Μικτά πρόσημα αλλά και ρεκόρ στην Wall Street ενόψει εβδομάδας αποτελεσμάτων

Μικτά πρόσημα αλλά και ρεκόρ στην Wall Street ενόψει εβδομάδας αποτελεσμάτων

Αναζητώντας κατεύθυνση ξεκίνησε την εβδομάδα η αμερικανική αγορά, με τους τρεις βασικούς δείκτες της Wall Street να εμφανίζουν διαφορετικά πρόσημα καθώς οι επενδυτές τηρούν στάση αναμονής ενόψει της σειράς εταιρικών αποτελεσμάτων που θα ανακοινωθούν τις επόμενες ημέρες.

Συγκεκριμένα, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones κινείται με απώλειες 168 μονάδων ή 0,5% στις 30.828, ωστόσο ο διευρυμένος S&P 500 ενισχύεται κατά 0,3% κινούμενος στις 3.852 μονάδες και ο τεχνολογικός Nasdaq πραγματοποιεί ράλι άνω του 1,1% έχοντας σημειώσει νέο ιστορικό υψηλό στις 13.728 μονάδες με ώθηση από τους τίτλους των των τεχνολογικών κολοσσών που εμφάνισαν υπεραποδόσεις εντός του 2020.

Ειδικότερα, η Apple πραγματοποιεί ράλι άνω του 4%, η Tesla ενισχύεται κατά 2%, η Facebook κατά 1,8% και η Microsoft άνω του 1%, ενόψει των ανακοινώσεων που θα κάνουν και οι τέσσερις εντός εβδομάδας για τις επιδόσεις τους το τελευταίο τρίμηνο του περασμένου έτους, με την αγορά να προεξοφλεί ότι θα ξεπεράσουν τις εκτιμήσεις των αναλυτών.

«Η Wall αναμένει ισχυρά αποτελέσματα από την Apple την Τετάρτη, με την εταιρεία να αναμένεται πως θα νικήσει εύκολα τις εκτιμήσεις σε όλα της τα μεγέθη της», έγραψε χαρακτηριστικά ο αναλυτής της Wedbush Νταν Άιβς, ο οποίος αύξησε την τιμή στόχο 12 μηνών για τη μετοχή της Apple στα 175 δολάρια.

Σημειώνεται ότι η «σεζόν» των αποτελεσμάτων έχει ξεκινήσει ήδη πολύ δυνατά, με το 73% των εταιρειών που έχουν ανακοινώσει τις επιδόσεις τους μέχρι σήμερα να έχουν κινηθεί άνω των εκτιμήσεων.

Η τρέχουσα εβδομάδα άλλωστε θα είναι η πλέον φορτωμένη από πλευράς ανακοινώσεων, με σχεδόν το 1/4 των εταιρειών του S&P 500 (επιχειρήσεις που αντιπροσωπεύουν το 39% περίπου της συνολικής αξίας του δείκτη) να παρουσιάζουν αποτελέσματα, ενώ την Τετάρτη θα πραγματοποιηθεί η πρώτη συνεδρίαση της επιτροπής νομισματικής πολιτικής της Fed επί προεδρίας Μπάιντεν και την Πέμπτη αναμένεται η ανακοίνωση για το ρυθμό ανάπτυξης της αμερικανικής οικονομίας στο τέταρτο τρίμηνο του 2020, ένα από τα σημαντικότερα θεμελιώδη οικονομικά μεγέθη.

Στις υπόλοιπες εξελίξεις που παρακολουθούν οι επενδυτές, τα βλέμματα παραμένουν στραμμένα στο νέο πακέτο τόνωσης της οικονομίας ύψους 1,9 τρισ. δολαρίων που προωθεί ο πρόεδρος Μπάιντεν και στο οποίο αντιτίθενται αρκετοί Ρεπουμπλικανοί του Κογκρέσου.

Στο μέτωπο της πανδημίας, οι αριθμοί κρουσμάτων και νεκρών συνεχίζουν να αυξάνονται, αλλά οι εκτιμήσεις των αναλυτών συνεχίζουν να βλέπουν επιστροφή της ανάπτυξης αργότερα εντός του έτους.

«Συνεχίζουμε να αναμένουμε ότι η μείωση των κινδύνων του ιού λόγω μαζικού εμβολιασμού σε συνδυασμό με τη δημοσιονομική στήριξη για τις καταναλωτικές δαπάνες θα οδηγήσει σε έκρηξη της κατανάλωσης στα μέσα του έτους και σε πολύ ισχυρή ανάπτυξη το 2021», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Τζαν Χάτζιους, επικεφαλής οικονομολόγος της Goldman Sachs, σε σημείωμα προς τους πελάτες της το σαββατοκύριακο, προσθέτοντας ότι «προς το παρόν προβλέπουμε αύξηση του ΑΕΠ κατά 6,6% σε ετήσια βάση,  δυόμιση φορές άνω των εκτιμήσεων».