Μικτά πρόσημα στις ευρωαγορές

Μικτά πρόσημα στις ευρωαγορές

Με θετικά πρόσημα και νέα ρεκόρ διαπραγματεύονται οι κυριότεροι ευρωπαϊκοί δείκτες στις πρώτες συναλλαγές της εβδομάδας καθώς αίρονται σταδιακά οι ταξιδιωτικοί περιορισμοί.

Αναλυτικότερα, ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 ενισχύεται οριακά κατά 0,06% και κινείται στις 445,12 μονάδες, με ώθηση από τον κλάδο των πρώτων υλών που σημειώνει άνοδο 2,4%, ενώ ενδοσυνεδριακά κατέγραψε νέο ιστορικό υψηλό στις 446,19 μονάδες.

Στα επιμέρους ταμπλό, ο γερμανικός DAX υποχωρεί οριακά κατά 0,1% και κινείται στις 15.386 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 καταγράφει μικρές απώλειες 0,12% στις 6.378 μονάδες, ενώ ο βρετανικός FTSE 100 ενισχύεται κατά 0,16% στις 7.164,18 μονάδες.

Καλύτερες επιδόσεις παρουσιάζει η περιφέρεια, όπου ο ΙΒΕΧ 35 κινείται σε υψηλά έτους στις 9.126 μονάδες, με άνοδο 0,2%, όπως και ο ιταλικός FTSE MIB που καταγράφει άνοδο 0,5% στις 24.730 μονάδες.

Χθες, Κυριακή, η βρετανική κυβέρνηση ανακοίνωσε την «πράσινη» λίστα της, η οποία περιλαμβάνει τις χώρες που μπορούν να επισκεφθούν οι πολίτες από τις 17 Μαΐου χωρίς να χρειάζεται να μπουν σε καραντίνα κατά την επιστροφή τους, ωστόσο παρά την ανακοίνωση οι μετοχές των βρετανικών αεροπορικών IAG, easyJet και Wizz Air υποχωρούν άνω του 1,5%.

Αντίθετα, με άλμα περίπου 10% διαπραγματεύεται ο τίτλος της γερμανική BioNTech, αφότου η εταιρεία ανακοίνωσε τα σχέδιά της για δημιουργία νέου εργοστασίου παραγωγής εμβολίων mRNA στη Σιγκαπούρη.

Στις υπόλοιπες εξελίξεις που παρακολουθούν οι επενδυτές, η Colonial Pipeline που λειτουργεί το μεγαλύτερο δίκτυο μεταφοράς υγρών καυσίμων στις ΗΠΑ την Παρασκευή έπεσε θύμα κυβερνοεπίθεσης και αποφάσισε να απενεργοποιήσει προσωρινά για προληπτικούς λόγους κάποια από τα ηλεκτρονικά της συστήματα.

Από την πλευρά της, η υπουργός Εμπορίου των ΗΠΑ Τζίνα Ραϊμόντο δήλωσε στο CBS ότι αποκατάσταση της λειτουργίας του αγωγού είναι άμεση προτεραιότητα για την κυβέρνηση Μπάιντεν και η Ουάσινγκτον εργάζεται προκειμένου να αποφύγει πιο σοβαρές διακοπές στην τροφοδοσία καυσίμων, βοηθώντας την Colonial να αποκαταστήσει τη λειτουργία του αγωγού το συντομότερο δυνατό.