Μικρές μεταβολές στη Wall Street

Μικρές μεταβολές στη Wall Street

Mεικτά πρόσημα σήμερα για τους τρεις βασικούς δείκτες της Wall Street σε μια συνεδρίαση με αρκετές διακυμάνσεις, όπου οι δείκτες κινήθηκαν για αρκετή ώρα με θετικό και αρνητικό πρόσημο. Οι επενδυτές προσπαθούσαν να αξιολογήσουν τις συνέπειες από την πτώση της τιμής του πετρελαίου αλλά και από τις γεωπολιτικές εξελίξεις που βρίσκονται σε έξαρση λόγω των γεγονότων με τις τρομοκρατικές επιθέσεις που έλαβαν χώρα στο Παρίσι την προηγούμενη Παρασκευή. Παράλληλα σήμερα δημοσιεύτηκαν εκθέσεις με μακροοικονομικά στοιχεία που όσο πλησιάζουμε προς την επόμενη συνεδρίαση της Fed στα μέσα Δεκεμβρίου, αποκτούν ιδιαίτερη βαρύτητα καθώς είναι εκείνα που δείχνουν σε ποια κατάσταση βρίσκεται η αμερικάνικη Οικονομία.

Ανάμεικτα συναισθήματα προκάλεσαν τα σημερινά μακροοικονομικά στοιχεία. Αύξηση κατά 0,2% για τις τιμές καταναλωτή τον Οκτώβριο έδειξε η έκθεση που δημοσιεύτηκε σήμερα, μετά από δύο διαδοχικούς μήνες μείωσης. Η αύξηση του πληθωρισμού που οφείλεται στην αύξηση του κόστους της βενζίνης και μιας σειράς άλλων αγαθών. H μικρή άνοδος του πληθωρισμού θα μπορούσε να ενισχύσει την προσδοκία ότι η Fed θα προχωρήσει σε αύξηση των επιτοκίων τον επόμενο μήνα. Υπενθυμίζεται πως το χαμηλό επίπεδο πληθωρισμού – κάτω από την τιμή στόχου- ήταν ένας από τους βασικούς λόγους που η Fed δεν προχώρησε σε αύξηση των επιτοκίων για πρώτη φορά από το 2006.

Ωστόσο, στον τομέα της βιομηχανικής παραγωγής καταγράφηκε μείωση 0,2% τον Οκτώβριο , για δεύτερο διαδοχικό μήνα, διαψεύδοντας τις προσδοκίες για μικρή αύξηση, εγείροντας τις ανησυχίες για την οικονομική ανάπτυξη για το τέταρτο τρίμηνο.

Σε αυτό το κλίμα, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones κέρδισε 7 μονάδες ( 0,04%) τερματίζοντας τις συναλλαγές στις 17.490 μονάδες. Οι μετοχές της Nike (-0,72%) και της Goldman Sachs(- 0,83%) κατέγραψαν τις μεγαλύτερες απώλειες για το δείκτη. O τεχνολογικός Nasdaq κέρδισε 1 μονάδα ( 0.03%) στις 4.986, περνώντας σε θετικό έδαφος για το 2015. Ο S&P 500 είχε οριακές απώλειες 3 μονάδων ( 0,16) κλείνοντας τις συναλλαγές στις 2.050 μονάδες. Για τον S&P οι κλάδοι της υγείας, των τηλεπικοινωνιών και των καταναλωτικών αγαθών, ήταν οι κερδισμένοι της σημερινής συνεδρίασης.

Στα εταιρικά νέα, συνεχίζονται οι δημοσιεύσεις των οικονομικών στοιχείων των εταιρειών για το τριτο τρίμηνο του έτους. Η μετοχή Home Depot κέρδισε 4,42%,70% καθώς ανακοίνωσε κέρδη που ξεπέρασαν τις προσδοκίες, Η εταιρεία που προσφέρει λύσεις βελτίωσης σπιτιών, σημείωσε αύξηση των πωλήσεων σε καταστήματα σε σύγκριση με πέρυσι, τόσο σε παγκόσμιο επίπεδο όσο και στις ΗΠΑ.

Η μετοχή της Wal – Mart είχε κέρδη 3,54% καθώς η εταιρεία κατέγραψε κέρδη μεγαλύτερα των εκτιμήσεων και αναβάθμισε τις προβλέψεις για το 2015. Επίσης, η μετοχή της Moody''s Corp κέρδισε 3,17% μετά την αναβάθμιση της πιστοληπτικής της αξιολόγησης από την UBS.