Καθολική πτώση στο Χ.Α. με αιχμή τις τράπεζες

Καθολική πτώση στο Χ.Α. με αιχμή τις τράπεζες

Του Απόστολου Σκουμπούρη

Συνεδρίαση καθολικής πτώσης είναι η σημερινή στο ελληνικό χρηματιστήριο, με τις τράπεζες να είναι στο στόχαστρο των πωλητών, εν μέσω νέων ιστορικών χαμηλών και όγκων που… φοβίζουν! Οι τράπεζες σε απόλυτα απαξιωμένες τιμές, με υπερπληθώρα μετοχών (περί τα 37 δισ. τεμάχια συνολικά) εύλογα διακινούν πρωτοφανείς όγκους, παρ' ότι οι τζίροι δεν είναι ανάλογοι.

Πιο αναλυτικά, ο τραπεζικός κλάδος δέχεται καταιγισμό πιέσεων και σήμερα στο ταμπλό του Χ.Α. φτάνοντας να υποχωρεί έως και 25,81%, με πολύ αυξημένους όγκους σε σχέση με τις τρεις – τέσσερις τελευταίες συνεδριάσεις.

Η Πειραιώς υποχωρεί κατά 17% έχοντας κατέλθει σε νέα ιστορικά χαμηλά με όγκο 76 εκατ. τεμάχια, η Eurobank υποχωρεί κατά 25,81% επίσης σε ιστορικά χαμηλά με όγκο 190 εκατ. τεμάχια, η Εθνική -13,30% και η Alpha Bank -14,85% με όγκο 25 εκατ. τεμάχια!

Oι τιμές των αυξήσεων κεφαλαίου θα γίνουν σε πολύ χαμηλές τιμές, ενώ σύγχυση υπάρχει για το άνοιγμα των βιβλίων προσφορών καθώς κάποιες πληροφορίες λένε ότι ίσως καθυστερήσουν μερικώς, λόγω αυτών των εξελίξεων. Πάντως, άλλες πληροφορίες ήθελαν το άνοιγμα των βιβλίων προσφορών των Alpha Bank και Εθνική σήμερα, της Eurobank αύριο, ενώ ανοικτή παραμένει η διαδικασία στην Πειραιώς.

Εύλογα η μεγάλη πίεση στις τράπεζες έχει μεταγγίζει κακή ψυχολογία σ' όλη την αγορά, σε συνδυασμό ασφαλώς με ότι γίνεται στο παρασκήνιο και στη δυστοκία εύρεσης κοινής βάσης για συμφωνία με τους δανειστές. Αποτέλεσμα αυτού είναι ο Γενικός Δείκτης να έχει κατέλθει στις 669 μονάδες με απώλειες 2,06%, ενώ η αξία συναλλαγών διαμορφώνεται στα 29 εκατ. ευρώ ενώ ο όγκος ξεπερνά τα 310 εκατ. τεμάχια.

Σχεδόν καθολικά πτωτική είναι η εικόνα και στο χώρο του Large Cap όπου απώλειες άνω του 2% σημειώνουν μετοχές όπως ΔΕΗ, Ελλάκτωρ, Jumbo, Viohalco, Aegean Airlines, ενώ άνω του 1% υποχωρούν τίτλοι όπως Motor Oil, ΟΠΑΠ, Μυτιληναίος, ΓΕΚ Τέρνα, ΕΧΑΕ, Τέρνα Ενεργειακή, Grivalia Properties και ΟΛΠ.

Η εικόνα της αγοράς απλώς καθρεφτίζει την έντονη ανησυχία που υπάρχει στις τάξεις των επενδυτών για τις πολιτικοοικονομικές εξελίξεις στην Ελλάδα μετά και την αναβολή της δόσης των 2 δισ. ευρώ, τη διαρκή δυστοκία εύρεσης κοινής βάσης και το συνεχιζόμενο «κρυφτούλι» κυβέρνησης και δανειστών.

Οι επενδυτές βλέπουν το… έργο να επαναλαμβάνεται, τα προβλήματα να διογκώνονται και η κυβέρνηση να φοβάται το πολιτικό κόστος, ξυπνώντας μνήμες από το πρόσφατο παρελθόν, με το διαρκές… γαϊτανάκι διαρκών αναβολών στις δόσεις!

Όλα αυτά, ασφαλώς δεν είναι παράγοντες που ευνοούν την επενδυτική ψυχολογία ούτε ωθούν τους επενδυτές στην ανάληψη ρίσκου. Πόσο μάλλον που βρισκόμαστε εν μέσω σημαντικών και περίπλοκων εξελίξεων στις τράπεζες, όπως οι διαδικασίες ανακεφαλαιοποίησης, το άνοιγμα βιβλίου προσφορών και οι επικείμενες αυξήσεις κεφαλαίου.

Παράλληλα, η σύνδεση της επιτυχίας των αμκ των τραπεζών και της επιτυχίας της πλήρους κάλυψης στα βιβλία προσφορών με την πορεία της δόσης, ασφαλώς και δημιουργούν ένα… τεταμένο και ασφυκτικό περιβάλλον, που μόνο ευνοϊκό δεν είναι για όλη τη χρηματιστηριακή αγορά.

Θυμίζουμε ότι με χθεσινή απόφασή της η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς παρατείνει την απαγόρευση του short selling έως τις 7 Δεκεμβρίου για τις τραπεζικές μετοχές. Παράλληλα, θυμίζουμε ότι την προσεχή Πέμπτη 12/11 αναμένονται οι αλλαγές στους δείκτες MSCI Greece, με τα έως τώρα δεδομένα να δείχνουν πιθανή διαγραφή των Πειραιώς και Eurobank και στη θέση τους την προσθήκη των ΔΕΗ και Motor Oil.