Μικτά πρόσημα στις ευρωαγορές ενώ αυξάνονται οι ανησυχίες για την εξέλιξη της πανδημίας

Μικτά πρόσημα στις ευρωαγορές ενώ αυξάνονται οι ανησυχίες για την εξέλιξη της πανδημίας

Μικτές τάσεις κατέγραψαν την Τρίτη οι κυριότερες ευρωπαϊκές χρηματιστηριακές αγορές, με τους επενδυτές να εμφανίζονται επιφυλακτικοί, προσπαθώντας να αποκωδικοποιήσουν τόσο τις εξελίξεις στην πορεία της πανδημίας του κορονοϊού όσο και το κλίμα που διαμορφώνεται στις οικονομίες της Ευρωζώνης, οι οποίες προσπαθούν να συνέλθουν από τις επιπτώσεις του παρατεταμένου lockdown.

Αναλυτικότερα, ο πανευρωπαϊκός δείκτης STOXX 600 κατέγραψε οριακές απώλειες 0,07% και διαμορφώθηκε στις 363,39 μονάδες, με τον τομέα της υγείας να υποχωρεί κατά 1,3$%, ενώ άνοδο 2,4% κατέγραψαν οι μετοχές πετρελαϊκών εταιρειών και εταιρειών φυσικού αερίου.

Στους εγχώριους δείκτες, ο γερμανικός DAX κατέγραψε απώλειες 0,36% υποχωρώντας στις 12.600 μονάδες, ενώ στην Γαλλία ο δείκτης CAC 40 διαμορφώθηκε στις 4.889 μονάδες, ενισχυμένος κατά 0,28%.

Αντίστοιχη εικόνα και στο Λονδίνο, με τον βρετανικό FTSE 100 να ενισχύεται οριακά κατά 0,05% στις 6.036 μονάδες, ενώ κέρδη 1,21% σημείωσε ο δείκτης FTSE MIB στο Μιλάνο, που έκλεισε στις 19.613 μονάδες. Τέλος, ο ισπανικός δείκτης IBEX 35 έκλεισε στις 7.021 μονάδες, σημειώνοντας άνοδο 0,67%.

Στην Ευρωζώνη ο PMI σημείωσε ανάπτυξη για πρώτη φορά από τον Απρίλιο του 2019, ενώ στις ΗΠΑ ο ISM έφτασε στο υψηλότερο επίπεδο από τον Μάρτιο του 2019. Ωστόσο, και εκτός Ευρωζώνης, ο δείκτης μεταποιητικής δραστηριότητας της Κίνας αυξήθηκε περισσότερο του αναμενόμενου τον Ιούλιο, ενώ και στις ΗΠΑ η μεταποιητική δραστηριότητα συνέχισε να ανακάμπτει τον Ιούλιο.

Παράλληλα, το επενδυτικό ενδιαφέρον παραμένει προσηλωμένο και στις διαπραγματεύσεις μεταξύ Δημοκρατικών και Ρεπουμπλικάνων στις ΗΠΑ για το νέο πακέτο τόνωσης της οικονομίας από τον αντίκτυπο του κορονοϊού.

Εν τω μεταξύ, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας προειδοποίησε χθες ότι, παρά τις ισχυρές ελπίδες για εμβόλιο, είναι πιθανόν να μην υπάρξει ποτέ πανάκεια για την COVID-19" και ότι ο δρόμος προς την κανονικότητα θα είναι μακρύς, καθώς την περασμένη Παρασκευή σημειώθηκε ο μεγαλύτερος ημερήσιος αριθμός νέων κρουσμάτων διεθνώς.

Στα εταιρικά αποτελέσματα, η BP ανακοίνωσε ζημιές 16,8 δισ. δολαρίων και μείωση του μερίσματός της στο ήμισυ, η Diageo ανακοίνωσε πως τα κέρδη της μειώθηκαν σχεδόν στο ήμισυ, ενώ η EasyJet αναμένει περιορισμό των ζημιών της στο δ’ τρίμηνο.