Νέα ισχυρή πτώση σε τράπεζες και FTSE με μικρό τζίρο στο ΧΑ

Νέα ισχυρή πτώση σε τράπεζες και FTSE με μικρό τζίρο στο ΧΑ

Παρά το μπαράζ των μέτρων στήριξης αλλά και την απαγόρευση του short selling από σήμερα σε πολλές μεγάλες αγορές της Ευρώπης αλλά και το Χ.Α., οι ευρωπαϊκοί δείκτες καταγράφουν νέα μεγάλη πτώση έως και 5%, ενώ σημαντικές απώλειες καταγράφει και το ελληνικό χρηματιστήριο με τις τράπεζες στην αιχμή των πιέσεων.

Πιο αναλυτικά, ο Γενικός Δείκτης σε μια συνεδρίαση με μειωμένο τζίρο έχει κατέλθει στις 476 μονάδες καταγράφοντας πτώση 3,17%, ενώ ο τζίρος διαμορφώνεται μόλις στα 27 εκατ. ευρώ.

Το χτύπημα στην εγχώρια επιχειρηματικότητα είναι τεράστιο, όπως εύκολα μπορεί να αντιληφθεί κανείς από τα μέτρα που ανακοίνωσε και η κυβέρνηση σήμερα το μεσημέρι, ενώ η επόμενη ημέρα, μετά το πέρας αυτής της περιπέτειας, πολλά θα έχουν αλλάξει.

Όλα τα χρηματιστήρια συνεχίζουν να προεξοφλούν εξαιρετικά δυσμενείς εξελίξεις στην παγκόσμια οικονομία αλλά και στις επιμέρους οικονομίες των χωρών, καθώς η ανθρωπότητα βρίσκεται σ’ ένα ασύμμετρο πόλεμο άνευ προηγουμένου, που ακυρώνει ολόκληρη τη λειτουργία της οικονομικής και επιχειρηματικής δραστηριότητας.

Τα οριζόντια μέτρα γενικευμένης καραντίνας έχουν αρχίσει και χτυπούν συστημικά τις οικονομίες, τις επιχειρήσεις και κατ’ επέκταση ολόκληρη την επενδυτική και χρηματοπιστωτική βιομηχανία, προξενώντας ήδη τεράστια καταστροφή.

Έτσι, παρά τα μέτρα στήριξης που ανακοινώνονται από τις κυβερνήσεις, οι αγορές συνεχίζουν να διαβάζουν αρνητικά τις εξελίξεις.

Θυμίζουμε πως από σήμερα η ελληνική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, ακολουθώντας το παράδειγμα των ρυθμιστικών αρχών άλλων χωρών όπως Γαλλίας, Ιταλίας, Ισπανίας και Βελγίου, προχώρησε στην απαγόρευση του short selling από τη σημερινή συνεδρίαση και έως τις 24 Απριλίου.

Παρά την απαγόρευση του short selling, οι πιέσεις συνεχίζονται στο Χ.Α. με τις τράπεζες να υποχωρούν εκ νέου έως 12%, προεξοφλώντας πολύ άσχημες εξελίξεις, είτε με νέο «φόρτωμα» κόκκινων δανείων, είτε με ακύρωση όλων των έως τώρα κινήσεων «καθαρισμού» των χαρτοφυλακίων τους από τα τοξικά των τελευταίων ετών.

Εθνική, Alpha Bank, Aegean Airlines και ΓΕΚ Τέρνα υποχωρούν άνω του 10%, ενώ μεγάλες πιέσεις δέχονται μετοχές όπως Motor Oil, Coca Cola HBC, Fourlis, Eurobank, ΟΛΠ, ΑΔΜΗΕ, Σαράντης κ.α., ενώ θετικά κινούνται οι ΟΤΕ (+6,16%) και ΔΕΗ.

Στο χώρο του Mid Cap, πτώση καταγράφουν τίτλοι όπως Intrakat, ΙΑΣΩ, Cenergy Holdings, Πλαίσιο Computers, Πλαστικά Θράκης, MIG, Autohellas, Ολυμπιακή Τεχνική κ.α., ενώ θετική κίνηση κάνουν οι Intracom Holdings, Κέκροπας, ΟΛΘ, Profile και Κρι Κρι. Στο σύνολο της αγοράς η εικόνα είναι αλλαγμένη, καθώς 32 μετοχές ενισχύονται έναντι 64 που υποχωρούν.