Μικτά πρόσημα στις ευρωαγορές εν μέσω γενικότερης αβεβαιότητας

Μικτά πρόσημα στις ευρωαγορές εν μέσω γενικότερης αβεβαιότητας

Σε αναζήτηση κατεύθυνσης βρίσκονται για ακόμα μία ημέρα οι κυριότεροι ευρωπαϊκοί δείκτες, εντός περιβάλλοντος γενικότερης αβεβαιότητας που επικρατεί στις παγκόσμιες αγορές με τους επενδυτές να παρακολουθούν τις εξελίξεις στην πορεία της πανδημίας καθώς η επιχείρηση εμβολιασμού του πληθυσμού βρίσκεται σε εξέλιξη συναντώντας όμως αρκετά προσκόμματα.

Ειδικότερα, ο πανευρωπαϊκός δείκτης που ξεκίνησε τις συναλλαγές του με αρνητικό πρόσημο πλέον κινείται με οριακή άνοδο 0,1% στις 408,12 μονάδες.

Στα υπόλοιπα ευρωπαϊκά ταμπλό, ο γερμανικός DAX καταγράφει μικρές απώλειες 0,23% και κινείται στις 13.840 μονάδες, ενώ ο γαλλικός CAC 40 ενισχύεται κατά 0,3% στις 5.540 μονάδες και ο βρετανικός FTSE 100 παραμένει σχεδόν αμετάβλητος με οριακή άνοδο 0,06% στις 6.659 μονάδες.

Παρόμοια είναι η εικόνα που παρουσιάζουν και οι αγορές της ευρωπαϊκής περιφέρειας, όπου στην Ιταλία ο FTSE MIB υποχωρεί στις 21.957 μονάδες με μικρή πτώση 0,14%, ενώ στην Ισπανία ο IBEX 35 ενισχύεται κατά 0,3% και βρίσκεται στις 7.987 μονάδες.

Στις εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας, ο αριθμός των κρουσμάτων κορονοϊού ξεπέρασε τα 100 εκατομμύρια παγκοσμίως, σύμφωνα με καταμέτρηση του Reuters, ενώ η Ευρώπη -η πλέον πληγείσα περιοχή του πλανήτη - ανακοινώνει αυτή την περίοδο περίπου ένα εκατομμύριο νέα κρούσματα σχεδόν κάθε τέσσερις ημέρες.

Την ίδια ώρα, απαντήσεις σχετικά με τις καθυστερήσεις που έχουν παρατηρηθεί στη διανομή των εμβολίων στην ΕΕ έδωσε ο διευθύνων σύμβουλος της AstraZeneca Πασκάλ Σοριό, σε συνέντευξή του στην La Repubblica, λέγοντας πως η εταιρεία του δεν έχει αδικήσει την ΕΕ, αλλά οι μονάδες παραγωγής των εμβολίων που προορίζονται για την κάλυψη των αναγκών των κρατών μελών έχουν για την ώρα «τη χαμηλότερη παραγωγικότητα στο δίκτυο».

Σημειώνεται ότι χθες το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο αναθεώρησε ανοδικά την πρόβλεψη του για την παγκόσμια οικονομία το 2021, τοποθετώντας την ανάπτυξη στο 5,5% έναντι του 5,2%, υπογραμμίζοντας όμως ότι τα νέα κύματα του ιού και οι μεταλλάξεις του δημιουργούν ανησυχίες για τις προοπτικές.

Ωστόσο, για την οικονομία της Ευρωζώνης το ΔΝΤ προβλέπει σημαντικά χαμηλότερο ρυθμό ανάπτυξης το 2021 και συγκεκριμένα 4,2% έναντι 5,2% που προέβλεπε τον Οκτώβριο, ενώ για το 2022 προβλέπει ανάπτυξη 3,6% έναντι 3,1%, αντίστοιχα.