Μικτές τάσεις στη Wall με το βλέμμα στη Fed

Μικτές τάσεις στη Wall με το βλέμμα στη Fed

Μικτά πρόσημα για τους τρεις βασικούς δείκτες της Wall Street στη σημερινή συνεδρίαση, με τους επενδυτές να αξιολογούν μια σειρά μακροοικονομικών μεγεθών για την κατάσταση της αμερικάνικης οικονομίας και να αναμένουν την αυριανή ανακοίνωση της απόφασης της επιτροπής νομισματικής πολιτικής της Fed που ξεκίνησε σήμερα να συνεδριάζει.

Σε αυτό το κλίμα, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones κέρδισε 22 μονάδες (0,13%) ολοκληρώνοντας τις συναλλαγές στις 17.251 μονάδες και ο τεχνολογικός Nasdaq που σημείωσε απώλειες 21 μονάδων (0,45%) έκλεισε στις 4.728 μονάδες. Ο S&P 500 έχασε 3 μονάδες (0,18%) και έκλεισε στις 2.022 μονάδες

O Dow Jones έφτασε να χάνει μέχρι και 108 μονάδες κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης αλλά ανέκαμψε και με τη βοήθεια της Apple που η μετοχή της κέρδισε περίπου 2% , μετά την έκθεση της Morgan Stanley με την οποία εκτιμά ότι η ζήτηση των iphone θα αυξηθεί με τη μεγαλύτερη αύξηση να προέρχεται από την Κίνα.

H επιτροπή χάραξης νομισματικής πολιτικής της Fed θα ανακοινώσει αύριο την απόφασή της σχετικά με τα βασικά επιτόκια και στη συνέχεια η επικεφαλής της Κεντρικής Τράπεζας κ. Janet Yellen θα παραχωρήσει συνέντευξη τύπου ώστε να εξηγήσει μεταξύ άλλων και το σκεπτικό της απόφασης.


Στα μάκρο της ημέρας, μείωση για δεύτερο διαδοχικό μήνα εμφάνισαν οι λιανικές πωλήσεις στις ΗΠΑ το Φεβρουάριο, σύμφωνα με τα νέα στοιχεία, τα οποία έδειξαν και πιο αδύναμα τα αποτελέσματα του Ιανουαρίου, σε σχέση με τις αρχικές εκτιμήσεις.

Την ίδια ώρα πτώση 0,2% εμφάνισαν οι τιμές χονδρικής στις ΗΠΑ το Φεβρουάριο, καταγράφοντας την πέμπτη πτώση σε διάστημα επτά μηνών, κυρίως λόγω των χαμηλότερων τιμών βενζίνης και τροφίμων. Εξαιρουμένων των ευμετάβλητων κατηγοριών των τροφίμων, της ενέργειας και του εμπορίου, ο δομικός δείκτης ενισχύθηκε κατά 0,1% το Φεβρουάριο.

Σημαντική βελτίωση παρουσίασε ο μεταποιητικός δείκτης Empire State το Μάρτιο, σε μια ένδειξη ότι ο βιομηχανικός τομέας μπορεί να σταθεροποιείται έπειτα από πολλούς μήνες αδυναμίας.

Οι τιμές του πετρελαίου σήμερα υποχώρησαν φτάνοντας σε χαμηλό εβδομάδας, με τις ανησυχίες για την παγκόσμια πλεονασματική προσφορά  να επανέρχονται, δίνοντας τέλος στο ράλι των τιμών που σημειώθηκε τις τελευταίες εβδομάδες. Οι ελπίδες για συνεννόηση μείωση της παραγωγής από τους κυριότερους παραγωγούς , μελών και μη του OPEC, έχουν αποδειχθεί μέχρι στιγμής φρούδες.

Στα εταιρικά νέα,  η μετοχή της Valeant Pharmaceuticals International Inc. κατέρρευσε κατά 51% μετά την αλλαγή των προβλέψεων της εταιρείας για το τρέχον τρίμηνο που περιέχουν τα προκαταρκτικά αποτελέσματα του τελευταίου τριμήνου του έτους και δεν ανταποκρίνονται στις εκτιμήσεις των αναλυτών.

Η μετοχή της FactSet Research Systems Inc. υποχώρησε κατά 5,27% παρά την ανακοίνωση αύξησης κερδών κατά 10% το τελευταίο τρίμηνο.

Την ίδια ώρα, η μετοχή της Avon Products Inc. έχασε 8,22% μετά την ανακοίνωση τη εταιρείας ότι θα προβεί σε περικοπή 2.500 θέσεων εργασίας και μεταφοράς των κεντρικών της γραφείων στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Nωρίτερα, διακόπηκε το διήμερο μίνι ράλι που πραγματοποίησαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, στον απόηχο της κεντρικής τράπεζας της Ιαπωνίας. Από την έναρξη της συνεδρίασης οι ευρωπαϊκοί δείκτες βρέθηκαν σε αρνητικό έδαφος, έπειτα από την απόφαση της κεντρικής τράπεζας της Ιαπωνίας να διατηρήσει αμετάβλητο το βασικό της επιτόκιο.