Νέα πτώση στο Χρηματιστήριο, αλλά κράτησε τις 820 μονάδες

Τρίτη 08 Οκτωβρίου 2019, 18:02 - Τελευταία ενημέρωση: 18:05
-A +A
Νέα πτώση στο Χρηματιστήριο, αλλά κράτησε τις 820 μονάδες

Του Απόστολου Σκουμπούρη

Την επιβεβαίωση ότι ο Οκτώβριος είναι - παραδοσιακά - ο χειρότερος μήνας για τις παγκόσμιες χρηματιστηριακές αγορές κάνει έως τώρα ο τρέχον μήνας, με τους κλυδωνισμούς να επανέρχονται στα χρηματιστήρια μετά τη διήμερη ανάπαυλα Παρασκευής και Δευτέρας, κάτι που νομοτελειακά επηρέασε και τη ρηχή και περιφερειακή ελληνική αγορά που σήμερα επέστρεψε στην πτώση.

To διαφαινόμενο αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις για το Brexit και ότι αυτό φαίνεται να συνεπάγεται ευρύτερα, αρχίζει και «χτυπάει» τα αντανακλαστικά των αγορών και των χιλιάδων επιχειρήσεων που πλήττονται ευρύτερα. Η κλιμάκωση του εμπορικού πολέμου με την επέκταση των δασμών και στα ευρωπαϊκά προϊόντα από την πλευρά των ΗΠΑ αλλάζει επίσης τα δεδομένα, ενώ υπάρχουν και οι γεωπολιτικές εξελίξεις που μπαίνουν στο «παιχνίδι» των καταλυτών, επηρεάζοντας τη διάθεση άμυνας και κλειδώματος ρευστότητας από την πλευρά των επενδυτών.

Μέσα σ' αυτές τις συνθήκες οι περισσότεροι κύριοι ευρωπαϊκοί δείκτες σήμερα σημειώνουν πτώση άνω του 1%, με τον DAX να χάνει τις 12.000 μονάδες και τον CAC 40 τις 5.500 μονάδες, ενώ πτώση άνω του 1% σημειώνουν και οι δείκτες της ευρωπαϊκής περιφέρειας. Παράλληλα, με πτώση άνω του 1% κινούνται και οι τρεις δείκτες της Wall Street, εν μέσω ευρύτερης ανησυχίας των επενδυτών.
Εντός αυτού του κλίματος και αναλογικά με την πτώση των διεθνών δεικτών, η... ρηχή, περιφερειακή και αναδυόμενη ελληνική αγορά έβγαλε ξανά κάποιες άμυνες στην περιοχή των 820 μονάδων, κρατώντας για ακόμη μια συνεδρίαση αυτό το όριο.

Ο Γενικός Δείκτης πραγματοποιώντας την πέμπτη πτωτική συνεδρίαση στις εφτά τελευταίες, έκλεισε στις 824,06 μονάδες με απώλειες 0,66%, έχοντας χαμηλό ημέρας στις 818,90 μονάδες (-1,28%) λίγο μετά τις 14:30 μ.μ. και υψηλό στις 831,29 μονάδες. Πολύ αυξημένη ήταν η αξία συναλλαγών σήμερα που έφτασε στα 66,63 εκατ. ευρώ με τα 8,76 εκατ. ευρώ σε πακέτα κυρίως της Eurobank, με τις τράπεζες να διακινούν 37,5 εκατ. ευρώ τζίρου, έναντι μόλις 11,8 εκατ. ευρώ που διακίνησαν τη Δευτέρα!

Θυμίζουμε πως σήμερα η χώρα δανείστηκε στο ιστορικά χαμηλό επιτόκιο του 1,5% την επανέκδοση του δεκαετούς ομολόγου, με το ελληνικό δημόσιο να αντλεί από τις αγορές το ποσό των 1,5 δισ. ευρώ, ενώ οι προσφορές των επενδυτών ξεπέρασαν τα 5 δισ. ευρώ.

Σε κάθε περίπτωση, η αγορά είναι εύλογο να παρουσιάζει σημάδια μερικής κόπωσης δεδομένου ότι βρίσκεται σε ένα μεταβατικό στάδιο ύστερα από το ράλι του πρώτου 7μήνου και τη συσσώρευση και ελεγχόμενη διόρθωση του διμήνου Αυγούστου – Σεπτεμβρίου.

Πολλά «μέτωπα» είναι ανοικτά με την κυβέρνηση που χθες 7 Οκτωβρίου συμπλήρωσε τρεις μήνες στην εξουσία να «τρέχει» αλλαγές και νομοσχέδια που στόχο έχουν να ξεμπλοκάρουν τις δημιουργικές δυνάμεις και να δώσουν ώθηση στην ανάπτυξη και τις επενδύσεις.

Σ' ότι αφορά τα στατιστικά της σημερινής συνεδρίασης, στήριγμα στο Γ.Δ. στην προσπάθεια διακράτησης των 820 μονάδων έδωσαν οι ΟΤΕ (+1,33%), Jumbo (+2,14%), Motor Oil και Aegean Airlines που ήταν οι μόνες μετοχές του Large Cap που έκλεισαν θετικά.

Στον αντίποδα, οι τράπεζες πιέστηκαν, με την Πειραιώς να υποχωρεί 3,38%, την Alpha Bank -2,94%, την Εθνική -2,20% και τη Eruobank -0,36%. Από τις υπόλοιπες μετοχές του FTSE 25, απώλειες άνω του 3% είχαν οι ΔΕΗ και Viohalco, άνω του 2% έχασε η Ελλάκτωρ, ενώ άνω του 1% υποχώρησαν οι ΟΠΑΠ, ΕΛΠΕ, Τέρνα Ενεργειακή, Cenergy Holdings, Lamda Development και Σαράντης.

Στον Mid Cap για άλλη μια συνεδρίαση οι πιέσεις ήταν πολύ αυξημένες, ενώ μόνο οι AVAX και Intrakat έκλεισαν με θετικό πρόσημο. Εντύπωση προκάλεσε το νέο ισχυρότατο «άδειασμα» στη μετοχή της MLS που μετά το χθεσινό -9,34% υποχώρησε σήμερα κατά 15,04%, ενώ έφτασε έως το -20%! Η εταιρεία προέβη σε ανακοίνωση ότι δεν υπάρχει κάποια δυσμενής εξέλιξη που να οδηγεί σ' αυτή την πίεση, με τη μετοχή να μαζεύει έως το -6,50% το απόγευμα, όμως κατόπιν κρέμασε εκ νέου...

Σημαντική πτώση 7,93% κατέγραψε και η MIG στον απόηχο του ναυαγίου των διαπραγματεύσεων με το Farallon Capital, στο -5% η Νηρέας, -3,83% η Ικτίνος, -3,80% η Attica Bank, -2,96% η Intralot, -2,95% η ΙΑΣΩ, -2,60% η Παπουτσάνης κ.ο.κ. Στο σύνολο της αγοράς 28 μετοχές ενισχύθηκαν έναντι 81 που υποχώρησαν χαμηλότερα.

 

-A +A

Ροή Ειδήσεων

Παρασκευή 29/11/2019
Σελίδα με όλες τις ειδήσεις

Δημοφιλέστερα Άρθρα