Νέα υψηλά δυόμισι μηνών στο ΧΑ με ΔΕΗ, Fourlis, Aegean, Viohalco, ΟΛΠ και Lamda

Νέα υψηλά δυόμισι μηνών στο ΧΑ με ΔΕΗ, Fourlis, Aegean, Viohalco, ΟΛΠ και Lamda

Εξαιρετικό ενδιαφέρον παρουσίασε για δεύτερη συνεχή ημέρα το ελληνικό χρηματιστήριο καθώς μετά το χθεσινό ξέσπασμα, η αγορά έδειξε ανθεκτικότητα, πραγματοποιώντας ενδοσυνεδριακή διόρθωση αλλά και νέα άνοδο, εν μέσω εναλλαγών θέσεων και καινούριων αγορών σε μετοχές της πραγματικής οικονομίας, με το Γενικό Δείκτη να κλείνει στις 663,61 μονάδες με άνοδο 0,38%.

Ήταν μια συνεδρίαση που ο τζίρος παρ’ ότι μειώθηκε έναντι των 67,2 εκατ. ευρώ χθες, εντούτοις διαμορφώθηκε στα 50,1 εκατ. ευρώ δείχνοντας ότι η ζωντάνια, αφύπνιση και η κινητικότητα των ισχυρών χαρτοφυλακίων συνεχίστηκε. Ζητούμενο από την αγορά ώστε να υποστηριχτούν καλύτερα επίπεδα, είναι ο ημερήσιος τζίρος να παγιωθεί στα 60-70 εκατ. ευρώ, ώστε το Χ.Α. να αποκτήσει βάθος, επιτρέποντας στα χαρτοφυλάκια να πραγματοποιούν τις επιλογές (αγοράς ή πώλησης) που θέλουν.

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 663,61 μονάδες με άνοδο 0,38%, παρ’ ότι αρχικά διόρθωσε έως τις 657,73 μονάδες (-0,51%), ενώ στο υψηλό ημέρας βρέθηκε έως τις 667,03 μονάδες (+0,89%). Ο FTSE 25

O FTSE 25 μετά το +4,16% χθες σήμερα έκανε μια πρώτη προσπάθεια υπέρβασης των 1.600 μονάδων έχοντας υψηλό στις 1.601,93 μονάδες (+0,73%), όμως έκλεισε στις 1.593,70 μονάδες με άνοδο 0,21%. Αρχικά, το πρώτο τρίωρο, διόρθωσε έως τις 1.580,57 μονάδες (-0,62%). Ο τραπεζικός δείκτης μετά το χθεσινό ξέσπασμα σε ποσοστό +8,29% διόρθωσε σήμερα έως τις 339,15 μονάδες (-1,34%), κλείνοντας τελικώς στις 344,44 μονάδες με άνοδο 0,19%.

Σύμφωνα με τον υπεύθυνο ανάλυσης της Λ. Δεπόλας Χρηματιστηριακή Νικόλαο Καυκά, «οι κρίσιμες αντιστάσεις εντοπίζονται στην ζώνη των 670 με 680 μονάδων δεδομένου ότι το επίπεδο αυτό αποτελεί το υψηλότερο από την έναρξη της πανδημίας. Θα απαιτηθούν νέοι καταλύτες στο γεωπολιτικό μέτωπο, στην πανδημία και την ελληνική οικονομία για να μπορέσουμε να υπερβούμε ανεπιστρεπτί τα προαναφερθέντα επίπεδα», σημειώνει ο αναλυτής.

Από την πλευρά του, ο διευθύνων σύμβουλος της Fast Finance ΑΕΠΕΥ Ηλίας Ζαχαράκης τονίζει πως «το Χ.Α. είναι υπεραγορασμένο, χωρίς όμως αυτό να προβληματίζει». Σημειώνει πως επόμενο σοβαρό εμπόδιο για το Γενικό Δείκτη είναι οι 682 μονάδες, ενώ οι 660 μονάδες είναι η κοντινή στήριξη. Αν χάσει αυτή την περιοχή, τότε θα δούμε μεγαλύτερη διόρθωση». Τονίζει πάντως ότι δε χρειάζονται μεγάλα ανοίγματα, έως ότου δούμε που θα κατευθυνθεί η αγορά.

