Νέα υψηλά στη Wall Street παρά τη μικρότερη των προσδοκιών ανάπτυξη

Νέα υψηλά στη Wall Street παρά τη μικρότερη των προσδοκιών ανάπτυξη

Ανοδικές τάσεις και νέα ρεκόρ για δύο από τους τρεις βασικούς δείκτες έχει η σημερινή συνεδρίαση της Wall Street, παρά τα κατώτερα των προσδοκιών στοιχεία για την ανάπτυξη του ΑΕΠ της χώρας το δεύτερο τρίμηνο, τα οποία δείχνουν να επιβεβαιώνουν τη θέση της Fed για τη στήριξη της οικονομίας και τις νέες διαβεβαιώσεις χτες του επικεφαλής της Τζερόμ Πάουελ ότι η οικονομία απέχει αρκετά ακόμα από τους φυσιολογικούς της ρυθμούς.

Ειδικότερα, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones σημείωσε νέο ιστορικό υψηλό στις 35.155 μονάδες και κινείται με άνοδο 0,4%, ο διευρυμένος S&P 500 έφτασε ενδοσυνεδριακά το νέο υψηλό των 4.,423 μονάδων αν και πλέον σημειώνει μικρότερη άνοδο 0,4%, ενώ ο τεχνολογικά σταθμισμένος Nasdaq ακολουθεί με μικρότερα κέρδη 0,2% κινούμενος στις 14.790 μονάδες.

Στη βασική είδηση της ημέρας, τα στοιχεία για το ΑΕΠ που δημοσιεύθηκαν σήμερα έδειξαν σημαντική αύξηση με ρυθμό 6,5% στο δεύτερο τρίμηνο, η οποία όμως ήταν κατά πολύ χαμηλότερη από τις εκτιμήσεις αναλυτών σε έρευνα του Dow Jones, οι οποίοι ανέμεναν ένα ρυθμό ανάπτυξης της τάξεως του 8,4%.

Παράλληλα, οι νέες αιτήσεις για επιδόματα ανεργίας την περασμένη εβδομάδα υποχώρησαν κατά 24.000 σε σχέση με την εβδομάδα που είχε προηγηθεί και ανήλθαν στις 400.000, ωστόσο ήταν κινήθηκαν επίσης μακριά από τις εκτιμήσεις που ανέμεναν να κυμανθούν στις 385.000. ενώ παραμένουν ακόμα σε διπλάσια επίπεδα από την προ πανδημίας εποχή.

Και τα δύο στοιχεία δείχνουν να επιβεβαιώνουν πλήρως τη στάση της Fed και του διοικητή της Τζερόμ Πάουελ, ο οποίος στις δηλώσεις του χτες αφότου η Τράπεζα διατήρησε αμετάβλητη την πολιτική της, υπογράμμισε για ακόμα μία φορά ότι η οικονομία κάνει μεν βήματα προς τους στόχους που έχουν τεθεί αλλά απέχει πολύ ακόμα για να τους πετύχει.

Ο κ. Πάουελ τόνισε επίσης ότι υπάρχει πολύ έδαφος να καλυφθεί και στην αγορά εργασίας, «προκειμένου να έχουμε ουσιαστική περαιτέρω πρόοδο προς το στόχο της μέγιστης απασχόλησης», με την αγορά να βλέπει στις δηλώσεις του ότι η Fed δεν πρόκειται να προχωρήσει το άμεσο χρονικό διάστημα σε μείωση του προγράμματος «μαμούθ» αγοράς περιουσιακών στοιχείων που τρέχει λόγω πανδημίας.

Στο μέτωπο των εταιρικών αποτελεσμάτων, που συνεχίζονται με αμείωτο ρυθμό, η PayPal και η Facebook προειδοποίησαν για σημαντική μείωση του ρυθμού ανάπτυξής τους και βλέπουν τους τίτλους τους να σημειώνουν μεγάλες απώλειες 5% και 4% αντίστοιχα.

Αντίθετα, ώθηση στη συνεδρίαση δίνει η μετοχή της Ford που πραγματοποιεί ράλι άνω του 5% αφότου η εταιρεία αναβάθμισε το outlook του έτους, με φόντο την αύξηση των πωλήσεων στα πιο ακριβά μοντέλα της.

«Η αγορά έχει αντιληφθεί ότι πρόκειται για ένα εκρηκτικό τρίμηνο σε σχέση με ένα χρόνο πριν», επισημαίνει στο CNBC ο Μάικλ Ρέινολντς, αντιπρόεδρος επενδυτικής στρατηγικής της Glenmede, υπογραμμίζοντας ότι «αυτό που είναι εξαιρετικά πιο σημαντικό σε αυτή τη σεζόν είναι η καθοδήγηση (που δίνουν οι εταιρείες) για τα επόμενα τρίμηνα, καθώς η οικονομία οδηγείται σε αυτό που μπορεί να είναι η νέα νόρμα».