Νέο ιστορικό ράλι στα ευρωπαϊκά ομόλογα

Νέο ιστορικό ράλι στα ευρωπαϊκά ομόλογα

Η… οσμή κλιμάκωσης του εμπορικού πολέμου σε συνδυασμό με τα διαδοχικά αρνητικά στοιχεία για την ευρωπαϊκή οικονομία πυροδοτούν νέα πτώση στις αποδόσεις των κρατικών ομολόγων της Ευρωζώνης, με τη Γερμανία και την Ολλανδία να δανείζονται πλέον με αρνητικό επιτόκιο για 25 χρόνια, ενώ εκτός ευρώ το επιτόκιο δανεισμού της Ελβετίας για 50 χρόνια (!) υποχωρεί στο απίστευτο επίπεδο του -0,16%.

 

Αυτά που συμβαίνουν στην ευρωπαϊκή αγορά ομολόγων είναι πρωτοφανή και σίγουρα δεν είναι «φυσιολογικά». Σε μία εποχή με πολλαπλές εστίες αβεβαιότητας οι οποίες αναζωπυρώνονται κάθε φορά που ο Τραμπ κάνει ένα tweet για τον εμπορικό πόλεμο με την Κίνα, τα ομόλογα της Γερμανίας – αλλά και της Ολλανδίας και της Φινλανδίας – λειτουργούν ως ασφαλή καταφύγια με αποτέλεσμα οι αποδόσεις τους να καταγράφουν αλλεπάλληλα ιστορικά χαμηλά.

Σήμερα για πρώτη φορά στην ιστορία, η απόδοση του γερμανικού και του ολλανδικού 25ετούς ομολόγου υποχωρεί σε αρνητικό έδαφος στο -0,08% και -0,07% αντίστοιχα, ενώ χώρες όπως η Σλοβενία και η Σλοβακία βλέπουν επίσης για πρώτη φορά στα χρονικά τα 10ετή τους ομόλογα να φέρουν αρνητικά επιτόκια. Στο μεταξύ, ένα άλλο γκρουπ χωρών «φλερτάρει» με το 0% καθώς η απόδοση του ιρλανδικού 10ετούς υποχωρεί στο 0,036%, του πορτογαλικού στο 0,285% και του ισπανικού στο 0,23%.

Σε χαμηλά ημέρας κινείται και η απόδοση του ελληνικού 10ετούς, στο 2,052% ωστόσο απέχει αισθητά από το ιστορικό χαμηλό του 1,938% που κατέγραψε στις 25 Ιουλίου. 

Κ. Μαριόλης