πετρελαίου συνεχίζουν να λαμβάνουν ώθηση από τα χτεσινά στοιχεία που έδειξαν ότι την προηγούμενη εβδομάδα τα αποθέματα του αργού αυξήθηκαν μεν κατά 9 εκατ. βαρέλια στις ΗΠΑ, φτάνοντας στα 527,6 εκατ. βαρέλια, αλλά έμειναν αρκετά χαμηλότερα από τις εκτιμήσεις που ανέμεναν αύξηση κατά 10,6 εκατ. βαρέλια.

Την ίδια ώρα, τα αποθέματα τις βενζίνης στις ΗΠΑ υποχώρησαν από το ιστορικό υψηλό των 3,7 εκατ. βαρελιών στο οποίο είχαν ανέλθει την περασμένη εβδομάδα, δίνοντας ενδείξεις ανάκαμψης της ζήτησης για προϊόντα πετρελαίου καθώς αίρονται σταδιακά τα μέτρα περιορισμού που είχαν επιβληθεί προκειμένου να περιοριστεί η διασπορά της πανδημίας του νέου κορονοϊού.

Παράλληλα, ολοένα και περισσότερα κράτη έχουν αρχίσει να επανεκκινούν την οικονομική τους δραστηριότητα έπειτα από το «πάγωμα» που έφεραν τα μέτρα περιορισμού της εξάπλωσης της πανδημίας του νέου κορονοϊού.

Στο θετικό κλίμα συμβάλλουν περαιτέρω και τα νέα σχετικά με θεραπείες για την ασθένεια, με σημαντικότερη την είδηση για τις κλινικές δοκιμές του φαρμάκου remdesivir της Gilead Sciences, που ενημέρωσε χθες ότι έδειξε «θετικά στοιχεία» και λίγο αργότερα οι New York Times έγραψαν ότι το σκεύασμα αναμένεται να λάβει κατεπείγουσα έγκριση από τις αμερικανικές αρχές, ακόμα και εντός της σημερινής ημέρας.