Μικρά κέρδη στις ευρωαγορές αναμένοντας τις εξελίξεις στο εμπόριο

Μικρά κέρδη στις ευρωαγορές αναμένοντας τις εξελίξεις στο εμπόριο

Με μικρά κέρδη ολοκλήρωσαν στην πλειοψηφία τους τις σημερινές συναλλαγές οι βασικοί δείκτες των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων, καθώς οι επενδυτές αναμένουν τις εξελίξεις στο μέτωπο των διαπραγματεύσεων μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας για τη διευθέτηση των εμπορικών τους διαφορών.

Συγκεκριμένα, ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 κατέγραψε άνοδο 0,21% και έκλεισε στις 405,07 μονάδες, με τους τομείς των αυτοκινήτων, των κατασκευών και των πρώτων υλών να δέχονται πιέσεις, ενώ στην κορυφή του βρέθηκαν τα χημικά και τα τρόφιμα.

Στα υπόλοιπα ευρωπαϊκά ταμπλό, ο γερμανικός DAX ενισχύθηκε κατά 0,24% και ολοκλήρωσε στις 13.179 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 έκλεισε στις 5.866 μονάδες με άνοδο 0,34%, όπως και ο βρετανικός FTSE 100 που κατέγραψε μικρά κέρδη 0,12% και έκλεισε στις 7.396 μονάδες. 

Στην περιφέρεια τέλος, ο ιταλικός FTSE MIB παρέμεινε σχεδόν αμετάβλητος εμφανίζοντας ανεπαίσθητη άνοδο 0,04% στις 23.373 μονάδες, ενώ με αρνητικό πρόσημο ολοκλήρωσε ο ισπανικός IBEX 35, υποχωρώντας κατά 0,1% στις 9.398 μονάδες. 

Στο μέτωπο του εμπορικού πολέμου, όπως μεταδίδουν τα ξένα πρακτορεία η Κίνα πιέζει τον πρόεδρο Τραμπ να καταργήσει τους δασμούς που επέβαλαν οι ΗΠΑ στα Κινεζικά προϊόντα τον Σεπτέμβριο πριν υπογραφεί μια εμπορική συμφωνία- που θα αποτελέσει και την «φάση ένα»- μεταξύ των δύο χωρών.

Την ίδια ώρα, οικονομολόγοι του ΟΗΕ σημείωναν σε έκθεσή τους ότι ο εμπορικός πόλεμος μεταξύ των δύο ισχυρότερων οικονομιών του κόσμου, είναι επιβλαβής και για τους δυο έχοντας κοστίσει το πρώτο εξάμηνο του 2019 στην Κίνα 35 δισ. δολάρια ενώ ταυτόχρονα έχουν επιβαρυνθεί με ακριβότερα προϊόντα τόσο οι αμερικάνικές εταιρείες όσο και οι καταναλωτές.