Μικτά πρόσημα στη Wall Street στη σκιά των ομολόγων

Μικτά πρόσημα στη Wall Street στη σκιά των ομολόγων

Διαφορετική κατεύθυνση ακολουθούν οι βασικοί δείκτες της αμερικανικής εβδομάδας στο ξεκίνημα της χρηματιστηριακής εβδομάδας, καθώς την ώρα που ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones ενισχύεται άνω των 200 μονάδων οι S&P 500 και Nasdaq δέχονται πιέσεις με φόντο το άλμα που καταγράφουν οι αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων.

Ειδικότερα, ο Dow Jones σημειώνει άνοδο 0,65% και κινείται στις 35.025 μονάδες, ενώ ο διευρυμένος δείκτης S&P 500 υποχωρεί κατά 0,3% και διαπραγματεύεται στις 4.442 μονάδες, όπως και ο τεχνολογικά σταθμισμένος Nasdaq που εμφανίζει απώλειες άνω του 1% κινούμενος στις 14.885 μονάδες.

Η διαφοροποίηση δείχνει να οφείλεται κατά βάση στην ισχυρή άνοδο που καταγράφουν οι τίτλοι του αμερικανικού δημοσίου, οδηγώντας σε κλοιό πωλήσεων τις λεγόμενες μετοχές ανάπτυξης, καθώς το 10ετές ΗΠΑ ξεπέρασε εντός της ημέρας και το 1,5% φτάνοντας στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων τριών μηνών από το 1,3% που ήταν στα τέλη Αυγούστου.

Σε αυτό το κλίμα, οι κολοσσοί της τεχνολογία σημειώνουν σημαντική πτώση με τις Apple και Microsoft στο -1,7% η καθεμία, την ώρα που η Amazon χάνει 2,3%, η Nvidia 3,2%, ενώ και οι Alphabet και Facebook σημειώνουν πτώση άνω του 1%.

Αντίθετα, στην κορυφή του Dow Jones βρίσκονται μετοχές ανάπτυξης όπως η Boeing (+3%) και Caterpillar (+2,3%), μαζί με τις τράπεζες που πάντα εκτιμάται ότι ευνοούνται από την αύξηση των αποδόσεων των ομολόγων (Goldman Sachs και JPMorgan Chase στο +2,4% η καθεμία), ενώ ισχυρή άνοδο σημειώνει και η Chevron (+3%) με το ράλι στις τιμές των ενεργειακών εμπορευμάτων να συνεχίζεται ακάθεκτο.

Ειδικότερα, το Brent βλέπει την τιμή του σήμερα μια ανάσα από τα 80 δολάρια το βαρέλι, κάτι που εκτιμάται πως οφείλεται στην ανησυχία της αγοράς για τον παρατεταμένο αντίκτυπο των διαταραχών στην προσφορά και τις πιθανές αναλήψεις αποθεμάτων που θα χρειαστούν για να καλύψουν τη ζήτηση από τα διυλιστήρια.

Παράλληλα, η Goldman Sachs εκτίμησε πως το ράλι των διεθνών τιμών του πετρελαίου θα συνεχιστεί τουλάχιστον προς τα 90 δολάρια το βαρέλι, αναβαθμίζοντας την προηγούμενη πρόβλεψή - στόχο για 80 δολάρια το βαρέλι.