Συνεδρίαση… ροντέο στο Χρηματιστήριο με μάχες short και long

Συνεδρίαση… ροντέο στο Χρηματιστήριο με μάχες short και long

Συνεδρίαση… ροντέο είναι η σημερινή στο ελληνικό χρηματιστήριο εν μέσω μεγάλων διακυμάνσεων και διαρκών εναλλαγών στα πρόσημα δεικτών και μετοχών, κάτι που αντανακλά τη γενικότερη σύγχυση και την ανασφάλεια που υπάρχει στις τάξεις των επενδυτών ύστερα από όσα έχουν λάβει χώρα εσχάτως, που έχουν φέρει πτώση 7,74% στο Γενικό Δείκτη και 14% στις τράπεζες αυτή την εβδομάδα. 

Εν μέσω εναλλαγών στην ψυχολογία και τα πρόσημα λοιπόν, η αγορά μετά το μεσημέρι κάνει μια προσπάθεια μερικής εξισορρόπησης και αποφυγής να κατρακυλήσει σε νέα χαμηλά εφτά μηνών, καθώς οι ακρότητες που επικράτησαν όλες τις τελευταίες ημέρες οδηγώντας και μετοχές της πραγματικής οικονομίας σε μεγάλη πτώση, φέρνουν κάποιες αγορές. 

Πιο αναλυτικά, πλέον τα πρόσημα στο σύνολο της αγοράς είναι μοιρασμένα, με 54 ανοδικές και 51 πτωτικές μετοχές, ενώ μεικτή είναι η εικόνα τόσο στον FTSE 25 όσο και στο χώρο του Mid Cap. Στηρίξεις στο Γ.Δ. δίνουν μετοχές της πραγματικής οικονομίας όπως Viohalco, Ελλάκτωρ, ΟΤΕ, ΕΥΔΑΠ, Τιτάν, ΔΕΗ, Lamda Development και ΑΔΜΗΕ. 

Η Viohalco που ολοκληρώνει έναν εξαιρετικό μήνα καθώς κερδίζει χωρίς τη σημερινή συνεδρίαση άνω του 9%, έχει μεγάλη διακύμανση σήμερα, καθώς έφτασε να ενισχύεται έως και 10,95%, ενώ πλέον κερδίζει 1,46%. Καλή εικόνα επίσης έχουν μετοχές όπως Ελλάκτωρ, Εθνική (γύρισε από πτώση 3,71% ξεχωρίζοντας σήμερα στον κλάδο), ΟΤΕ (υπερβολικό το -8,27% χθες), ΕΥΔΑΠ, Τιτάν, Σαράντης και ΕΛΠΕ. 

Αρχικά η αγορά πιέστηκε σημαντικά εν μέσω γενικευμένης σύγχυσης φημών, δημοσιευμάτων και διαρροών για νέο ξεκίνημα διεργασιών στον τραπεζικό κλάδο με αιχμή την Πειραιώς, κάτι που έφερε σημαντικούς κλυδωνισμούς, τόσο στη συγκεκριμένη μετοχή, όσο και σε όλο τον κλάδο. Η τράπεζα προχώρησε σε ανακοίνωση διευκρινίσεων, κάτι που βοήθησε να περιοριστούν οι πιέσεις. 

Ο Γενικός Δείκτης του Χ.Α. μολονότι αρχικά έπεσε έως το χαμηλό των 550,11 μονάδων όταν υποχωρούσε 2,62% στις 11:13 π.μ. όμως σταδιακά η πτώση περιορίστηκε και πλέον διαπραγματεύεται στις 566 μονάδες με άνοδο 0,22%. 

Ο FTSE 25 έχει επίσης βελτιώσει την εικόνα του καθώς διαπραγματεύεται στις 1.321 μονάδες με οριακή πτώση 0,18%, ενώ στο χαμηλό ημέρας κατήλθε έως τις 1.285,98 μονάδες υποχωρώντας 2,86%, επίπεδα που είναι τα χαμηλότερα εφτά και πλέον μηνών (από 23 Μαρτίου 2020). Ο τραπεζικός δείκτης διαπραγματεύεται στις 233 μονάδες με πτώση 1,19%, ενώ στο χαμηλό ημέρας έφτασε να υποχωρεί έως και 6,14%, κατρακυλώντας στις 221,87 μονάδες που είναι νέα ιστορικά χαμηλά. 

Σε ό,τι αφορά την Πειραιώς, η μετοχή έχει διακύμανση σήμερα 22%, καθώς έφτασε να υποχωρεί έως 20,77% αρχικά, ενώ πλέον χάνει 4,31%. Στον κλάδο μόνο οι Εθνική και Ελλάδος κινούνται θετικά, ενώ υποχωρούν και οι Attica Bank, Eurobank, Alpha Bank. Στον ευρύτερο Large Cap, πιέσεις δέχονται μετοχές όπως Jumbo (απώλειες 20% τον Οκτώβριο), ΓΕΚ Τέρνα, Fourlis, ΟΛΠ κ.λπ. 

Στο χώρο του Mid Cap, ξεχωρίζει ξανά η θυγατρική της Viohalco Cenergy Holdings που ενισχύεται κατά 8,30% ενώ έφτασε έως το +10,07%, «χτίζοντας» στο 23% που ήδη έχει κατά τη διάρκεια του Οκτωβρίου. Καλή εικόνα έχουν επίσης οι ΟΛΘ, ΕΥΑΘ, Πλαίσιο, MIG, Κρι Κρι, AVAX και Intracom Holdings, ενώ υποχωρούν οι Έλτον, Intrakat, Ολυμπιακή Τεχνική, Autohellas κ.λπ. 

Η αξία συναλλαγών που χθες ξεπέρασε τα 82 εκατ. ευρώ και ήταν η μεγαλύτερη του τελευταίου τριμήνου, διαμορφώνεται στα 35 εκατ. ευρώ σήμερα, κινούμενη σε σαφώς ηπιότερο τέμπο. 

Ισχυρή πτώση τον Οκτώβριο και το 10μηνο του 2020 

Σε επίπεδο 10μήνου 2020 και ενώ απομένει η σημερινή συνεδρίαση, ο Γενικός Δείκτης του Χ.Α. υποχωρεί σε ποσοστό 38,37%, ο FTSE 25 χάνει 42,43%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης καταγράφει πτώση 73,30%! O Mid Cap έχει πιο ανθεκτική εικόνα καθώς υποχωρεί κατά 28,55%. 

Σε επίπεδο Οκτωβρίου, ο Γενικός Δείκτης υποχωρεί κατά 9,58% κλείνοντας πτωτικά στις 10 από τις 13 τελευταίες συνεδριάσεις, ο FTSE 25 χάνει 11,40% κλείνοντας με πτώση στις 11 από τις 13 τελευταίες συνεδριάσεις, ενώ ο τραπεζικός δείκτης έχει μηνιαίες απώλειες 22,05%, έχοντας μόλις δύο θετικά κλεισίματα στις τελευταίες 14 συνεδριάσεις! Συνολικά, στις είκοσι – χωρίς τη σημερινή – συνεδριάσεις του Οκτώβρη, ο τραπεζικός δείκτης έχει κλείσει θετικά μόλις στις πέντε.