Μικρά κέρδη στο πετρέλαιο μετά την απόφαση του ΟΠΕΚ+

Μικρά κέρδη στο πετρέλαιο μετά την απόφαση του ΟΠΕΚ+

Τα μέλη του Οργανισμού Εξαγωγών Πετρελαιοπαραγωγών Χωρών και οι σύμμαχοι τους (ΟΠΕΚ+) αποφάσισαν, κατά τη σημερινή τηλεδιάσκεψη τους, να διατηρήσουν τον στόχο που έχουν για σταδιακή αύξηση της παραγωγής πετρελαίου στα 432.000 βαρέλια ανά ημέρα τον Ιούνιο, όπως είχε αρχικά συμφωνηθεί. Παράλληλα, όπως αναφέρουν σημερινά δημοσιεύματα η Ευρώπη εμφανίζεται έτοιμη να επιβάλλει εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο.Σε αυτό το κλίμα, το brent ήπια ανοδικά στα 110,25 δολάρια με άνοδο 0,14%.

Το WTI σημειώνει πτώση 0,24% στα 107,58 δολάρια.

Και οι δύο βασικοί δείκτες αναφοράς για τις διεθνείς τιμές του πετρελαίου ενισχύθηκαν πάνω από 5 δολάρια ανά βαρέλι την Τετάρτη. 

Σύμφωνα με πηγή που επικαλείται το πρακτορείο Reuters, η επόμενη τηλεδιάσκεψη θα γίνει στις 2 Ιουνίου.

«Ο ΟΠΕΚ+ είναι απίθανο να προμηθεύσει επιπλέον πετρέλαιο για να επιλύσει τυχόν στενότητα της αγοράς, καθώς είναι ικανοποιημένοι με τις τιμές που παραμένουν πάνω από 100 δολάρια/βαρέλι», δήλωσε ο Ajay Parmar, αναλυτής της ICIS, στο CNBC.

«Οποιαδήποτε σημαντική αύξηση της προσφοράς από τον ΟΠΕΚ+ θα απειλήσει τις υψηλές τιμές, και έτσι, αντί αυτού, αναμένεται να συνεχίσουν με την αργή ανάκτηση του μεριδίου αγοράς καθ' όλη τη διάρκεια του 2022», δήλωσε ο ίδιος.

Το εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο

Δημοσιεύματα διεθνών μέσων ενημέρωσης που επικαλείται το CNBC αναφέρουν πως η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι κοντά στο να επιβάλλει εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο τις επόμενες ημέρες. 

Η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν, πρότεινε την Τετάρτη ένα σταδιακό εμπάργκο στις εισαγωγές πετρελαίου από τη Ρωσία, κυρώσεις στην κορυφαία τράπεζά της, τη Sberbank, καθώς και την απαγόρευση μετάδοσης των ρωσικών ραδιοτηλεοπτικών φορέων, στα πιο σκληρά μέτρα που έχει λάβει μέχρι στιγμής για να τιμωρήσει τη Μόσχα για τον πόλεμο στην Ουκρανία. Παράλληλα, γνωστοποίησε η ΕΕ θα κινηθεί νομικά κατά υψηλόβαθμων Ρώσων στρατιωτικών για εγκλήματα πολέμου.