Νέες απώλειες στις ευρωαγορές ενώ εντείνεται η ανησυχία για τον κοροναϊό

Νέες απώλειες στις ευρωαγορές ενώ εντείνεται η ανησυχία για τον κοροναϊό

Η εντεινόμενη ανησυχία αναφορικά με την εξάπλωση του νέου κοροναϊού στην Ασία, επηρεάζει και τις χρηματιστηριακές αγορές σε ολόκληρο τον κόσμο, με την Ευρώπη να μην μένει εκτός κάδρου, καθώς νέα πτώση κατέγραψαν οι κυριότεροι χρηματιστηριακοί δείκτες, ενώ οι επενδυτές εξέλαβαν αρνητικά τις αναφορές της Κ. Λαγκάρντ σχετικά την επανεξέταση της στρατηγικής της ΕΚΤ για τη νομισματική πολιτική.

Πιο αναλυτικά, ο πανευρωπαϊκός δείκτης STOXX διαμορφώθηκε στις 420,03 μονάδες με απώλειες 0,71%.

Στην Φρανκφούρτη, πτώση 0,91% κατέγραψε ο δείκτης DAX που έκλεισε στις 13.388,42 μονάδες, ενώ στη Γαλλία ο δείκτης CAC 40 διαμορφώθηκε στις 5.971,79 μονάδες με απώλειες 0,65%.

Στην Μεγάλη Βρετανία, ο δείκτης FTSE 100 διαμορφώθηκε στις 7.507,67 μονάδες, με απώλειες 0,85%, ενώ στην ευρωπαϊκή περιφέρεια χωρίς μεταβολή έκλεισε ο ιταλικός δείκτης FTSE MIB, παραμένοντας στα επίπεδα των 23.707 μονάδων.

Τέλος, ο ισπανικός δείκτης IBEX 35 έκλεισε αρνητικά με πτώση 0,58% και διαμορφώθηκε στις 9.518,50 μονάδες.

Σχετικά με τις αναφορές της Κριστίν Λαγκάρντ για την επανεξέταση της στρατηγικής της ΕΚΤ για τη νομισματική πολιτική, η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, δήλωσε πως η επανεξέταση θα περιλαμβάνει την ποσοτική διατύπωση της σταθερότητας των τιμών, τη δέσμη εργαλείων νομισματικής πολιτικής, την οικονομική και τη νομισματική ανάλυση και τις επικοινωνιακές πρακτικές.

Τα επιτόκια της ΕΚΤ θα παραμείνουν σε χαμηλά επίπεδα έως ότου οι πληθωριστικές προσδοκίες αρχίσουν να ευθυγραμμίζονται με το επίπεδο στόχο για τον πληθωρισμό (πλησίον αλλά κάτω του 2%), σύμφωνα με την Κριστίν Λαγκάρντ.

Αναφορικά με την εξάπλωση του κοροναϊού, οι κινεζικές αρχές έχουν επιβεβαιώσει τον θάνατο 17 ανθρώπων με τα κρούσματα πλέον να ανέρχονται στα 643, ενώ σε καραντίνα έχουν τεθεί τρεις πόλεις της επαρχίας Χουμπεί, όπου αρχικά ξεκίνησε η εξάπλωση του ιού.

Παράλληλα, όπως έγινε γνωστό θα κλείσει μέχρι νεωτέρας και η Απαγορευμένη Πόλη, το διασημότερο ιστορικό μνημείο της Κίνας, εξαιτίας της επιδημίας του κοροναϊού, ενώ το απόγευμα της Πέμπτης αναμένεται η απόφαση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για το αν θα κηρυχθεί παγκόσμιος συναγερμός.

Την ίδια στιγμή, κρούσματα του νέου κοροναϊού έχουν επιβεβαιωθεί σε Ιαπωνία, Ταϊβάν, Νότια Κορέα, Σιγκαπούρη, ΗΠΑ, Σαουδική Αραβία και Ταϊλάνδη, ενώ δεκάδες χώρες ανά τον κόσμο λαμβάνουν έκτακτα μέτρα πρόληψης σε αεροδρόμια και μέσα μαζικής μεταφοράς.