Νέα πτώση στο Χ.Α. αλλά βρήκε στηρίξεις στις 720 μονάδες

Νέα πτώση στο Χ.Α. αλλά βρήκε στηρίξεις στις 720 μονάδες

Του Απόστολου Σκουμπούρη

Σε ένα άκρως αφιλόξενο κλίμα διεθνώς, όπου σύσσωμες οι αγορές «βούτηξαν» χαμηλότερα και μάλιστα με μεγάλες απώλειες, το Χ.Α. κινήθηκε χαμηλότερα, φτάνοντας να καταγράφει ισχυρές απώλειες περί το 1,50%, όμως τελικώς βρήκε κάποιες στηρίξεις κρατώντας – έστω και οριακά - τη ζώνη των 720-725 μονάδων.

Η έτσι κι αλλιώς ρηχή και περιφερειακή ελληνική αγορά δεν ακολουθεί «πιστά» το momentum των διεθνών αγορών, όπως δεν ακολούθησε επ' ουδενί το ράλι και το μακροχρόνιο bull market των προηγούμενων ετών. Αντιθέτως, «ρετουσάρεται» εξαιρετικά εύκολα, ανάλογα με τις κινήσεις κάποιων ισχυρών χαρτοφυλακίων σε κορυφαίας επιρροής «χαρτιά», όπως έγινε και σήμερα.

Μετοχές που είχαν πιεστεί το προηγούμενο διάστημα, όπως ΟΠΑΠ, Τιτάν, ΟΤΕ, ΕΛΠΕ, Motor Oil, ΔΕΗ και ΕΧΑΕ, κινήθηκαν ανοδικά βάζοντας ανάχωμα στην πτώση των τραπεζών και δη των Eurobank και Εθνική που σήμερα πιέστηκαν, ξεχωρίζοντας αρνητικά έναντι των Πειραιώς και Alpha Bank.

Ο λόγος της πίεσης αυτών των μετοχών τις προηγούμενες ημέρες οφείλεται στο ότι κάποιοι επενδυτές «άλλαξαν» τις θέσεις τους, ώστε να τοποθετηθούν στις τράπεζες και ειδικά στη Eurobank, λόγω της επανόδου της στο δείκτη MSCI Standard Greece.

Το rebalancing στη μετοχή ολοκληρώθηκε χθες, οπότε σήμερα τόσο η ίδια όσο και η Εθνική «κρέμασαν» χαμηλότερα, ενώ απεναντίας πήραν καλές ανάσες πολλά μη τραπεζικά blue chips.

Μέσα σ' αυτές τις συνθήκες ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 725,56 μονάδες με απώλειες 0,81%, σε μια συνεδρίαση που κινήθηκε από το υψηλό των 731,36 μονάδων έως το χαμηλό των 720,30 μονάδων.

Ο FTSE 25 υποχώρησε κατά 0,69%, ισχυρές πιέσεις σε ποσοστό 1,93% δέχτηκε ο Mid Cap, ενώ ο τραπεζικός δείκτης υποχώρησε κατά 2,57% χάνοντας ξανά τις 600 μονάδες με κλείσιμο στις 596,64 μονάδες.

H αξία συναλλαγών εκτοξεύτηκε στα 450,96 εκατ. ευρώ, όμως τα 397 εκατ. ευρώ ήταν πακέτα, εκ των οποίων τα 390 εκατ. ευρώ στην Εθνική Πανγαία, που σημαίνει ότι ο «καθαρός» τζίρος της συνεδρίασης ήταν περίπου 54 εκατ. ευρώ.

Πιο αναλυτικά, σήμερα το μεσημέρι πέρασαν μέσω του Χ.Α. τα πακέτα για τη μεταβίβαση της Πανγαίας ΑΕΕΑΠ στον ολλανδικό όμιλο Invel που πλέον απέκτησε τον έλεγχο. Πρόκειται για τη συμφωνία πώλησης του 32,6% της εταιρείας που μεταβιβάζεται στους Ολλανδούς, με πωλητή την Εθνική Τράπεζα.

Η συναλλαγή έγινε μέσω δύο πακέτων συνολικά 83.438.113 μετοχών στην τιμή των 4,68 ευρώ ανά μετοχή, με τη συνολική αξία της συναλλαγής να φτάνει στα 390,81 εκατ. ευρώ.

Κατά τα λοιπά, σήμερα η μετοχή της Eurobank πιέστηκε εύλογα καθώς εισήλθαν προς διαπραγμάτευση οι 1.523.163.087 μετοχές της Grivalia Properties, οι οποίες είχαν πάψει να διαπραγματεύονται από την περασμένη Παρασκευή.

Η Eurobank έκλεισε με απώλειες 6,04% στα 0,70 ευρώ, ενώ διακινήθηκε ξανά ισχυρός όγκος που έφτασε στα 26,08 εκατ. τεμάχια, μέσω τζίρου 18,48 εκατ. ευρώ! Δηλαδή η μετοχή πραγματοποίηση το 1/3 της αξίας συναλλαγών της αγοράς!

Παράλληλα, η Εθνική υποχώρησε 3,83% στα 1,9810 ευρώ κάνοντας τζίρο 11,04 εκατ. ευρώ, που σημαίνει πως μαζί με τη Eurobank έκαναν πάνω από το μισό τζίρο της αγοράς! Αντίθετα με τις ΕΤΕ και Eurobank, οι Πειραιώς και Alpha Bank ενισχύθηκαν κατά 2,93% και 1,39% αντίστοιχα.

Με απώλειες άνω του 1% έκλεισαν στον Large Cap και οι Coca Cola HBC, Σαράντης, Viohalco, Cenergy Holdings, Jumbo, Aegean Airlines και Ελλάκτωρ. Στον αντίποδα, όπως προαναφέρθηκε, καλές στηρίξεις έδωσαν μετοχές όπως Τιτάν +3,34%, ΟΠΑΠ +1,67%, ΟΤΕ +1,07%, ΕΛΠΕ +1,17%, ΑΔΜΗΕ +1,78% και ΓΕΚ Τέρνα +1,15%.

Νέα ιστορικά χαμηλά για Intralot με πτώση 8,63%

Στο χώρο του Mid Cap οι πιέσει ήταν σχεδόν καθολικές, καθώς ελάχιστα χαρτιά διασώθηκαν. Κυριάρχησε η νέα ισχυρή πτώση κατά 8,63% της Intralot που έκλεισε σε νέα ιστορικά χαμηλά και στα 0,3230 ευρώ με όγκο που ξεπέρασε το 1 εκατ. τεμάχια!

Σημαντική πτώση άνω του 4% είχε η Παπουτσάνης, άνω του 3% έχασαν οι AVAX, MIG, Space Hellas και άνω του 2% οι Κλουκίνας Λάππας και Πλαστικά Θράκης. Τέλος, απώλειες πλέον του 1% είχαν οι Intracom Holdings, Πετρόπουλος, Τεχνική Ολυμπιακή και AS Company.

Στην ευρύτερη αγορά, κάποια θετική κινητικότητα υπήρξε σε τίτλους όπως Ιντερτέκ, ΑΝΕΚ, Paperpack, Νάκας, Autohellas, ΕΛΒΕ και Μύλοι Λούλοι, ενώ υποχώρησαν οι Μουζάκης, Σελόντα, Έλαστρον, Μοτοδυναμική, Revoil, Αλουμύλ και Έλτον. Στο σύνολο της αγοράς 44 τίτλοι ενισχύθηκαν έναντι 55 που υποχώρησαν.