Θυμίζουμε πως κεντρικός καταλύτης για τη μεγάλη αλλαγή κλίματος στο Χ.Α. από χθες είναι η αποκλιμάκωση της έντασης στην Αν. Μεσόγειο. Αν και κανένας δεν πιστεύει ότι ο γεωπολιτικός κίνδυνος παρήλθε, εντούτοις μια αγορά ταλαιπωρημένη και με μακρά συσσώρευση σε πολύ στενό εύρος διακύμανσης, βρήκε την ευκαιρία για ένα ράλι μερικής αποκατάστασης με στοιχεία ξεσπάσματος.

Παράλληλα, θετικά λειτούργησαν στην ψυχολογία της αγοράς οι εξαγγελίες του πρωθυπουργού από τη Θεσσαλονίκη το Σαββατοκύριακο, καθώς συνολικά συνδράμουν στην ενίσχυση της αυτοπεποίθησης και της εμπιστοσύνης ευρύτερα στην κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη. Το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός δεν κατέφυγε στη λύση της άκρατης παροχολογίας αλλά μίλησε για στοχευμένα μέτρα ενίσχυσης του ιδιωτικού τομέα λειτουργεί πολύ θετικά σε όλους τους ξένους αναλυτές και διαχειριστές.

Την ίδια ώρα, τα μεγάλα ενεργειακά και άλλα projects που θα «τρέξουν» τα επόμενα χρόνια στη χώρα μας, ήδη από την περασμένη εβδομάδα έχουν αφυπνίσει αρκετά blue chips του ευρύτερου κλάδου της ενέργειας και των υποδομών, που τόσο την περασμένη εβδομάδα όσο και την τρέχουσα, παρουσιάζουν κινητικότητα.

Μετοχές όπως ΔΕΗ (+35% στις 16 τελευταίες συνεδριάσεις), Μυτιληναίος (κέρδη 14% το ίδιο διάστημα, ενώ ανακοίνωσε ανθεκτικά αποτελέσματα), ΓΕΚ Τέρνα (κέρδη 12% το ίδιο διάστημα, σημαντικά έργα, μεγάλη κινητικότητα σε όλα τα επίπεδα), Viohalco (κέρδη 14% το τελευταίο τετραήμερο) κ.α. παρουσιάζουν λιγότερο ή περισσότερο έντονη δραστηριότητα το τελευταίο διάστημα. Η αγορά έχει ανάγκη για τη φυγή προς τα εμπρός με το ξεμπλοκάρισμα μεγάλων έργων που θα δώσουν πνοή και ώθηση τόσο στην ψυχολογία, όσο και στην οικονομική δραστηριότητα.

Αν λοιπόν υποχωρήσει περαιτέρω ο παράγοντας του γεωπολιτικού ρίσκου που εκ των πραγμάτων ακυρώνει κάθε άλλη τεχνοκρατική προσέγγιση, τότε η αγορά δύναται να αφυπνιστεί περαιτέρω, να ξυπνήσουν τα αντανακλαστικά μετοχών με ειδήσεις ή καλά αποτελέσματα και γενικώς να υπάρξει έστω και μια μικρή σύνδεση του Χ.Α. με το διεθνές κλίμα.

Σήμερα στο χώρο του Large Cap ξεχώρισε η Fourlis με άνοδο άνω του 5%, άνω του 4% ενισχύθηκαν οι ΔΕΗ και Aegean Airlines, ενώ καλή εικόνα είχαν οι Viohalco, ΟΛΠ, Lamda Development, Motor Oil, Alpha Bank, Σαράντης κ.λπ. Στον αντίποδα, διόρθωσαν μετοχές όπως ΕΧΑΕ, Μυτιληναίος, ΑΔΜΗΕ, ΟΠΑΠ, Coca Cola HBC, Eurobank, Πειραιώς και Jumbo.

Στον Mid Cap, αντίδραση 5,86% έβγαλε η Ικτίνος ύστερα από το χθεσινό +6,43% μετά από πολύμηνη πτώση, καθώς έχει υποστεί τεράστια πίεση όλο το 2020 λόγω της μεγάλης εξάρτησης που έχει ως επιχείρηση από την αγορά της Κίνας. Επίσης κέρδη άνω του 5% είχε η AVAX, στο +3,32% η Profile (δρομολογεί μεγάλη επένδυση 5 εκατ. ευρώ στη Θεσσαλονίκη), Autohellas (συνεχίζει την αντίδρασή της μετά το -60% που υπέστη λόγω του πλήγματος στον τουρισμό), ενώ κέρδη είχαν και οι Intrakat, Cenergy Holdings, Πλαίσιο, Intracom Holdings και Κρι Κρι. Στο σύνολο της αγοράς, 62 μετοχές ενισχύθηκαν έναντι 40 που υποχώρησαν.