Μικρά κέρδη στις ευρωαγορές μετά το «μουδιασμένο» ξεκίνημα

Μικρά κέρδη στις ευρωαγορές μετά το «μουδιασμένο» ξεκίνημα

Με μικρά κέρδη συνεχίζουν τις σημερινές συναλλαγές οι ευρωαγορές με τους επενδυτές να παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις στο μέτωπο του εμπορικού πολέμου μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας.

Παράλληλα, επενδυτές και αναλυτές βρίσκονται εν αναμονή του νέου γύρου διαπραγματεύσεων μεταξύ των δύο ισχυρότερων οικονομιών του πλανήτη που θα ξεκινήσει στις 10 Οκτωβρίου.

Αν και οι προσδοκίες για αυτές τις συναντήσεις παραμένουν χαμηλές, οι επενδυτές «αναθάρρησαν» μετά από δημοσίευμα του Bloomberg που επικαλείται πηγές προσκείμενες σε υψηλόβαθμους αξιωματούχους ότι η Κίνα εμφανίζεται έτοιμη για μερική εμπορική συμφωνία με τις ΗΠΑ και να αυξήσει τις εισαγωγές αγροτικών αμερικανικών προϊόντων.

Η ανησυχία για ενδεχόμενο νέο ναυάγιο στις διαπραγματεύσεις ήταν έκδηλη τις προηγούμενες ημέρα και προερχόταμ τόσο από την Κίνα που δεν εμφανίζεται διατεθειμένη για μια διευρυμένη συμφωνία, όσο και από την χθεσινή απόφαση των ΗΠΑ να μη χορηγήσει βίζα σε ανώτερους κινέζους αξιωματούχους ως συνέπεια της καταπίεσης μουσουλμανικών μειονοτήτων από την κυβέρνηση στην Κίνα.

Η τελευταία εξέλιξη που έπληξε τις σχέσεις των δύο χωρών και σε διπλωματικό επίπεδο ανησύχησε και τη Wall Street που διεύρυνε απότομα τις απώλειές της προς στη λήξη της συνεδρίασης.

Σε αυτό το κλίμα, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 κερδίζει 0,5% στις 381 μονάδες με τον κλάδο των αυτοκινήτων να να ηγείται των κερδών ενώ οι υπόλοιποι τομείς που δραστηριοποιούνται στον δείκτη «μοιράζονται» σε θετικό και αρνητικό έδαφος.

Στο μέτωπο του Brexit, ο πρωθυπουργός της Μεγάλης Βρετανίας αντιμετωπίζει νέα εσωκομματικά προβλήματα με ποίκιλες αντιδράσεις καθώς δεν ειναι μακριά η 31η Οκτωβρίου που είναι η ημερομηνία εξόδου της χώρας από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Στους επιμέρους δείκτες, ο γερμανικός Dax κερδίζει 1,24% στις 12.118 μονάδες και ο γαλλικός CAC καταγράφει κέρδη 0,86% στις 5.502 μονάδες. Στη Βρετανία, ο FTSE κερδίζει 0,7% στις 7.192 μονάδες.

Νωρίτερα, με μεικτές τάσεις έκλεισαν τις σημερινές συναλλαγές οι ασιατικές αγορές με τον κορεάτικο KOSPI να κερδίζει 1,12%.